Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
Salvem Mallorca! Contra el Pla de Carreteres del Consell
18 nov 2009
ASSEMBLEA DE COL·LECTIUS CONTRA EL PLA DE CARRETERES
Nota Informativa
17 novembre de 2009

L'ASSEMBLEA DENUNCIA QUE EL PRE-ACORD DE CARRETERES NO GARANTITZA UN CANVI DE MODEL DE MOBILITAT A MALLORCA.

L'assemblea continua amb la campanya per a demanar-ne la retirada i reclama que se'n faci un d'alternatiu al Pla PP-UM de 1998..


A partir del coneixement a través dels mitjans del preacord al que s'ha arribat en relació al Pla Director Sectorial de Carreteres que es preveu aprovar al desembre de 2009, l'Assemblea de Col·lectius contra el Pla de Carreteres, es reuní ahir al vespre a Santa Maria, per avaluar les modificacions proposades.

El col·lectius d'entitats considera que les modificacions acordades no impliquen el canvi de model de mobilitat i territori que Mallorca necessita i al qual, els partits que conformen el pacte al Consell de Mallorca s'hi van comprometre a l'inici de la legislatura.

ELS ARGUMENTS
[Continuar]
* L'eliminació de l'autopista Inca-Manacor, ja era un compromís d'inici de legislatura, per tant no representa cap novetat.
* L'elimina l'autopista Peguera-Andratx (com ja s'havia anunciat fa algunes setmanes) i s'acorda un desdoblament pel cas de Llucmajor-Campos. Queda sense respoldre però encara l'autopista Manacor-Sant Llorenç, que ja compta avui dia amb una carretera ampla i adaptada a les necessitats de trànsit entre aquestes dues poblacions.
* No és veritat que no hi hagi cap projecte viari nou excepte els accessos a Son Espases - nou 2on cinturó. Moltes de les rondes i variants que continuen a damunt el pla, seran, en cas d'aprovar-se, viaris completament nous, i molts d'ells injustificats des del punt de vista de les necessitats de trànsit actuals.
* S'eliminen les variants i rondes a les que els consistoris respectius s'han oposat (excepte a Sineu, que encara no està clar) però no es diu res d'altres variants i rondes a les que col·lectius d'entitats ciutadanes i altres associacions hi han presentat algun tipus d'al·legació. Al·legacions que a dia d'avui encara no han estat contestades per part del Departament d'Obres Públiques del Consell de Mallorca.
* S'hi suavitza l'impacte dels condicionaments. Si bé es ver que els criteris paisatgístics són mals de valorar des d'un punt de vista objectiu, en aquest sentit, sí que representa una bona mesura la reducció de la velocitat permesa a les carreteres de la xarxa primària complementària o de la xarxa secundària. No s'especifica però quin serà aquest límit de velocitat. De fet, aquesta mesura podria aplicar-se a tota la xarxa viària, en funció del tipus de via, especialment a les vies d'entrada a la ciutat de Palma.
* Es parla de que amb aquest pla de carreteres s'executaran importants inversions en obra pública i que generaran molts llocs de feina. Consideram que hi ha moltes altres prioritats d'inversions en obres públiques i concretament en matèria de transport que són, precisament en aquests moments de crisi, socialment molt més necessàries. No necessitam més inversions en noves infrastructures que pretenen resoldre necessitats futures, necessitam inversions que resolguin les necessitats actuals i això, en la majoria dels casos passa per ser inversions en matèria de transport públic que consolidin una vertadera alternativa al cotxe privat a Mallorca. Les inversions en transport públic representen inversions en llocs de feina permanents i a llarg termini. En canvi les inversions en carreteres, són inversions similars a les que el President Antich rebutjava la setmana passada derivades de les urbanitzacions. Són inversions puntuals que no generen creació de llocs de feina a mig i llarg termini que és el que s'escau.
* Els presumptes casos de corrupció vinculats a l'actual model viari. Entenem que aquesta "manera de fer carreteres" no s'hauria de perpetuar en aquesta legislatura. L'actual Pla, continuació del Pla PP-UM, està en aquests moments sota sospites de corrupció, mentre les persones imputades segueixen als seus càrrecs decidint el futur de Mallorca. Consideram que el Conseller d'Obres Públiques i el Director Insular de Carreteres del Consell de Mallorca haurien de dimitir, almenys fins que es resolguin les seves respectives imputacions.
* Les correccions o rebaixes al model PP-UM, no poden ser mai prou significatives com per canviar el model viari de Mallorca. Si fos així, això implicaria una nova aprovació inicial i un nou període d'exposició pública i esteim convençuts que és una opció que tenen totalment descartada, donada la celeritat en que pretenen aprovar-lo definitivament.Insistim, estam a favor de l'eliminació de punts perillosos i fer millores a la xarxa de carreteres actual, però cal plantejar les noves actuacions a través d'una política integral de mobilitat que doni alternatives al cotxe privat i s'adapti a les necessitats reals de transport i mobilitat d'una illa com Mallorca, sense més consum de territori ni més asfalt i responent sempre a l'interès general, des de la transparència en les inversions i la coherència amb els compromisos polítics assumits a l'inici de la legislatura.

LA NOSTRA PROPOSTA

Consideram que hi ha temps per a treure endavant una nova planificació de carreteres dins aquesta legislatura, i si s'ha de resoldre de manera imminent el problema dels accessos a Son Espases, sempre hi cap la possibilitat de fer ara, una modificació puntual del Pla de Carreteres actual que pugui desbloquejar l'execució del 2on cinturó o via connectora de Palma i, de cara a l'any que ve, presentar a aprovació inicial un Pla de Carreteres alternatiu, fet des de la consideració de la mobilitat i atenent a uns criteris racionals des del punt de vista territorial.

És a més evident la necessitat d'una moratòria dels projectes actuals que s'estan desenvolupant seguint els criteris de les anteriors legislatures, especialment pel que fa a rondes i circumval·lacions i adequació de carreteres secundàries que s'estan executant perquè ja estaven contemplades a l'anterior Pla i que són una demostració del tipus de projectes viaris als quals no s'ha de donar continuïtat: Ctra. de Festival Park a Bunyola, Ctra. Inca - Selva - Caimari, variant de Son Servera, Manacor-Camí de Conies....

CONTINUAM AMB LA CAMPANYA PER DEMANAR LA RETIRADA DEL PLA DE CARRETERES

Des de l'Assemblea manifestam la nostra intenció de continuar amb la campanya endegada per exigir la retirada de l'actual pla de carreteres, no per quedar-nos amb l'anterior, sinó per plantejar-ne i aprovar-ne un d'alternatiu que responés a criteris de mobilitat, socials i territorials que Mallorca realment necessita.

ACCIONS DE LA CAMPANYA


* Reunions amb els grups polítics.-Diferents representants dels col·lectius ens hem anat reunint amb els partits polítics que han de votar el Pla al ple del Consell per conèixer el seu posicionament i discutir la nostra proposta.


* Marxa reivindicativa contra el pla de carreteres.-El dissabte 31 d'octubre es va organitzar una marxa reivindicativa contra el Pla de Carreteres sota el lema "Qui estima Mallorca no la destrueix" a la carretera de Selva a Caimari, en la que varen participar prop de 300 persones.


* Mocions als ajuntaments.-Aquestes dies els diferents col·lectius i entitats que formen part de l'Assemblea estan remetent a tots els batles i batlesses de Mallorca una proposta de moció per a que els consistoris demanin la retirada d'aquest Pla de Carreteres.

Durant aquests dies, municipis en que determinades agrupacions polítiques locals s'han adherit a l'Assemblea contra el Pla de Carreteres, presentaran ja les mocions als respectius plens: és el cas de Son Servera, Capdepera, Binissalem, Campos, Sencelles, Pollença, Artà, Costitx i Santa Maria.


* Campanya local a través d'internet.-S'ha posat en marxa una campanya a través d'internet per a totes aquelles persones que exigeixen el canvi compromès en matèria de política viària i territorial.

S'ha habilitat un espai a la plana web del GOB amb informació sobre les conseqüències d'aquest pla i una carta que, amb un "clic" de ratolí s'enviarà als responsables del futur de la planificació de carreteres: President Antich (PSOE), Presidenta del Consell de Mallorca (PSOE), Conseller del Departament d'Obres Públiques del Consell de Mallorca (UM) i portaveu del Bloc al Consell de Mallorca (Bloc per Mallorca).


* Campanya d'abast internacional a través d'internet. -Entenem que les implicacions d'aquest pla pel que fa a la destrucció territorial, patrimonial i paisatgística dels projectes que s'hi preveuen, a l'afectació a espais naturals protegits per la Llei d'espais naturals de les Illes Balears, a l'amenaça per la biodiversitat i la minva de permeabilitat del territori, la irresponsabilitat davant el futur energètic i climàtic que suposa l'aprovació d'aquest pla i les conseqüències ambientals, socials i econòmiques que implica, afectant el turisme pel fet de suposar la destrucció i despersonalització del paisatge rural i mediterrani de l'interior de l'illa més o menys preservada, etc. Entenem que són doncs, motius suficients per donar a conèixer arreu la implicació d'aquesta política viària i cercar suports i adhesions d'àmbit internacional contra aquest Pla de Carreteres.

Per això, en col·laboració amb una associació per a la conservació d'àmbit internacional s'ha llançat una campanya d'abast internacional per recollir suports contra el Pla de Carreteres.


* Xerrades sobre les conseqüències de l'aprovació definitiva d'aquest pla.-Donada la manca d'informació per part del Consell de Mallorca de les implicacions d'una planificació tan trascendental pel futur de Mallorca i donat el desconeixement del tipus de projectes que implica i la consolidació del model viari i territorial que es pretén amb l'aprovació d'aquest pla, en les properes setmanes s’aniran fent xerrades informatives i divulgatives a pobles, a la universitat, entitats, etc.

L'Assemblea no descarta la possibilitat de fer altres accions reivindicatives per insistir en la retirada d'aquest Pla de Carreteres i la redacció d'un d'alternatiu dins d'aquesta mateixa legislatura.

Més informació al blog:


http://www.gobmallorca.com/noalpladecarreteres/
http://www.salvalaselva.org/protestaktion.php?id=483
http://nomescarreteres.wordpress.com

ASSEMBLEA DE COL·LECTIUS CONTRA EL PLA DE CARRETERES: QUI SOM?

GOB, GADMA, STEI-I, REVOLTA GLOBAL, CGT-BALEARS, GENT ACTIVA, SLOW-FOOD ILLES BALEARS, AMICS DE LA VALL DE COANEGRA, SINEUERS INDEPENDENTS, ATTAC-MALLORCA, AMICS DE LA TERRA, ELS VERS-EU SANTA MARIA, SEPC, ATENEU GABRIEL BUADES, ESQUERRA-SINEU, MAULETS, CAMINS PÚBLICS I OBERTS, UNIÓ DE PAGESOS, OCB, UNIÓ OBRERA BALEAR, FEDERACIÓ DE VEÏNS DE FELANITX, PLATAFORMA MA-15 D’AFECTATS PER LA CARRETERA DE MANACOR, JUBILATS PER MALLORCA, ASSEMBLEA DE JOVES DEL MOLINAR, LOBBY PER LA INDEPENDÈNCIA, ASSAMBLEA ENDAVANT DE MALLORCA, INQUERS PEL CANVI, ELS VERDS-ESQUERRA SON SERVERA, EU-ELS VERDS DE CAPDEPERA, ELS VERDS-ESQUERRA ARTÀ, ALTERNATIVA PER POLLENÇA, IGMAN ACCIÓ SOLIDÀRIA...

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Salvem Mallorca! Contra el Pla de Carreteres del Consell
20 nov 2009
Molt bé!
Però per quan una gran manifestació?

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more