Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : ecologia : educació i societat
Segona Conferència Internacional sobre Decreixement - Barcelona 2010
18 nov 2009
Resum del projecte:

La segona Conferència Internacional sobre decreixement econòmic socialment sostenible busca vincular perspectives econòmiques, ambientals i socials, amb èmfasis en polítiques pràctiques i propostes concretes. La conferència es desenvolupa amb Tallers participatius sobre polítiques i acció, prioritats d'investigació. Busquem: voluntaris, organitzacions i col·lectius a convidar.
ICTA, Universitat Autònoma de Barcelona, i Research & Degrowth//Barcelona, del 25 al 28 de març de 2010.





La segona Conferència Internacional sobre decreixement econòmic socialment sostenible busca vincular perspectives econòmiques, ambientals i socials, amb èmfasis en polítiques pràctiques i propostes concretes.





Fa 30 anys, Nicholas Georgescu-Roegen va publicar un llibre en francès (editat per Jacques Rinevald i Ivo Rens) amb el títol “Demain la Décroissance” (Demà la Decreixença) (1979). Nosaltres proposem: “Aujourd’hui la Décroissance” (Avui la Decreixença).





La crisi econòmica de 2008 i 2009 ha suposat un decreixement no previst a les economies d'Europa, Estats Units, Japó i Amèrica Llatina. Un efecte positiu d'aquest procés ha estat la reducció de les emissions de CO2 que ha trencat la seva insostenible tendència a l'alça. Els fluxos de materials mobilitzats per l'economia també han decrescut en 2008-2009. Això planteja una nova perspectiva. El decreixement econòmic pot ser bo per a l'ambient però ha de ser socialment sostenible.

La 2óna Conferència Internacional de decreixement econòmic per a la sostenibilitat ecològica i l'equitat social és la continuació de la primera Conferència Internacional (Paris, abril del 2008, http://events.it-sudparis.eu/degrowthconference/en/) que va contar amb el suport de la Societat Europea d'Economia Ecològica, el Club de Roma (Brussel·les), Telecom Sud-Paris i el SERI (Institut d'Investigacions Europa Sostenible). L'esdeveniment va convocar a 150 participants i al voltant de 90 científics que van presentar els seus treballs.

La primera Conferència va ser un punt d'inflexió i va obrir el camí cap a un canvi de paradigma (veure la declaració de la Conferència). La segona Conferència Internacional sobre decreixement es focalitzarà en les noves condicions imposades per la crisi econòmica i treballarà per a desenvolupar propostes polítiques clares, estratègies d'acció per al decreixement i buscarà delinear les preguntes claus i l'agenda d'investigació. La Conferència promourà la interacció entre els participants i posarà èmfasis en el desenvolupament d'investigació cooperativa.





Aquesta segona Conferència es basa en l'èxit de la primera i el momentum d'una comunitat d'investigadors i activistes-investigadors que desenvolupen investigacions en decreixement. Les actes de la primera conferència van ser descarregades d'Internet per milers de persones i una edició especial del Journal for Cleaner Production amb una selecció de treballs està actualment en elaboració. La necessitat d'ampliar la investigació en decreixement és encara major que fa dos anys. Si s'adopten bones mesures, l'actual fre de l'economia podria ser una oportunitat per a revertir la catàstrofe climàtica i ambiental, mentre es millora el benestar humà i l'equitat social.





Comitè organitzador local: Joan Martinez-Alier, François Schneider, Mario Giampietro, Giorgos Kallis.





Comitè Científic Internacional provisional: Mauro Bonaiuti, Richard Douthwaite, Fabrice Flipo, Valerie Fournier, Mario Giampietro, John Gowdy, Fritz Hinterberger, Gjalt Huppes, Giorgos Kallis, Sylvia Lorek, Joan Martinez-Alier, Wendy Proctor, Inge Ropke, Christer Sanne, Wolfgang
Sachs, François Schneider. Un comitè d´ONGs està sent organitzat per na Leida Rijnhout de l´ANPED (Northern Alliance for Sustainability).

Aquesta conferència seguirà un nou format. Inclourà presentacions plenàries d'especialistes convidats i taules rodones de reconeguts acadèmics del decreixement. Però la Conferència està principalment organitzada sobre la base de la presentació de treballs en sessions de pòsters i tallers participatius.


Crida a abstracts (i papers)

Convoquem a la presentació d'articles científics amb investigacions recents sobre decreixement. Els treballs es presentaran en sessions de pòster i seran inclosos i distribuïts en forma impresa a les actes de la Conferència. El Comitè Científic Internacional seleccionarà els millors treballs presentats per a la seva publicació en una edició especial sobre decreixement en una revista internacional.

El decreixement ha d'aparèixer de manera explícita en el treball. No ha de limitar-se a una anàlisi de la situació actual, ha d'estudiar i proposar accions i transformacions necessàries. El treball ha de reconèixer l'equitat social i la sostenibilitat ecològica com objectius clau en el marc de la democràcia i els drets humans.

Un resum de 400 paraules ha de ser enviat al correu electrònic: barcelona2010@degrowth/.net abans del 30 de novembre del 2009. La comunicació de l'acceptació s'efectuarà abans del 31 de gener del 2010.





Tallers participatius

També s'organitzaran una sèrie de reunions participatives sobre “polítiques i acció” i “prioritats d'investigació”. La discussió es basarà en documents d'Internet i articles introductoris proposats, a comanda dels organitzadors de l'esdeveniment, per selectes investigadors i activistes del decreixement. Els materials seran discutits en tallers participatius i assemblees plenàries. L'objectiu és delinear propostes concretes de polítiques i acció i una agenda d'investigació en decreixement.

Si pensa que pot prendre la iniciativa i preparar un document introductori per als tallers sobre polítiques i acció o agenda d'investigació, contacti amb els organitzadors enviant una breu presentació dels seus coneixements en el tema i treballs recents. Sota, se presenta una llista temptativa de temes.





Tallers participatius en Polítiques i Acció





1 - Els diners i les monedes Propostes de nous sistemes monetaris en favor dels intercanvis a nivell local, la regulació dels sistemes financers, la forma de detindre el "creixement impulsat per l'endeutament".



2 - La definició del "treball" Treball domèstic i treball voluntari. El treball assalariat. El repartiment del treball. Tres dies de treball setmanal.



3 - Moratòria sobre les noves infraestructures. Decreixement de la capacitat de les infraestructures (el cas de les carreteres, aeroports, transport marítim). L'excés de transport aeri, terrestre i marítim. Infraestructures de producció i consum en general.



4 - Com bregar amb la publicitat? Mitjans sense anuncis, suport als mitjans d'informació ciutadans. Quin és el límit entre informació i publicitat? Com fer que la gent esculli el seu propi estil de vida sense tenir en compte la publicitat i altres pressions pel consum?



5 - Santuaris de recursos Exploració de diferents opcions com el certificat dels materials, santuaris biològics i minerals, la reducció dels mitjans i els llocs d'extracció, acords nord-sud per a deixar els recursos en el terra (la proposta Yasuní ITT).



6 – Residu zero Com evitar la producció de residus i les exportacions? Alternatives a la incineració. Polítiques de residu zero. Planificació de la durabilitat en lloc de l'obsolescència planificada.



7 - Decreixement en el consum d'aigua Reduir l'ús de l'aigua, reduir el consum hídric de l'economia. Detindre l'expansió del consum de l'aigua, inclosos els riscos vinculats a la desalinització.



8 - Reutilització de les cases buides i co-habitatges Nous oportunitats d'habitatge en un marc de decreixement. En general: la reutilització i mutualització dels béns.



9 - Renda bàsica Ingressos incondicionals als ciutadans, seguretat social per a tots.



10 – Ingrés màxim Política fiscal, al capital i límits màxims.



11 - Noves tecnologies Desafiant el sector militar, nuclear, els OMGs, la investigació en nano-tecnologies. Com desenvolupar la investigació cooperativa. La innovació en socio- tecnologies per a la frugalitat.



Más temes de discussió poden ser proposats en l'etapa preparatòria.





Taller sobre prioritats d'investigació



1-Metabolisme social

Decreixement i la “transició socio-ecològica”



2-Ciutats i Decreixement

Com seran les ciutats després del decreixement? Com adaptar les ciutats al decreixement? És possible planificar el decreixement i com (urbanisme multifuncional, etc)? Estils de vida urbà o organització espaial de l'àrea rural?



3-Agro-ecologia, sobirania alimentària i decreixement

Producció local d'aliments. Podem alimentar el món amb aliments orgànics produïts localment? Transició dels sistemes actuals de producció i distribució d'aliments cap a un d´agro-ecològic.



4-Decreixement del comerç

Flux de materials. Intercanvi desigual. Hauríem de limitar el comerç global per al decreixement i, en cas afirmatiu, com (institucions, organitzacions internacionals, etc.)? Com distingir el comerç “bo” del “dolent”?



5-Democràcia participativa/directa

Quina forma de democràcia per a una societat que fa la transició al decreixement? Quines tensions hi ha entre algunes de les propostes per al decreixement i la democràcia, i com poden ser resoltes?



6-Estratègies polítiques

Com veiem la idea del decreixement i les seves propostes polítiques espaiant-se i tornant-se acceptades/dominants a la societat? Rol dels partits polítics (quins, com), moviments socials, sindicats, grups practicant el decreixement quotidianament, acadèmics, intel·lectuals.



7-Demografia i decreixement

Tendències de població i escenaris. El nivell màxim de població (“human peak”) s'aproxima. Quins poden ser els impactes del decreixement en la població de diferents regions del món? Drets reproductius, suport als drets de la dona.



8-Decreixement i el complex militar i industrial.

Temes sobre la reducció de la producció i el comerç d'armes



9-Decreixement energètic i la transició cap a energies renovables.

Quin tipus d'energies renovables per al decreixement?És el decreixement en el consum d'energia una millor estratègia per a la transició cap a les renovables que un gir accelerat i fugaç cap a aquestes? EROI de les renovables- quanta energia anirà a la reproducció del sistema energètic en un món amb únicament fonts renovables? Quins nivells de riquesa material pot suportar un món depenent de les energies renovables?



10-Justícia ambiental, l'ecologisme dels pobres i el decreixement

Decreixement i el sud. Com “traduir” el decreixement en contextos del sud i quins serien els seus aliats. Nord Global i Sud Global. El reclam d'un “deute ecològic” des del Sud. Conflictes d'extracció de recursos i disposició de residus al Sud.



11-Comportament humà i decreixement

Què ens diu la biologia evolutiva i l'antropologia sobre el consum, la contenció de la cobdícia o la senzillesa voluntària? Quines polítiques o condicions poden promoure l'acceptació de la reducció del consum o una vida alternativa al camp?



12-Nous models (macro)econòmics per al decreixement

Podem modelar i simular el camí d'un no-creixement o de-creixement econòmic? En cas afirmatiu, com?



Participació i Costos

Es cobrarà una taxa de 150 Euros a tots els participants per a cobrir part dels costos d'organització i publicació de la Conferència. Aquesta tarifa està molt per sota dels usuals costos d'inscripció de conferències internacionals atès que es busca promoure una àmplia participació. Activistes o estudiants sense beca o altres fonts d'ingrés estan exempts del càrrec. Si vostè té bones raons per a no pagar la taxa per favor faci-les saber i s'examinarà el cas.







INSCRIPCIÓ

La inscripció serà durant el mes de febrer del 2010. Es preveu com data límit per a la inscripció i el pagament de les taxes el 27 de febrer.



INFO

Correu electrònic de contacte: Barcelona2010@degrowth/.net
Mira també:
http://www.degrowth.net/-Barcelona2010

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat