Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : educació i societat
Dinàmica de Població i Canvi Climàtic: Interaccions, Desigualtats i Polítiques Públiques
18 nov 2009
sobre la conferència a la Casa Golferichs

El canvi climàtic és en gran part el resultat de patrons d’activitat humanes que han demostrat ser insostenibles. La mitigació i l’adaptació a aquest canvi requereix un nou enfocament més equitatiu i sostenible de les formes de produir i consumir, en definitiva, en la forma de viure. Per tant, el canvi climàtic no és només un problema d’ineficiència energètica, d’emissions de carboni o de l’efecte hivernacle, sinó que és a més, i sobre tot, una qüestió relacionada amb les desigualtats de la població. És una qüestió que té a veure amb les condicions de vida de la gent.

Els factors de població no són neutrals. Els canvis demogràfics se produeixen per decisions conscient i opcions lliures (o per l’absència o deficiència de elles), preses per persones en l’exercici dels seus drets ( o privades de ells). La suma de totes aquestes circumstàncies o decisions personals determina la dinàmica agregada de la població (creixement, composició, mobilitat) la qual interactua al mateix temps amb altres factors ambientals, econòmics i socials, a nivell local, nacional i global. Encara que aquestes interaccions són complexes existeixen evidències suficients de que poden contrarestar o exacerbar el canvi climàtic, depenent de con sigui la gama d’opcions i l’estructura d’oportunitats disponibles per a una població determinada. Així mateix la resistència i la vulnerabilitat de cada població als efectes del canvi climàtic seran també diferents, depenent del seu hàbitat i les seves capacitats.

A més de la discussió habitual sobre qüestions tècniques i financeres, el debat sobre el canvi climàtic i les polítiques públiques per la seva mitigació i adaptació han d’incorporar la dimensió humana. És a dir, s’ha de tenir en compta els factors de població, a partir de la consideració de les condicions de vida i dels drets humans de homes i dones, atenent a la igualtat de gènere. Només així s’aconseguirà una resposta integral i socialment participativa que permeti combatre les desigualtat i avançar capa a una nova concepció de progrés i un nou paradigma de desenvolupament.
Dinàmica de Població i Canvi Climàtic: Interaccions, Desigualtats i Polítiques Públiques

Dijous 19 de novembre a les 19:30h a la Casa Golferichs

Conferència a càrrec de Rogelio Fernández Castilla, Director de la Divisió tècnica del Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA)

Rogelio Fernández Castilla és Doctor en Demografia per la London School of Hygiene and Tropical Medicine i ha estat professor visitant en diferents Universitats de l’Amèrica Llatina i assessor de la CEPAL. Com alt funcionari de les Nacions Unides ha estat representant de la UNFPA en diversos països d’Àfrica (Etiòpia, Moçambic i Angola) i a l’Amèrica Llatina (Perú i México).

Dia: 19 de Novembre, 2009 a les 19, 30h

Lloc: Centre Cívic Casa Golferichs. Gran Via de les Corts Catalanes 491 L1 Rocafort

Organitza: Centre de Treball i Documentació (CTD) i l’Associació de Veïns de Sant Antoni.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat