Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
S'anuncia el fracàs de la cimera de Copenhaguen després de la visita d'Obama a la Xina
18 nov 2009
Estats Units i la Xina, els països que més contaminen del món, han fet oficial el fracàs de la conferència del clima que se celebrarà el mes que ve a Copenhaguen. Els líders d'ambdós països, recolzats per alguns dlss principals estats emergents del món, han comunicat aquest diumenge a Singapur el Govern de Dinamarca que no serà possible aconseguir en aquesta ocasió un acord vinculant que permeti la reducció d'emissions de diòxid de carboni.
En comptes d'això, s'intentarà el que s'ha anomenat retòricament acord en dues etapes, i que, en realitat, consisteix a fer a Copenhaguen una mera declaració d'intencions, tot postergant els compromisos obligatoris per a un moment posterior, potser per a una altra conferència que s'ha de celebrar el pròxim any a Mèxic.

"Hi ha hagut una coincidència entre els líders que no és realista esperar que un gran acord internacional completament vinculant pugui ser negociat entre ara i Copenhaguen, que comença en 22 dies", va declarar Michael From, viceconseller nacional de Seguretat de la Casa Blanca, al final d'una reunió imprevista celebrada pels països que participen en l'assemblea de l'Associació Àsia-Pacífic (APEC) amb el primer ministre de Dinamarca, Lars Loekke Rasmussen.

Conscient que eren aquí els dos governants que tenen l'última paraula en l'assumpte climàtic, el president nord-americà, Barack Obama, i el líder xinès, Hu Jintao, al costat d'altres països que són protagonistes destacats d'aquest debat, com Indonèsia, Japó, Rússia o Mèxic, Rasmussen es va traslladar aquest diumenge per sorpresa a Singapur a la recerca d'una solució desesperada per salvar la cimera de Copenhaguen. Però només va obtenir, segons fonts nord-americanes, un compromís de tots els participants, inclosa la Xina, de donar suport a la capital danesa a un document que estableixi objectius ambiciosos, i fins i tot alguns procediments per assolir-los, però sense exigir que els països contaminants redueixin les seves emissions, que era l'objectiu inicial de la conferència patrocinada per Nacions Unides.

Des de feia temps es donava per descomptat que la sort de Copenhaguen estava plenament en mans dels Estats Units i de la Xina, que s'havien donat de termini fins a l'actual gira d'Obama per Àsia per trobar un acord satisfactori per a tots dos. Tot i la voluntat manifesta del president nord-americà d'avançar en aquesta matèria, aquest acord no ha estat, finalment, possible tant per la resistència de la Xina com per la incapacitat del Congrés nord-americà d'aprovar una legislació energètica compatible amb els propòsits de Copenhaguen.

Obama no vol signar cap acord que, com va passar amb el de Kyoto, subscrit per Bill Clinton, no sigui després ratificat pel Congrés. Xina, per la seva banda, no està disposada a fer moviments rellevants en aquest camp que no vagin compassats per Washington. El mateix pot dir-se del tercer major contaminant, Indonèsia. I al Japó, on el nou govern havia anunciat recentment la voluntat de reduir les emissions de gasos, tampoc no vol fer-ho sense accions recíproques per part de la Xina i dels Estats Units.

D'aquesta manera, amb tota probabilitat, altres grans estats en desenvolupament, com l'Índia i el Brasil, es negaran a donar suport a acords que no estiguin recolzats per aquests quatre països, i Copenhaguen pot quedar reduït a un exemple més de voluntarisme infructuós.


ECODIARI.CAT
Actualitat,crítica i anàlisi
per a la nova era solar

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more