Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
El SEPC de València fa una crida a la vaga i la mobilització el proper dijous 19
17 nov 2009
El proper dijous 19 de novembre cridem a la vaga a l'ensenyament secundari i universitari valencià. La manifestació eixirà a les 12h. des de la Facultat d'Història de la Universitat de València amb una pancarta amb el lema: "Aturem la mercantilització, construim un altre ensenyament".

El País Valencià, els Països Catalans, així com molts altres pobles de l'Estat Espanyol i del continent europeu assistim a un procés progressiu i continu de privatització encoberta i mercantilització dels nostres sistemes d'ensenyament. Els acords de l'OMC l'any 1996 marcaven la ruta a seguir per tal de que els estats capitalistes desmantellaren progressivament tot allò que coneixíem com a serveis públics. La Unió Europea no va tardar en fer-se ressó d'aquestes polítiques i tant l'Estratègia de Lisboa(any 2000) i les Declaracions de París(1998) i de Bolonya(1999) aplanaven el camí per a que les empreses privades i el mercat laboral foren qui determinara el sistema educatiu i no la societat ni les seues necessitats més bàsiques.
logoSEPC.gif
Així l'Estat Espanyol ens imposa la polèmica LOU del PP, rebutjada unànimement per la comunitat universitària però aprovada posteriorment i per baix mà sense quasi modificacions pel govern del PSOE. Un cop canviada la base legal, tocava canviar l'ordenació i el sistema d'estudis, per adaptar-lo a allò que fora més rendible per ales empreses i menys formatiu per a les estudiantes i els estudiants. Així sota el pretext de l'entrada a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior(EEES) l'Estat dissenya una nova estratègia que imposa a base de Reials Decrets, aprovats sense cap debat previ i amb la complicitat dels rectorats servils de les universitats, un sistema (de graus i màsters) que talla les antigues llicenciatures i diplomatures per tal de imposar-nos una formació molt més precària per a adaptar-nos a treballs més precaris i dotant solament a una xicoteta elit d'estudiants (econòmica i acadèmica) de la possibilitat d'accés als màsters de formació millor i més específica. Així també imposa un sistema de creditatge (ECTS) que iguala la dedicació estudiantil a la jornada laboral, per tal de preparar-nos als nostres futurs treballs quadrats i precaris i impossibilitant la compatibilitat de treball i estudi.

En Secundària per si no en teníem prou amb la maleïda LOE que està rebaixant progressivament la qualitat de l'ensenyament públic i beneficant als centres privats; ens toca patir l'adaptació de la Selectivitat al nou model, que segons el Reial Decret pretén establir un sistema per fases per tal d'endurir el resultat general i especificar-te només en una branca concreta, encaixant-te en molt poques possibilitats d'estudis per triar per tal de preparar-te a treballs més específics i precaris. A més permet les universitats i el govern endurir els criteris d'admissió dels alumnes a cada carrera per tal de transformar la universitat en un espai reservat tan sols per a una xictoteta elit i no per al conjunt de la societat.

Aquestes imposicions van rebre la frontal oposició de totes i tots els estudiants, que vetllaven per un futur millor i més digne, i donaren un gran exemple d'esperit crític i capacitat d'auto-organització amb mobilitzacions multitudinàries. La resposta però no va ser tant agradable com haurien desitjat; els estats d'arreu d'Europa no podien ni volien frenar la roda política que el capital havia llençat per apoderar-se dels sistemes educatius. I lluny d'obrir-se un procés de debat ampli i constructiu, la resposta va ser una desmesurada repressió contra les pacífiques protestes dels estudiants. Cal recordar que només als Països Catalans hi ha més de 100 estudiants pendents de judicis relacionats amb la seua participació en els moviments en contra de l'EEES, a més dels 13 estudiants expedientats i expulsats de la UAB i tots aquells que van ser agredits per les forces policials espanyoles tant a Barcelona com a Palma de Mallorca.

Així doncs, el balanç de l'any passat ens deixa un sabor agredolç, si bé vàrem aconseguir obrir un fort debat social i fer retrocedir el govern i les Universitats en les seues polítiques; no vàrem aconseguir aturar-los ni obrir un procés plenament democràtic de reforma del model educatiu per tal d'adaptar-lo per a les necessitats socials realment. Som conscients de que la LOU i el procés de Bolonya no eren processos tancats en si sinó que establien les bases per a un procés de mercantilització progressiva molt més ample. I ara, al curs 2009-2010, ens trobem en un punt d'inflexió on caldrà recuperar forces i seguir plantant cara a les agressions que pateix el sistema públic. Si ve el govern espanyol ja anunciat quin va a seguir el seu camí a seguir en l'anomenada “Estratègia 2015”. Estratègia que pretén única i exclusivament la creació d'un sistema de poques universitats d'elit (aquelles reconegudes com Campus d'Excel·lència) d'accés a una minoria d'estudiants amb més recursos econòmics (propis o aconseguint beques) i deixar la resta per a la formació de treballadores i treballadors precaris, a més d'augmentar la ingerència de les empreses privades en la gestió (professionalitzant els càrrecs universitaris) i en la investigació (mitjançant models de finançament mixtes on les empreses tindran l'última paraula).

Ara és el moment de frenar-lis els peus i de demostrar-lis que estem enfront i que som prou forts i estem suficientment preparats per aturar-los. Des del SEPC fem la crida a la vaga del pròxim 19 de Novembre, convocada amb les assemblees de Facultat, i a que sigueu crítics, s'organitzeu i lluiteu per un ensenyament públic, popular, antipatriarcal, català i de qualitat. Ens veiem a la mani, ni LOU ni EEES ni NOVA SELECTIVITAT ni Estratègia2015: ENSENYAMENT POPULAR!


València, Països Catalans, Novembre de 2009
Mira també:
http://www.sepc.cat/

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more