Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : laboral
La revolució de les ocupacions verdes o com crear feina respectant el medi ambient
27 oct 2009
Greenpeace afirma que les energies renovables podrien generar fins a 8 milions de treballs en tot el món. Per cada ocupació que es perdés en el carbó es crearien tres noves ocupacions en energies renovables. Si el cent per cent de l'electricitat provingués de fonts renovables, es crearien fins a 8 milions de llocs de treball al món. Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe ‘Treballant pel clima.Energies renovables i la revolució de les ocupacions verdes’. Greenpeace demostra que no només és possible el funcionament energètic total a base de fonts renovables, sinó que a més, suposaria un augment de l’ocupació i un enfortiment de l'economia mundial. El secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Guy Ryder, ha declarat que "ara és el moment de posar en pràctica una transició justa per transformar de forma sostenible l'ocupació d'avui i desenvolupar les ocupacions decents i verdes de demà. Si els líders mundials actuen amb ambició respecte al canvi climàtic, això pot i ha d'impulsar el creixement econòmic sostenible i el progrés social".
...

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La revolució de les ocupacions verdes o com crear feina respectant el medi ambient
27 oct 2009
El problema de Green Peace es que vol canviar el món sense canviar-lo: o sigui, diu que s'ha de fer el canvi a les renobables però dins el sistema capitalista (cosa que es econòmicament inviable), per a fer aquest canvi s'ha de canviar el sistema econòmic i social, si no, dificilment es podrà aconseguir res.

Després ens parlen de creixement sostenible, cosa també impossible, o creixem infinitament a més o menys velocitat arribant més tard o més d'hora a la insostenibilitat, o deixem de pensar en un creixement infinit per a poder ser sostenibles, però les dues coses son incompatibles, com a mínim mentre visquem en un món finit.

Dit això i després d'haver llegit uns dels últims informes que ens donaven aquesta gent sobre les renovables, i encara més després de que un dels dirigents de Green Peace afirmes que mentien descaradament amb el tema del desglaç a l'artic (escussant-se en que sols volien exagerar per fer més clara la seva visió), cada dia em crec menys les seves solucions, o com a mínim me les miro amb més esperit crític del que o feia avanç.
Re: La revolució de les ocupacions verdes o com crear feina respectant el medi ambient
27 oct 2009
És provable que la gent de Greenpeace no siguin àcrates, fins i tot és possible que no cerquin enderrocar l'estructura socioeconòmica imperant. Encara diria més, és provable que els dirigents de Greenpeace diguin tonteries poc fonamentades. No obstant, sense tenir com a objectius prioritaris la transformació de la societat, hi ha un munt de gent que treballa a Greenpeace que s'enfronta sense cap mena de rancúnia a tota la lacra que per ací es critica sovint. Exerceixen la desobediència per evidenciar als ulls de la majoria un conflicte evident, per assenyalar culpables i generar debats prou interessants.
És cert, no són els salvadors, senzillament es centren en un àmbit temàtic i s'escarrassen perquè aquest sigui fructífer. Això si, no es passen tot el dia davant l'ordinador com a opinolegs dels moviments socials. Faran poc, però fan.
Re: La revolució de les ocupacions verdes o com crear feina respectant el medi ambient
27 oct 2009
En quines condicions, amb quin slaari, amb quyina jornada? És greenpeace una organització ecologista o un nou pal·ladí de la creació d'ocupació a qualsevol preu?
Re: La revolució de les ocupacions verdes o com crear feina respectant el medi ambient
28 oct 2009
"s'ha de fer el canvi a les renovables però dins el sistema capitalista (cosa que es econòmicament inviable)"
Crec que és una afirmació falça. El capitalisme muta continuament per tal de ser capaç d'absorbir tot allò que sigui nou (sobretot en innovacions tecnològiques). Les renovables són el futur del sistema energètic capitalista i són un munt les empreses i els inversors que ho han vist i hi estan treballant. És més, econòmicament des d'un punt de vista capitalista és més viable començar a optar per les renovables que per les energies fòssils, recursos aquests últims respecte els quals tothom augura un escenari de pujada de preu en periodes d'entre vint i quaranta anys.
Per altra banda, per qüestions geoestratègiques, a les potències occidentals els surtirà a compte l'autonomia (o semi sobirania) energètica per dependre menys de potències extrangeres.
El capitalisme sap millor que ningú que no reinventar-se continuament és morir, i sap fer alguna cosa bé és, precisament, adaptar-se per seguir imperant.
Consulteu, sinó, totes les transnacionals que s'hi estan posant i com valoren el seu potencial futur a jutjar per les inversions que hi estan fent.
Sindicato Sindicat