Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Cap a una democràcia inclusiva (llibre)
14 oct 2009
Ja està disponible la obra principal de Takis Fotopoulos, que exposa els fonaments del projecte de la Democràcia Inclusiva.
“El libro de Fotopoulos ofrece la clase de penetración revolucionaria necesaria para ser verdaderamente visionario, para ser utópico en el mejor sentido del término, lo que significa identificar las potencialidades existentes para el cambio del sistema. Hacia una democracia inclusiva es una tesis -ricamente investigada, claramente escrita, bien argumentada y fundamentada históricamente- que postula que la humanidad debe hallar un camino a través del Caribdis de un capitalismo internacionalizado y del Escila del estatismo socialista."
Steve Best, Universidad de Texas (EEUU)

"El intento hecho aquí es osado y valiente... Este libro es notable por la claridad de su exposición y por su sofisticado dominio de la economía, la sociología, la política y la filosofía. Puede ser vivamente recomendado a cualquiera que desee saber qué está ocurriendo en el mundo.”
Michael Levin, Universidad de Londres (Gran Bretaña)

Index del llibre: http://www.democraciainclusiva.org/ehacia.htm
Mira també:
http://www.democraciainclusiva.org
http://www.inclusivedemocracy.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cap a una democràcia inclusiva (llibre)
14 oct 2009
per les xerrades sobre decreixement a les que he anat i en les que aquesta democràcia inclusiva ha sortit unes quantes vegades, només dir-vos que el que propugneu ja està teoritzat i practicat en alguns espais. Se li'n deia comunisme llibertari.
Però bé, si el màrketing revolucionari li posa un altre nom serà per tal que vengui millor, no?

No és tan fàcil inventar la sopa d'ai...
Re: Cap a una democràcia inclusiva (llibre)
14 oct 2009
Benvolgut/da company/a, si llegeixes una mica veuràs que no és exactament el mateix com a mínim per aquests fets:

1) El comunisme llibertari propugna una revolució (un canvi estructural realitzat en poc temps). La DI s'oposa a la idea de revolució per diversos motius, i proposa una transició, un moviment popular cada cop més ampli que poc a poc va substituint les estructures capitalistes per unes de democràtiques. Fa propostes concretes de com fer emergir un moviement d'aquest tipus avui.

2) El comunisme llibertari mai ha fet una proposta concreta i consistent de funcionament econòmic alternatiu per una societat sense economia de mercat, sense diners i sense estat, cosa que si que fa la DI. El comunisme llibertari s'ha limitat a allò tan vague de "a cada un segons les seves necessitats, i de cada un segons les seves possibilitats" i en algunes de les seves vertents, en suposar una societat de la post-escassetat, que avui obviament és una utopia. La DI no es queda en aquesta vaguetat, sinó que fa una proposta concreta basada en els vals personals, en l'assignació confederal de recursos productius i en la distinció democràtica entre recursos i treball bàsic i no-bàsic. Aquesta proposta resol els dubtes sobre com realitar la distribució del treball i dels bens en una societat lliure, autogestionada de cap a peus.

3) Els principals tèorics del comunisme llibertari es troben al segle XIX (Kropotkin, Malatesta...), la DI és actual i parla de molts temes d'actualitat: el paper dels mass media, les noves divisions de classe, la mercantilització, el postmodernisme, la relocalització econòmica, els danys ecologics del creixement, el noeliberalisme i la internacionalització de l'economia, el moviment antiglobalització...

Obviament que la DI té moltes semblances amb el comunisme llibertari. Si li tens apreci a les bases autogestionaries proposades pel comunisme llibertari, crec que podràs veure que la DI, en efecte, va en la mateixa linia pero és més concreta, més actual, més realista, i supera algunes mancances, desencers o vaguetats dels vells moviments.

Per tant no es tracta de redescobrir la sopa d'all, sino, com diu un company, "de fer sonar noves melodies amb velles notes".

salut, estudi i lluita!
Sindicato Sindicat