Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Crònica de la xerrada de Tomàs Pellicer (exmilitant del FRAP) ahir a València
09 oct 2009
Amb la intenció de recordar als darrers afussellats del franquisme (Txiki, Otaegi, Baena, Garcia i Sánchez-Bravo) i contextualitzar el per què dels seus assassinats l’Assemblea Comarcal de l’Horta d’Endavant (OSAN) organitzà ahir a València una xerrada de Tomàs Pellicer.
CIMG0774.JPG
Pellicer va ser membre dels grups de combat del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP) i company de militància de tres dels cinc afussellats –Txiki i Otaegi eren membres d’ETA.

    Tomàs Pellicer va emmarcar l’assassinat dels cinc guerrillers antifeixistes en el procés de reforma del Franquisme. Es tractava d’un moment en el qual existia una gran mobilització popular, de masses, en favor de la democràcia i dels drets dels treballadors. Un moviment que era potencialment revolucionari. És per això que en estiu de 1975 amb Franco afectat de parkinson i moribund la classe política del règim, que està pactant amb l’esquerra reformista, llença una ofensiva contra les avantguardes polítiques que condueix a centenars de militants a la presó. Pellicer assegura que aquesta mena d’actuacions han sigut sempre una constant en la història política de l’Estat abans i després de Franco, donat que en moments d’incertesa ha llençat sempre ofensives molt dures contra els sectors populars més conscienciats. Recordà com l’estratègia es va tornar a posar en marxa el 1978 davant el referèndum de la constitució i com tingué continuitat amb el colp d’Estat de 1981. Totes aquestes accions preventives del postfranquisme tenien per objectiu mantindre els privilegis de l’oligarquia, de l’Exèrcit, de la Policia, i de les desenes de milers de membres del Movimiento. Un objectiu en el qual varen reeixir. Així doncs l’afussellament dels cinc companys antifeixistes s’ha d’entendre dins aquest context i com a missatge sanguinari cap als que volien anar més enllà d’allò pactat entre els reformistes i el règim.

    La xerrada serví també per presentar el llibre Grupo Armado autoeditat per Tomàs Pellicer i que es pot adquirir al preu de 10 euros o descarregar per internet a www.tpellicer.com. El llibre és una novel•la de ficció basada en la pròpia experiència militant de l’autor. En efecte, Pellicer relata amb una ficció molt verídica les pròpies vivències militants, les accions, les tortures i la garjola (que ell mateix va patir durant la seua detenció i empresonament). L’autor assenyalà la importància que tots aquells que mantingueren una lluita contra el franquisme des de posicions revolucionàries donen un pas endavant i “isquen de l’armari perquè cal que s’expliquen la veritat”. En eixe sentit assenyalà que és important recuperar la memòria i trasmetre-la a les noves generacions ja que el discurs imperant continua sent el dels hereus del franquisme.

    Les més de vint persones que ompliren la llibreria Sahiri, entre elles diverses exmilitants del FRAP, participaren posteriorment en un debat molt animat en el qual s’aprofundí en el per què de la desmobilització actual de la classe treballadora i la necessitat de continuar mantenint viva la flama de l’antifeixisme ja que com diu Pellicer “la bèstia continua viva”.
Mira també:
http://www.endavant.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa