Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta sobiranista
08 oct 2009
CiU, ERC, CUP i ICV hi voten a favor; PxC s'abstè; i el PSC hi vota en contra. Missatge de l'alcalde Vila d'Abadal: "Ciutadans de Vic, feu-ho, feu la consulta, aquest és el nostre reconeixement".
Nietzsche ha estat al ple de Vic. “Tota conquesta, tot pas endavant, és una conseqüència de la valentia, de la duresa contra un mateix”, deia l’autor alemany, i potser sigui una bona metàfora de l’aprovació d'aquest dimecres pel plenari municipal de la moció que dóna suport a les consultes sobiranistes.

CiU, ERC, CUP i ICV, cadascú amb el seu argument i sense estridències, han votat sí; PxC s’ha abstingut i el PSC s’ha despenjat amb una desafinada defensa de l’Estatut per defensar el seu no.

La moció aprovada. I una sensació que ha decorat l’ambient xiuxiuejada per un destacat membre del públic “això no té volta de full”.

La resta del ple, ha estat tenyit d’una duresa dialèctica entre oposició i govern que ha mostrat fiblades com feia plens que no es recordaven. La política de recursos humans i diverses ampliacions de crèdit i inversions dels comptes municipals han provocat teves meves amb dedicatòries entre el tripartit municipal i el tripartit oposició.
Aquest matí a la cúpula de la sala de plens la tensió es pot tocar. Espectadors d’excepció, Alfons López Tena i Uriel Bertran, membres de la Comissió Avaluadora dels processos de consultes sobiranistes, acompanyats de la plana major d’Osona decideix. Avui era dia gran.

El debat de la moció, a la “vigatana”

Lluïment general per parts dels grups municipals alhora de defensar el seu vot davant la moció de suport a les consultes sobiranistes. Podia haver estat un dia de grans proclames, però com ha dit el regidor d’ERC Joan López, s’ha arribat a un acord “a la vigatana”. Bondat, prudència i, sobretot, humilitat política.

El primer tinent d'alcalde de Vic Xevi Solà ha encetat el debat de la consulta sobre la moció advertint que és "un gest, però en política els gestos són molt importants". "Per primer cop, s'ha arribat a un acord entre gent que tenim objectius nacionals semblants i no utilitzem el camí per fer-nos la traveta". “Com Ajuntament hem de deixar avaluar els reptes socials i entrar un debat sobre el futur de la nostra nació a través de la ciutadania” ha reblat Solà, en un breu, però dens, discurs.Joan López, ERC, pragmàtic, ha fet confiança a la moció amb un argument de principis: "Més val aquest acord que un no acord”. A més López ha volgut anar més enllà afirmant que “ avui és la ciutat, més endavant l'alliberament serà del país".

Per part de la CUP, Laia Jurado, ha articulat una defensa basada en l’antiga màxima de sigues humil i faràs camí. Jurado ha afirmat que “ens fa molta il•lusió votar aquesta moció, ens pot agradar més o menys, però això no té importància, amb l’aprovació d’aquesta moció com a CUP estem satisfets que Vic pugi en aquest carro de la democràcia”

Per part de Josep Burgaya, com a portaveu del PSC, ha deixat clar que “el seu partit no hi dóna suport perquè és una estratègia equivocada, l'articulació d'un país no es pot fer a través d’una costellada". "És possible un encaix federal de Catalunya a Espanya, aquesta és la via i el que expressa la gran majoria dels ciutadans a les eleccions" ha reblat Burgaya. "La realitat i el PSC defendrà l'Estatut de Catalunya, però no per l'independentisme", ha insistit el soci majoritari del govern municipal.

Josep Anglada, de PxC ha justificat la seva abstenció en “l’exercici de la democràcia”. Anglada ha afegit que “la proposta del senyor Solà és ambigua i descafeïnada, però no estem en contra de que la gent expressi el que vulgui democràticament, el vot no serà contrari a la moció. Ens abstindrem”.

Brevetat i senzillesa d’arguments, la utilitzada pel regidor d’iniciativa Xevi Tornafoch. El regidor ecosocialista ha argüit el seu vot afirmatiu amb un clar "per nosaltres la democràcia no té matisos, votarem sí".

Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde i , com ha volgut deixar molt clar, membre d’ Unió Democràtica, ha pronunciat un discurs de fort consens i fort contingut polític. "No és un tema de mínims, amb aquesta moció s’ha superat la part més política i s’ha arribat al reconeixement de la societat civil” ha afirmat l’alcalde.Vila d’Abadal ha recordat que “només fa trenta anys que estem construint Catalunya, no tenim Estat, i cadascú ha de fer la seva tasca per reconstruir-lo, hem de perfilar els moviments polítics per avançar en l’autodeterminació”. I amb cert to compromès ha afegit que la moció “és una proposta de màxims”. I ha acabat la seva intervenció amb una arenga Sr. Ciutadans feu-ho! A Unió som confederals i això és també una independència".

Finalment la moció ha estat aprovada amb els vots afirmatius dels vuit regidors de CiU, els dos d' ERC, els dos CUP i l'únic d'ICV, l'abstenció dels quatre regidors de PxC i el vot en contra de tres dels quatre regidors del PSC, ja que jacint Raurell ha excusat la seva presència per motius de representació institucional a Barcelona, no pas per motius polítics.

Dura confrontació per la política de personal de l’Ajuntament

Aspres paraules de l’oposició al regidor de recursos humans i serveis Toni Serrat. Una pinça formada per Josep Anglada (PxC) , Xevi Tornafoch (ICV) i Quim Soler (CUP), visiblement enutjats han acusat al regidor Serrat de “mentir”.

L’espoleta del foc l’ha obert el segon punt de l’ordre del dia, la desestimació del recurs de reposició presentat per la junta de personal de l’ajuntament sobre el pla d’ocupació operatiu de la plantilla, que ha provocat que la representació de la nòmina de l’Ajuntament recorri el document.

Anglada i Tornafoch s’han fet ressò de “queixes de personal” i han “recomanat” al regidor que “no utilitzi la regidoria com si fos una empresa privada perquè es trobarà amb molts problemes i aquí en té un”.

Serrat ha saltat com una molla, i parlant com Juli Cèsar a la Guerra de les Gal•lies, en tercera persona, ha dit que “Serrat mai menteix, ni al Ple ni als passadissos”. A més Serrat, ha afegit que ell mai ha dit que “els funcionaris són un càncer”, negant la rumorologia aportada al ple pels grups de l’oposició.

El regidor de serveis ha explicat tot el procés de redacció i consens del Pla d’Ocupació Operatiu, assessorat per la Diputació, que no ha acabat de convèncer a l’oposició.

Finalment l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha posat ordre, afirmant “que si algú creu que a l’ajuntament li interessa tenir al personal enfadat està molt equivocat”. A més ha ratificat la confiança en Serrat amb lapidària expressió “A vostè, Tornafoch el conec i sé que no diu mentides, però per en Toni Serrat hi posaria la mà al foc”. Vila d’Abadal ha avisat que “no permetrà que el Ple esdevingui una tertúlia de bar”. “Això és seriós no una conversa de passadís” ha reblat l’Alcalde.

PxC ha tornat a l’atac afirmant que “els funcionaris estan rebotats amb la manera de treballar el responsable polític de recursos humans”. Vila d’Abadal ha tancat el torn de paraula recordant que al Ple “s’han de portar propostes concretes, no tafaneries”. Canvi de terç, però no de to en la resta de punts.

Finalment, la desestimació del recurs ha estat aprovada amb el vot afirmatiu de l'equip de govern (CiU, PSC i ERC),el vot en contra de PxC i ICV, l'absenció de la CUP.

Mala maror per l’ampliació de crèdits

Un altre punt que ha aixecat certa polseguera ha estat la petició d’ampliació de crèdits per acabar de finançar inversions del complex cultural i zones d’urbanització. Una discussió que intensa entre oposició i govern, amb explicacions comptables entremig que no han convençut a l’oposició. Explicacions exposades tant pel primer tinent d’alcalde Xavier Solà com pel responsable dels números públics del govern, Josep Burgaya. Finalment s’han aprovat totes les ampliacions, amb el vot contrari de PxC, ICV i l’abstenció de la CUP en la partida corresponent a les obres del teatre, i el vot afirmatiu en la partida corresponent a la urbanització de Can Serratosa.

El ple ha aprovat els nomenament dels membres del Consell de Ciutat per unanimitat. La llista complerta es pot consultar en la nota informativa de l'Ajuntament.

Una moció presentada per Iniciativa Verds de suport als aturats sense subsidi no ha tingut el suport del plenari. Només ha tingut el vot favorable dels regidors de la CUP i del regidor Tornafoch. Una moció, que el regidor ecosocialista ha deixat entreveure que utilitzarà per negociar les ordenances fiscals en preparació.
Mira també:
http://www.osona.com/noticia/16283/ple/vic/aprova/mocio/suport/consulta/sobiranista

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta sobiranista
08 oct 2009
Ara indimedia es la veu dels ajuntafems, si que anem bé, i jo que creia que era una eina dels moviments socials.
Re: Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta sobiranista
08 oct 2009
quan l'ajuntament es el reflex de tot un poble, doncs els mitjans del poble estan al seu costat
Re: Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta sobiranista
08 oct 2009
apatrida, en alguns ajuntaments també hi ha expressions d'aquests moviments socials.
Re: Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta sobiranista
09 oct 2009
Clar que si, que si CIU pattatim que si PxC patatam, que si ERC no se que, que si PSC no se cuantus, quins moviments socials, a no que potser o son ICv... Si ja veig que hi ha gent que té una definició de moviments social molt personal, qui te cotes de poder, supensions municipals gracies a les cotes ara resulta que son moviments socials, la burgesia al costat dels moviments socials ja ja ja , la mateixa que assessina ara fara 100 anys (el 13 d'octubre concretament) de Ferrer i Guardia i molts altres revolucionaris arran de la setmana tràgica. Però es que soc un flipat clar, que ara em d'unirnos tots els catalans al voltan de la senyera per fer front comú al imperialisme espanyol i frances, encara que això signifiqui anar de bracet amb els que sempre han traicionat la gent treballadora d'aquesta terra, amb els que s'han fet rics grpàcies a l'esclavatge, la explotació, inclus el genocidi (sobretot a America llatina) amb els que pactaren amb franco, en definitiva amb els "vendepatries" burgesos catalans, amb aquests voleu pactar, doncs sols sou escoria traicionera, o com dirieu vosaltres mateixos botiflers.
Re: Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta sobiranista
09 oct 2009
espera't. quan s'enceti el procés de debò, els de sempre es cagaran com sempre i quedarem els de sempre amb el suport dels que ja s'han cansat dels de sempre
Sindicato Sindicat