Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : xarxa i llibertat
Fòrum de la Cultura i el Coneixement lliures
27 set 2009
Acció i organització. Barcelona del 29 d'Octubre l'1 de Novembre de 2009. Web: http://fcforum.net
Subscripció a la newsletter: http://openfsm.net/projects/freecultureforum/lists/freecultureforumbcn FÒRUM INTERNACIONAL DE LA CULTURA I EL CONEIXEMENT LLIURES Del 29 d'Octubre a l'1 de Novembre de 2009 se celebrarà a Barcelona el Fòrum internacional de la cultura i el coneixement lliures. El Fòrum constitueix una oportunitat única per a reunir sota el mateix sostre les principals organitzacions, iniciatives i veus actives en el món de la cultura i el coneixement lliures; un punt de trobada on treballar conjuntament, construir agendes i estratègies comunes, així com reflexionar, des d'un punt de vista crític, sobre les diverses visions, perills i contradiccions internes a la cultura lliure. El fòrum també és una oportunitat per a donar més visibilitat a concepcions alternatives del coneixement, la cultura i la creativitat, diferents de la que insisteixen a imposar la indústria de l'oci i les universitats neolliberalitzades.

Per què Barcelona

El gener de 2010 Espanya prendrà possessió de la Presidència de la Unió Europea. El Govern Espanyol ha anunciat que un dels seus cavalls de batalla serà reforçar el control d'Internet i criminalitzar la cultura de la distribució en l'ambient digital. Aquestes decisions tindran conseqüències a la resta del món. A més, en aquest context, institucions culturals a Barcelona estan signant acords sobre l'accés a la cultura que serviran com models per a altres institucions a Catalunya, Espanya i Europa.

El 29 d'Octubre d'enguany se celebrarà a Barcelona la segona edició del Festival dels Oxcars, un esdeveniment internacional en defensa de la cultura que demostra que existeixen altres canals de creació d'igual o major qualitat que els tradicionals. L'edició passada dels Oxcars van ser un èxit, comptant amb la participació de més de 2000 persones directament interessades i amb la cobertura dels principals mitjans de comunicació (la informació sobre els Oxcars de l'any passat està disponible a: http://exgae.net/exgae-multiply-and-share-forth/theoxcars.

Finalment, a l'estat espanyol hi ha organitzacions, moviments molt actius i persones relacionats amb la cultura lliure des de diferents perspectives, que ofereixen un espai molt ric des del qual llançar un procés internacional. En aquest sentit, des de diversos llocs del món, com durant la celebració de l'últim Fòrum Social Mundial a Belem do
Para (Brasil, Gener de 2009) es reconeix la necessitat de crear espais internacionals per a l'establiment d'una xarxa de coordinació i per a la creació d'un marc global de la cultura i del coneixement lliures, des del qual analitzar similituds i diferències entre iniciatives a diferents continents i desenvolupar agendes comunes. El Fòrum de la cultura lliure de Barcelona vol crear aquest espai.


Què?

Els objectius principals del Fòrum són, d'una banda, construir xarxes per a optimitzar els esforços dels diferents grups i compartir objectius per a impedir que la indústria i els governs imposin la seva política de control i restricció de la cultura i la informació; i per altra banda, organitzar-nos per a construir infraestructures per a la cultura lliure.


Com?

El Fòrum tindrà lloc en tres dies que combinen diverses metododologies:

29 d'Octubre: Celebració del Festival de la cultura lliure - Oxcars 30 d'Octubre: Presentació d'experiències claus i inspiradores entorn 5 eixos de treball.
31 d'Octubre: Grups de treball al voltant de les qüestions clau del Fòrum.
1 de Novembre: Posada en comú dels resultats dels grups de treball.
Definició d'una agenda comuna i aprovació de manifests per temes.


Eixos

PERSPECTIVES LEGALS I ACCÉS DE L@s USUARI@S: Des d'un punt de vista legal es tracta d'identificar les esquerdes i flexibilitats en les legislacions nacionals i els acords internacionals per a cercar una estratègia enfront dels abusos de les polítiques sobre difusió del coneixement i cultura, tant a nivell de relacions privades i contractuals com davant les normatives i polítiques públiques internacionals. També és necessari considerar els drets de l@s usuari@s respecte l'accés a la cultura. En els darrers anys s'ha
trencat l'equilibri entre els drets d'usuaris i consumidors i els dels autors i productors, i cal reestablir aquest equilibri.

EDUCACIÓ: Enfront d'un enfoc empresarial de l'educació, es planteja una perspectiva basada en la idea de compartir i a mantenir viva la solidaritat. Desenvolupar formes de gestió del coneixement generat a través de la recerca amb fons públics i independents i de metodologies d'investigació més participatives, des d'una perspectiva que reconegui
els moviments socials com a generadors de coneixement. Es tracta també d'aprofitar les noves eines educatives i de difusió del coneixement que Internet i la cultura digital han proporcionat. Poc a poc van apareixent iniciatives per a la utilització i creació de materials que es poden utilitzar, compartir i modificar lliurement, així com propostes per a estendre les limitacions i excepcions sobre els drets d'autor per a usos amb finalitats educatives. Alhora, cada vegada és més important el domini públic com part del nostre patrimoni cultural i intel·lectual. Un accés obert a la cultura i un domini públic ampli, enfront de l'extensió de la durada dels drets d'autor, són fonamentals pel desenvolupament de les societats modernes.

ECONOMIES, NOUS MODELS P2P I SOSTENIBILITAT DISTRIBUTIVA: Aquesta secció s'ocupara de dues importants línies de treball. La primera se centra en els nous models que sorgeixen de les noves formes d'organització i la segona en les noves propostes d'explotació que han sorgit i en les quals es qüestiona la necessitat dels intermediaris.
També per a l'economia, la gestió del coneixement i la cultura són fonamentals. Cada vegada existeixen més veus que es plantegen des del punt de vista econòmic el cost que en termes generals suposen per a la societat i el seu desenvolupament els models d'explotació de la cultura i el coneixement basats en drets exclusius de durada
excessiva. Propiciat per Internet, el focus de l'economia es desplaça de la propietat a l'accés. La filosofia de la cultura lliure, heretada del programari lliure, és la demostració empírica de que una nova ètica i una nova empresa basada en la democratització del coneixement i dels mitjans de producció són possibles. Es tendeix a la desaparició
dels intermediaris i l'autor es converteix en productor de les seves obres. També les xarxes P2P han suposat una revolució en la forma d'aproximar-se a la creació i l'intercanvi d'informació i coneixement. De la seva filosofia han sorgit noves formes col·laboratives de treball i difusió del coneixement, no jeràrquiques sinó rizomátiques.

PROGRAMARI LLIURE I CONEIXEMENT QUE COMPARTEIXEN LA FILOSOFIA DELS I LES HACKERS: Tot i que el terme "hacker" és utilitzat generalment pels mitjans de masses des d'una connotació negativa, el moviment hacker es basa en una filosofia de defensa de les drets d'usuari des d'una perspectiva d'una consciència comuna que promou la llibertat de coneixement i de justícia social i que ha construït importantíssimes plataformes i eines que són la infraestructura de la cultura lliure. Impulsar la construcció d'infraestructures per a la cultura lliure és clau.

LÒGICA D'ORGANITZACIÓ I IMPLICACIONS POLÍTIQUES DE LA CULTURA LLIURE: Es tracta de reflexionar críticament sobre la lògica organitzativa i democràtica de l'acció col·lectiva relacionades amb les experiències de cultura lliure (tals com la cultura de la barreja, el prosumerirsm, organització descentralitzada i principis participatius, entre
altres), tot analitzant els seus avantatges i debilitats així com les tensions internes. Alhora, volem promoure una anàlisi crítica dels aspectes negatius de la tecnologia i els riscos associats al seu ús, com l'increment de la vigilància, el control i la concentració de beneficis sobre el valor generat de forma col·lectiva.

La infraestructura per a la celebració del Fòrum està sent proporcionada per Exgae, Networked Politics i el Free Knowledge Institute, amb la col·laboració de Students For Free Culture i l'Hangar.

Lloc web: http://fcforum.net
Subscripció a la newsletter:
http://openfsm.net/projects/freecultureforum/lists/freecultureforumbcn
Contacte de l'organització: info ARROBA fcforum.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat