Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : especulació i okupació
Vaga de lloguers a la colònia Viscosa
26 set 2009
Viscosa és el nom d'una mena de tèxtil industrial i d´una fàbrica grenoblesa, lloc d´altes lluites i de resistència, on es va produir l´anomenada viscosa o seda artificial fins l´any 1989. Viscosa és el nom també de la colònia HLM, avui en dia propietat de l'OPAC 38, construïda l´any 1937 en proximitat amb la fàbrica tèxtil per allotjar la mà d´obra.

Des d´aquest estiu, els i les habitants de la colònia constituïdes en associació s'organitzen contra l´alça de lloguers i de càrregues. A l'entrada de l´indret i durant el trajecte de carretera d'Echirolles a Comboire pancartes diverses declaren :

«No es veu res més / càrregues-lloguers massa cars / això ens enfada»

«Escollir / escalfar-se o menjar... »

«Habitants Viscosa / tots units contra les alces / lloguers càrregues / amb la CNL»

« Càrregues massa cares / aïllament de cartró / càrregues al sostre»




A primera vista, la colònia sembla un poble, amb els seus petits edificis escampats, els seus espais verds animats i les seves hortes salvatges. Però el quadre no és pas idíl·lic. Les preocupacions del veïnat no es restringeix només al deficient aïllament al fred dels edificis vells, al manteniment insuficient de les zones comunals, a la carretera rectilínia que travessa la colònia sense alentidors de velocitat per als vehicles, a la manca de locals per a la joventut que no tenen «més que els bancs» per a reunir-se, a l'enllumenat públic defectuós (« és l'únic districte de tota l'aglomeració on es fa completament fosc a la tarda»)... Des de fa anys, l'associació veïnal ha multiplicat les interpel·lacions a l'OPAC, propietària de la colònia.

Respostes :

«Prenem nota»...


El darrer any, l'OPAC va realitzar uns treballs sense una concertació real amb el veïnat de la colònia fabril : es tractava d'introduir la calefacció urbana i d'aprofitar-ho per pujar el lloguer. Als Viscosans i Viscosanes, bon nombre de les quals s´escalfava amb l'electricitat, la promesa d'un mode de calefacció més econòmic va permetre fer-los passar la píndola. Però al juliol de 2009, sorpresa : l'OPAC envia factures on tot augmenta, incloent-hi la calefacció.

Que significa aquesta giragonça ? Per què la colònia Viscosa figura com la colònia HLM més cara de l'aglomeració en termes de calefacció (12 € el metre quadrat) ? L'OPAC hauria omès, instal·lant la calefacció urbana, treballs essencials d'aïllament del fred ? La Companyia de la Calefacció, societat d'economia mixta de la qual Dalkia/Veolia és accionista al 42%, que obtenint beneficis empresarials ha augmentat recentmentles seves tarifes un 30% , pensa fer el seu agost a costa del consum de calefacció urbana ?




Dins l'espera de respostes dignes d'aquest nom, una part dels habitants va prendre la iniciativa de bloquejar el pagament de la regulació de càrregues que l'OPAC 38 va traure´s del barret al juliol, i que, segons les llars, pot comportar 600€ anuals. En reacció, l'OPAC 38 ha acceptat ràpidament suspendre la regulació durant alguns mesos... El que, per ara, equival a defugir el problema però segurament no resoldre´l.

Començaments de setembre, va tindre lloc una reunió entre l'OPAC 38, l'associació veïnal i l´alcaldia d'Echirolles. Un membre de l'associació resumeix : «L'OPAC volia dirigir la reunió i ofegar-nos sota les informacions tècniques. Venien a dir-nos la missa i explicar-nos com s´havia de donar el poc de diner que ens queda. Però s'ha pres la mà des del començament i s'ha imposat d´allò que s'anava a parlar (...) Se'ls ha dit : a dia d´avui hi ha gent que no pot pagar més per llur lloguer i que aniran a fora. Què es fa ? »

L'associació ha exigit més transparència sobre les alces. Ha demanat conèixer el preu de la calefacció «sortida de fàbrica» i « com es construeix aquest preu de 12 € el m2 que nosaltres, llogaters, devem pagar al final de la cadena». «Començarem a pagar quan tindrem les respostes. »

Pel seu costat, l´alcaldia d'Echirolles ha pres posició pel veïnat i ha demanat a l'OPAC 38 que s´engegui a posar en obra totes les accions possibles per esclarir la situació.

Per a justificar les alces, els responsables de l'OPAC 38 i la Companyia de la Calefacció argumenten un hivern aspre i alces dels preus de les matèries primeres (petroli, fusta). Quan intenten presentar la nova calefacció com una «comoditat» que pot justificar les alces de preu, els i les habitants corregeixen : es tracta d'un «dret». Finalment, l'arrendador brandeix l'amenaça de la divisió : «Si vostè no paga, seran d´altres habitants els qui pagaran per vostè».


« Si no es paga, és que no pot pagar-se. És un barri on la gent no té diners », contesten elles i ells. Molt(e)s són obrers-es retirats-des. I algun(e)s, front a aquestes puges, consideren traslladar-se : «Però per anar on ? La crisi de l'habitatge és arreu. En rigor, la gent anirà deixant l'aglomeració. És que és això el que les autoritats volen ? ». «Per dignitat, ací hi ha persones majors que preferiran retallar de la seva alimentació molt abans que tenir les factures en retard. És inadmissible arribar-ne fins allà », s'indigna un Viscosà.


El veïnat espera, doncs, les explicacions sobre les alces recents i vol pagar el preu just en matèria de calefacció, un preu mitjà.Reivindiquen una baixada de les càrregues i dels lloguers.


La pròxima cita oficial hauria de reunir l'associació, l'OPAC 38, l´alcaldia, la CNL (sindicat de llogaters) i la Companyia de la Calefacció, a la qual l'associació demana també comptes.


Mentre que l'OPAC 38 preten amagar les coses, l'associació veïnal proposa fer conèixer el seu combat arreu de l'aglomeració de Grenoble. Noves pancartes d'altres districtes denunciant els danys de la guerra de l'habitatge han estat convidades a adornar l'entrada de la colònia Viscosa.


(inf, 17 setembre de 2009)





*** 24 DE SETEMBRE

Echirolles : Algunes frases dites durant la trobada del 24 de setembre a la colònia Viscosa



Divendres 25 setembre de 2009


Els i Les habitants d'una colònia d'Echirolles són en lluita d´ençà alguns mesos. Han deixat de pagar una partida de llur lloguer / les càrregues de calefacció perquè l'Opac 38 (amo) ha pujat el lloguer a base d´augmentar les càrregues de la calefacció de forma pujada en fletxa mentre que les promeses eren "això s´abaixarà, això estarà força bé veureu.

Aquesta vesprada (24 setembre), un encontre havia estat organitzat dins una sala de la Viscosa pel veïnat de la colònia i alguns col·lectius (Defensa-sostres, la caravana dels mal-llogats, et cetera.).


A plom, algunes frases que han estat dites durant la vesprada ( no del tot mot per mot però quasi) :

- Un habitant de la Viscosa :

"Nosaltres el que es demana en sortida és una revisió de les càrregues, perquè allà no és qualsevol cosa, no es pot pagar, s'està obligat a prendre crèdits per pagar el lloguer, s'ha fet impossible, verament"





[ A un moment de la vesprada, un electe, adjunt del batlle "comunista" d'Echirolles, pren la paraula i es fa renyar gairebé pel conjunt del veïnat present...]


- L'adjunt al batlle : "La nostra solidaritat és sense falla, s'està amb vosaltres"

- Un habitant de la Viscosa : "A sí ? I canvia qualsevol cosa la vostra solidaritat, allà ? Fins on anireu per a recolzar-nos ? Què fa concretament" ?


- Una habitant de la Viscosa : "D´ençà que ens recolza, hi és res el que ha canviat. A si, hi té una cosa que s'ha mogut, són les factures, que s'allarguen tots els mesos"!



- Un habitant de la Viscosa : "Sí, llavors què es fa ? Què es pot fer per verdaderament posar-los en pressió ? Anar a l'Opac i trencar tot, mira el que ens queda a fer"! [notar els primers aplaudiments de la vesprada...]



- Un habitant de la Viscosa : "Bloquegem tallers de l'Opac, això, això els farà cagar, és segur!"


- Una habitant de la Viscosa : "El problema, també, són les companyies de calefacció. És a nosaltres, habitants, usuàri(e)s, emprador(e)s i no client(e)s, apropiar-nos de la gestió de la calefacció, que això no estigui en mans de llunyans patrons i accionistes, que això no es deixa pas a grosses companyies."



- Un habitant de la Viscosa : "Sí, i parell amb l'aigua, l'electricitat... "



En gruix, la resposta és dins dels caps de tot el món, fins i tot hi té el germen de les idees d'auto-organització de la vida quotidiana.




Els allotjaments per aquelles i aquells que els habiten! Ni lloguer ni propietat !
Mira també:
http://grenoble.indymedia.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat