Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
[Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
reilogo.jpg
He estat llegint atentament durant els últims dies comentaris sobre notícies publicades a indymedia i m'ha sorprés el grau de desqualificació gratuita i contraposició reduccionista de les respectables visions de cadascú en base als seus diferents idearis, que, en qualsevol cas, tots parteixen de la premisa de compartir l'anticapitalisme, l'antifeixisme, l'ecologisme i la llibertat (en totes les seves diferents expresions i manifestacions).

Partint d'aquest ordre de coses, m'agradaria compartir una serie de punts amb vosaltres :

En primer lloc, reconèixer que la meva preferència com a model de societat i organització va molt en la línia de les idees de Proudhon, Bakunin i, sobretot, Kropotkin ... El comunisme llibertari o anarcocomunisme.

Al meu parer, no hi ha cap altra teoria social o política que dibuixi un ordre més just, harmònic i humà, conduint a l'home a la seva més elevada realització col·lectiva i individual, per mitjà de la màxima llibertat assolible.

Dit això, a continuació faré algunes objeccions sobre la confrontació d'aquestes ideas davant de la societat actual de l'any 2009

El comunisme llibertari es correspon a una praxis social, econòmica i d'assumpció cultural humanista que, per molt lloable que sigui, penso que queda MOLT LLUNY de ser una via 'factible' per subvertir l'ordre establert en base a l'analisi profund del context global de l'ordre mundial del Segle XXI.

Per dir això em baso en l'observació de l'ingent poder que han adquirit les grans corporacions internacionals que els proporciona la capacitat de fer un "control del pensament" brutal sobre les masses, cada cop més alienades, més allunyades de la consciència, ja no de classe, sino de "ciutadans" soberans i amb capacitat d'incidir en relació a les actuacions de les institucions burgeses. Homes i dones que només pensen en trobar feina asalariada on sigui, prostituir la seva força de treball, sortir de la feina, i immediatament començar a posar en marxa la roda del capital i del consum acrític, formant part d'aquest consum també tots els "productes pseudo-culturals o d'oci adulterats refinadament" per la gegantesca maquinaria del capital sense fronteres i que, enguany, gaudeix de la capacitat de ser omnipresent allà on vulgui en qüestió de milisegons a través de la tecnologia que també està sota el seu poder i al servei de la conservació d'aquest mateix status quo.

Davant d'aquest panorama, crec que és necessari reflexionar detingudament i amb perspectiva les nostres capacitats *REALS* de "fer penetrar la idea" al poble per tal de que prengui consciència de la seva condició d'oprimit i vulgui trencar les seves cadenes tant amb l'estat com amb el capital.

I, en aquest sentit, el que penso és que són molt interessants iniciatives com les del Col·lectiu Crisi i les seves cooperatives integrals, en la mesura en que van generant contrapoder i vertebrant cooperatives que s'acosten a la fita de sortir del cercle del capital , tot i que tampoc ho aconsegueixin en una part important del seu funcionament pràctic (pagaments de serveis bàsics, tributs, etc)

Per altra banda, també tenim els CSO's, Ateneus Llibertaris, i cases okupades..

... i demés ...

Ara bé, realment algú creu, en un horitzo (ja no dic proper en el temps, sino a mig termini) que, tenint en compte quines són les pràctiques habituals i el nivell de sensibilització sobre temes socials i polítics situats entorn de l'esquerra anticapitalista que te la gent del carrer que coneixeu (familiar, social, laboral, etc) i , sumat a això, la capacitat REAL d'incidència que puguin tenir els CSO's Ateneus, fins i tot Sindicats anarcosindicalistas amb o sense subvencions) d'arribar al conjunt de la població ... Deia, realment creieu que amb aquestes forces podrem subvertir el sistema, abolir l'Estat i la banca i instaurar el comunisme llibertari a Barcelona, posem per cas, col·lectivitzant els transports, els serveis, etc com al 36 ?

A mi sincerament, m'encantaria, però crec que la conjuntura es RADICALMENT diferent.

I aquí és on lligo amb la meva segona part de l'exposició, on expreso el que penso que és la opció MENYS negativa i alhora més PRACTICABLE en una estimació de temps RAONABLE.

D'entrada, declarar la meva sensibilitat i sentiment de pertinença a una terra, el mateix sentiment que lloava Bakunin per la seva, per aquell tros del planeta i de la natura per on trepitgem i que ens dona el fruit del nostre treball.

Jo em sento català, això és: pertenyent a uns Països Catalans que podrien estar lliurement federats i han estat històricament cohesionats cultural i políticament.

I donat que, com he dit abans, veig molt poc provable que esclati una segona revolució social, aposto per l'opció del socialisme d'estat, on tota la crítica de Marx al Capital pot ser perfectament adoptada per tot l'espectre de l'esquerra anticapitalista, mentres que de cara l'organització política, es pot construir perfectament la democràcia directa i horitzontal , des de la base i la federació lliure, sense burocràcies de cap tipus, amb una banca nacional popular, sense repetir errors del socialisme del passat i perfeccionant el refinament del poder popular per mitjà de les eines tecnològiques de les que disposem actualment.

Bé, com es pot veure, això no és que sigui la panacea. Però si ho contrastes amb l'estat de les coses actual , indubtablement és un salt qualitatiu important.

La major virtut d'aquesta aposta pel socialisme és que, a diferència de la societat àcrata, és que aquest és raonablement accesible, mentres que l'anarquisme és queda en ser teoricament viable.

Jo ja n'he tingut prou de neoliberalisme salvatge i imperialisme/colonialisme, vull millorar les meves condicions de vida i vull viure amb normalitat en el meu país, com qualsevol altre; en igualtat i solidaritat amb la resta de pobles.

I en aquest sentit, l'Esquerra Independentista ha demostrat al llarg del temps ser fidel i no moures dels seus principis, i en l'actualitat, està resultant ser una peça clau en el camí cap al socialisme, que primer passa per dotar-nos d'un Estat Propi i sí, és cert que és una mica embarassós barrejar-se amb els voltors professionals de sempre, però si el que es vol és arribar a la llibertat com a poble, és inevitable sumar amb tots en situacions excepcionals com aquesta.

Per últim, era el propi Marx qui només entenia la revolució final com la conseqüència de la desaparició de l'Estat.

Salut!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Crear un nou estat per després destruir-lo, perquè no destruïm directament el primer i això que hem avançat.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
per cert la foto d'Arenys fa força riure jajaja tota la gent exaltada vociferant xD.







http://www.youtube.com/watch?v=q-Jb4XifqUU&feature=related

http://www.myspace.com/pqrm
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
El comunisme llibertari es correspon a una praxis social, econòmica i d'assumpció cultural humanista que, per molt lloable que sigui, penso que queda MOLT LLUNY de ser una via 'factible' per subvertir l'ordre establert en base a l'analisi profund del context global de l'ordre mundial del Segle XXI.

aposto per l'opció del socialisme d'estat¿¿?¿?



Hauríem de definir quin tipus d'estat vols. jo crec que aquest necessariament hauria de tendir més tard o més d'hora cap a un socialisme obrer i sense estat.
Pel que fa al tema d'incidir al context global, cal dir també que aquests anys ja s'ha anat fent, veure els moviments contra l'europa del capital i la guerra, les contracimeres dels G, etc. on hi ha hagut presència anarquista. penso que podria ser desitjable o viable la teva opció -pensant també en el municipalisme llibertari i tot això- però caldria potser que les forces polítiques -sobretot l'EI- no es centréssin tan en certa qüestió i més en l'obrerisme i l'antiglobalització o altermundisme; pq això fos possible, o sigui, per haver-hi una unitat real, potser s'hauria de construir de nou. La revolta permanent. visca la IV Inter!
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
http://lahaine.org/global/sevilla/2002_espana.htm

[2002] Ateneo Libertario Eliseo Reclús de Jerez y Ateneo Libertario de Sevilla "Nuevo punto de inflexión para el anarquismo en españa".
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Masses reduccionismes. També em considero més llibertari que comunista (especialment més llibertari que stalinista). Amb tot m'adono que un ha d'aspirar a la lluna, per aconseguir un xic menys, un de vegades no potser reduccionista i dir o tot o res, perque així no es va enlloc, ens hem de posar d'acord amplis sectors revolucionaris epr avançar ca una societat més justa, especialment quan estem en un moment tant delicat com l'actual.

Per altra banda, tampoc entenc la mitificació llibertaria de Bakunin, un autor menor dins del mon anarquista. Els seus textos són bastant infantils i estan bastant mal redactats. Molt millors són Kropotkin, Max Nettlau...
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
No vullc insultar, però el anàlisis que realitza es molt infantil. Hi només intenta justificar la seva postura (el socialisme d'estat).

Només dir una coseta. Si per a poder dur a terme el socialisme d'estat et fan falta les mases, per a dur-lo ha terme tindràs el matix problema que si vols fer un altra societat. NO?
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
ja era hora k surtís algun article d'opinió raonat, sense insults ni desqualificacions absurdes i plenes d'odi del tipus "inadaptat sucial"..., s'estigui o no d'acrod amb el k es diu aquest és el camí per tal k Indymedia no foti fàstic d'obrir ni llegir, com passa sovint amb individus k l'únic k volen és sembrar la discòrdia i el mal rotllo entre nosaltres,
salut i felicitats company/a!
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Molt bé. D'acord al 100% amb què l'ideal del comunisme llibertari és, ara per ara, el màxim a què hom pot aspirar quant a llibertat individual i justícia social de tots els discursos què hi ha i, no ho oblidem, de totes les (curtes i abortades) experiències hagudes, més encara que els primers anys dels sòviets.
Quan abordem, però, el tema del possibilisme, d'admetre la bonansa de l'estat com a eina transitòria garant i dipositària de les conquestes socials, sembla que oblidem el caràcter intrínsicament pervers de l'estat com a aparell uniformitzador i perversor per la via del poder.
Quan abordem la qüestió identitària, Sant Tornem-hi. Els ditxosos marcs d'actuació, han de ser forçosament els de la distribució del margalló, la distribució del roure martinenc o la distribució d'una eina de comunicació com és la llengua (en aquest darrer cas, els PPCC). No pot esclatar una revolta col·lectivista, anarqusita o similar, p.e. a Almacelles i expandir-se cap a Binèfar o prendre'n exemple el poble perdut de Sòria o a escala planetària. Sempre fixant marcs.

Ara, que surti el pallasso de torn a dir que jo sembro discòrdia, que "tinc auto-odi com a català" i que "no estimo la terra", com si parlar català, pretendre entendre i entendre'm a tothom, estimar el Port de Tortosa, els aiguamolls de l'Empodà, las Bardenas reales i els Pics d'Europa per igual, fos NO ESTIMAR LA TERRA.

P.D.: "Ep", qui sou "vosaltres"? els qui sou capaços, en exclusiva, de pensar/ escriure raonadament? els únics coneixedors de la veritat perquè feu prevaldre lo identitari i/o ho feu casar amb pegamento ymedio amb l'ideal llibertari? terniu el copyright de què vol dir sembrar discòrdia, de què vol dir l'ideal lliberatri i de què vol dir un discurs raonat?
A veure
15 set 2009
1. De veritat penseu que es pot fer una societat sense classes aixi de la nit al dia? 2. No estem en situació d'anar de "ciutadans del mon", ara hem de tenir identitat que és el que ens volen robar. Quan Catalunya, Galiza, Euskadi, Palestina., etc etc etc, siguin lliures já parlarem de ciutadans del món. Amb aquest capitalisme, ciutadan del món = cómplice.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Després del exemples que ens ha dona't la vida, realment creus que es pot pendre l'estat (dictadura del proleteriat) i esperar que la vanguarda s'elimini a ella mateixa i al nou estat?

Si la teva identitat com a persona necessita d'un estat per a existir, quina vida més pobre deus tenir, i no parlem de personalitat.

Perquè crear 500 estats nous per a després lluitar contra ells? No seria més facil (i lògic) atacar els existents i no crear nous enemics (nous estats amb les seves oligarquies).

Ciutadans del món = complices
veig que els comunistes cada dia aneu cap a uun reduccionisme ideològic força greu.

Per cert quin estat català vols crear, el de Lenin i la seva traició a la classe treballadora, el de Stalin i els seus genocidis, el de Mao i la seva política d'assassinat de les nenes que segons ells sobren, o potser vols un Déu com Kim jon Ill a Corea, o potser prefereixes el model Pol Pot. Jo ja et dic ara que tots els exemples anteriors com els que vivim ara mateix, els combatre (encara que em vinguin dient que tot ho fan pel poble, també ho deia Hitler, i no per això canviarà la meva opinió d'ell).

Fer una societat sense classes no serà pas fàcil, però segur que el camí no serà fer un nou estat, per autoinposarnos una nova casta per sobre, sigui de polítics burgesos, de fatxes, o de vanguardes comunistes (en tots els casos els de sota sortim perden)
A veure
15 set 2009
Lenin traidor de la classe traballadora? No estic d'acord. De totes maneres, de veritat, tant me fa. Crec que hauriem de buscar punts en comú la gent que vol un cavi radical de la societat i no discutir entre nosaltres si el comunisme, o l'anarquisme és la millor opció. Estem molt lluny per plantejar-nos això, hem de gaudir d'aquesta mnifestació en defensa del territori que s'ha produit a Arenys de Munt i que hem aconseguit entre tots. Que siguin moltes més! Salut companys!
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Comunista,

De quina defensa del "territori" parles? de la propietat privada d'un burgès arenyenc? que potser hi havia projectada una indústria contaminant o una urbanització i l'haveu paralitzat per salvaguardar la flora i la fauna?

De quins "punts en comú" parles quan uns voleu que el poder canvii de mans i uns altres volem enderrocar el poder i fer una societat sense jerarquies?

A partir de quina idea preconcebuda dones per descomptat que els demés som idiotes i no hem après què després que els autèntics revolucionaris anarquistes han fet la revolució, han vingut a esclafar-la nazionalistes i estalinistes SISTEMÀTICAMENT?

A partir de quina altra idea preconcebuda jutges que si TU necessites identificar-te amb una cultura i UN territori, els altres no es puguin identificar amb LA cultura, LA terra i LA humanitat o, senzillament, no tinguin necessitat d'identificar-se amb res?

Salut i comunisme llibertari!
A veure
15 set 2009
Parlo de la defensa de Catalunya o Arenys de Munt devant d'una manifestació falangista que vé a provocar, estic parlant d'això exactament, de defendre el territori. I insisteixo, ja n'hi ha prou de polèmicas en quant a la forma de govern que tendriem sense classes socials, si us plau. A mi personalment em sembla bé l'anarquisme, però ho vec una mica utópico, res mes. No tinc res en contra, de fet el comunisme també té la finalitat d'acabar amb l'Estat, però quan la societat estigui preparada, no nomès que el poder canvïe de mans, com tu dius. De totes maneres, menys parlar de qui té la raó i més fer coses cap una societat més justa.

Salut companys! Independència i socialisme!
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Que es més utopic, pensar que en una terra sense estats es pot crear quelcom més just i menys classista que ara.
O aconseguir el mateix amb un estat pel mig.

Vaja que voleu fer la truita sense trencar els ous (això s'hen diu ou dur a casa meva), per fer la truita sempre m'han ensenyat que s'ha de trencar i batre els ous.
Però clar els utòpics som els que pensem que tots podem esser el mateix no diferents, no aquells que es passen la vida buscant la diferencia entre dos ous.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
per a 'x'

La clau per tal de creure que és més asequible la vertebració d'un socialisme d'estat en l'actualitat i entorn de l'àmbit de, en primer lloc, el Principat de Catalunya, i, per extensió, la resta dels Països Catalans (si volen), es troba en el fet de que l'estrategia de l'Esquerra Independentista encetada al Procés de Vinaròs s'està demostrant que està donant molts bons fruits. I ja no per dir-ho "abstractament" i fent una valoració "a ull" de l'evolució del moviment. Sino perque la tàctica de treballar des dels carrers i generant complicitats i sinèrgies entre els moviments socials i de base, i per altra banda, disposar d'unes Candidatures "institucionals" com les CUP que serveixen (i han servit) com a corretja de transmissió de la voluntat de la participacio obrera i social del poble per tal de que aquesta TRASCENDEIXI la frontera mediàtica i feixista del PODER.

Només aquest simple punt, trobo que és fonamental: Poder elevar una veu "representativa" dins del seu joc burgés i que alhora introdueixi víricament sense embuts les demandes REALS dels col·lectius anticapitalistes del carrer des de l'assemblea oberta

Per mitjà d'aquest model d'acció, hem aconseguit posar al mapa MUNDIAL Arenys de Munt i l'autodeterminació del poble català (New York Times, Le Monde, UK Reuters) per no dir el nerviosisme desmarxat de Madrid.

I un cop aquestes formacions arribessin a formar una majoria, del que es tractaria és de 'inventar' , construir col·lectiva i participativament un socialisme actualitzat, que rescates allò que fos útil de la teoria del passat i apliques noves pautes d'organització a tots els nivells. Fent prevaldre la màxima participació i horitzontalitat i la mínima burocràcia. Com així es demostra en el si de l'EI ja actualment.

Per arribar a aquest punt, resultarà bàsic poder infiltrarse en el discurs dels media; única via practicable, "de facto", per incidir en les masses. Tanmateix, és crucial, al meu entendre, participar del circ de la "democràcia burgesa representativa", (encara que sigui només amb un peuet posat allà estratègicament, mentres que el gruix del treball es faci al carrer de les viles i ciutats)

Tot el material i distris llibertaries que poguem montar a cso's i manis, totes les festes alternatives, totes les llavors carregades de llibertat que podem trobar als ateneus, tots els 1er de Maig, tant convocats per col·lectius autònoms com per CNT o CGT .. Amb aquest conjunt d'eines, quin impacte s'està tenint en la població? Quina influència REAL s'està construint entorn al gruix de la societat ? Quants sóm a les manis? quantes vegades es tracta una notícia que giri al voltant del món àcrata als media sense criminalitzar-la com l'aparició de satan? ..

Per mi, totes i tots els que he citat en el paràgraf anterior els considero els meus companys/es, però trobo que la seva lluita, en base als fets, el que està demostrant és que només és VERITABLEMENT ÚTIL per a aquells que volen individualment o en petits grups, trencar amb el Sistema. (Tot i que després beguin coca-cola, però això ja seria un altre, tema ara, transversal de tota l'esquerra anticapitalista, per cert) i qui sap si amb el temps, això podria mica en mica anar creixent .. De fet, sembla que així ocorre amb els CSO's (de molts caires) , però el que està clar és que seria un camí molt més lent i incert ..

Mentres que el simple fet de millorar l'"Estat" de coses que ens dona pel cul i ens oprimeix ara, està molt més al nostre abast.. I amb això, vindria una cultura del treball i repartiment de la riquesa, de la justícia social i de l'exercici de la democràcia directe que tendiria a canviar amb més facilitat la mentalitat col·lectiva de la gent, la qual cosa propiciaria que foren mes receptius i sensibles a noves formes d'organització més avançades.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
El problema que veig en el teu discurs, és que aquest mateix discurs el tenien no fa tant, molts partits comunistes, que ara estan totalment assimilats pel sistema, i han passat a ser partits democrates 100%, i defensant el sistema democrata burges. Creus que l'EI està inmunitzada devant la perverció del poder (o l'acomodament de la poltrona) jo per desgracia no o crec, i no perque no sigui independentista, si no peruè el que veig es que quan un entra a jugar al joc democràtic burges amb les seves regles caba tard oo d'hora defensant aferrimament aquestes regles com si fossin les seves (interioritza el que volia combatre i deixa de ser combatiu) exemples els tens en tots els partits mal anomenats marxistes d'Europa començant pel PCE i el PCC (ni parlar d'iniciativa) passant pel PC de França, Italia, alemanya, que van agafar l'estrategia de arribar al gobern amb les regles burgeses, i tots han acabat sen un partit més de la malgama de partits burgesos. Les CUP (exemple que tu has fet servir) no crec que duri massa seguint les regles "democratiques" imperants, i no ser assimilat pel poder, en això el sistema polític imperant s'ha demostrat molt bo, aconseguint desmovilitzar moltes organitzacions donant-los una cota de poder.

I si no mira EUiA, que des de que els seus socis son a interior, la minima combatibitat que tenien s'ha esfumat. I no fa tant que cantaven que eren marxistes leninistes (si cap d'aquests dos aixeques ell cap els enviaria a tots al Gulag).

Fins a dia d'avui no veig que jugar al seu joc serveixi de gaire més que per desmovilitzar a gent valida perden el temps en un món burocràtic i inamovible, enlloc de que aquesta gent usi la seva força per canviar-ho tot.

També veig, que els canvis reals de les coses mai han vingut de dalt, si no, perquè hi hagi un canvi real, de fons i no circunstancial (com al 79) el canvi a de venir de baix, per quedarse a baix, si esperem que el canvi vingui de dalt, ja ens podem fotre de cops al cap a la pared, serà más productiu.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Estatistes i antiestatistes, sou tots uns burrus que no sabeu posar-vos d'acord. Si ho fessiu seria tot més fàcil i no hi hauria tant de conflicte infantil.
Burrus tots/es els estatistes per no saber superar el discurs de la necessitat d'un estat. I els antiestatistes pitjor pq a sobre son incapaços de suggerir de donar-li una oportunitat a l'autoorganització.
Voleu llibertat? això vol dir acabar amb els exércits(ambles forces de l'estat)? però per altra banda cal sempre saber autodefensar-se.
Doncs bé existeixen models de milícies locals d'autodefensa a la bcn del 36, a Suïssa i també a Somalia, només cal imaginació o donar-li una oportunitat a la autoorganització.
Volem administrar-nos nosaltres mateixos però molts no volem ajudar a enfortir l'estat, ni l'administració, ni volem que sigui un ens central ni centralista. Doncs bé només hem de generar ens locals horitzontals que funcionin a base de participació directa, o reformular alguns que ja tenim com els consells de barri, els ajuntaments, els consells comarcals o les diputacions. D'això el municipalisme llibertari i indepe ja en parla.
Que veiem que necessitem certs serveis públics com la sanitat, correus o lo que vulgueu. Doncs generem aquests serveis mitjançant ens locals i els coordinem mitjançant la lliure associació a d'altres ens similars arreu del territori.
Si ho fem tot en clau local respectem les sensibilitats de caire identitàri al mateix temps que satisfem les inquietuts de caire llibertari.
Obviàment en un panorama on s'apostés per la cooperativització dels mitjans de producció potser els llibertaris més decreixentistes o antidesenvolupament (salvagistes)no hi estaran del tot satisfets, aixó com tampoc ho estaran les moltes capes petit burgeses (o no tant petit) menys lligades a les línies més assembleàries i autónomes del moviment indepe.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Estic d'acord amb el raonament que fas, Victor Catala. La millor opcio es el comunisme llibertari, pero donat lo utopic que es, de moment, la seguent millor opcio seria el socialisme d'estat, un que fos just i en principi no acabes convertint-se en una tirania. Pero donat, que per fer-ne de veritat una revolucio socialista i construir un estat horitzontal i no repetir els errors fatals del pasat, tambe es una mica dificil i aconseguir el suport de les masses, ara per ara es prou utopic tambe, proposo que de moment votem a ERC, o al PSC que son molt menys dolents que la dreta espanyolista, i si veiem que aixo tambe es complica, perque les seves trajectories els hi fan perdre hegemonia electoral o qualsevol altre rao, votem a CIU! que al cap i a la fi tampoc sera tan dolent comparat amb lo moltisim pitjor que seria que guanyes PXC, que ara que ho penso, de moment, no seria pitjor que el que ens podria arribar a fer un partit taliban si arribes algun dia a governar amb la'excusa de defensar-nos d'una improbable, per ara invasio rabiosa al.lienigena,que si que seria fatal, be, de moment... no se si m'entens...
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Para anticapitalista nacionalista:

No acabo de entender como es que, para conseguir una sociedad sin opresores, sin autoritarismos no te mueves porque no lo ves útil, en cambio ves más accesible moverte para "mejorar el estado" -para mí, con minúsculas-. ¿Qué harías para "mejorar el estado"?; ¿me lo puedes explicar?. Y, si te mueves para "mejorar el Estado", ¿no te puedes mover para eliminarlo?. ¿Cuesta más una cosa que otra?. ¿Es que hay que hacer la Revolución sin desgaste, sin esfuerzo?.Si denuncio por ejemplo, por qué el estado se gasta CADA DIA 55000000 de euros en "defensa" y ha destinado 150000000 de euros a los bancos para "sanear la economía", pero resulta que hay niños en barracones en el colegio o la prótesis de cadera tarda más de un año porque no hay dinero, ¿sería suficiente con ponerme un "pin"?; ¿sería suficiente haber votado "Sí" en Arenys de Munt o en Calasparra de abajo?. Realmente, ¿no crees que lo único imprescindible es una educación en la que se nos enseñe solo a una cosa: a pensar?. Ferrar i Guardia pensaba que sí y -el Estado- lo fusiló en Montjuich. ¿El estado catalán sería diferente?; ¿y el estado europeo?; ¿y el estado socialista?. ¿Y el comunista?.
Si el estado paga pensiones es por algo.
Si el estado paga 420 euros a los parados es por algo.
Si el fútbol se declaró "de interés nacional" es por algo.
Si existen los medios "intoxicativos" es por algo.
Si la Iglesia da de comer a los pobres es por algo.
Si, cada vez más ayuntamientos abren comedores públicos para familias necesitadas es por algo.
¿Que haría todo el aparato oligárquico si estuviéramos organizados desde abajo y no necesitáramos ni pensiones ni subsidios porque nos tenemos los unos a los otros (=apoyo mutuo)?.
¿No sería mejor pensar en como hacer esto y dejarse de territorialismos y encuestas varias de opinión?.
Particularmente, cuando le echo una mano a alguien no le pregunto si es de Areyns de Munt o de Calasparra de Abajo. Me da exactamente igual. Es una persona como yo.
¡Salud!
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
la independència de, com a mínim el principat, ens otorgaria certs avantatges: estem fent fent fora un estat, un exèrcit, uns maderos, unes estructures, hi haurà buit de poder. Terreny abonat per la destrucció.
A més, se'ns brindarà la possibilitat d'escollir quin model de relacions econòmiques volem els catalans.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Estic d'acord amb els riscos que senyala l'últim comentari d'apàtrida sempre, amb la salvetat de que les CUP estan obertes a tot tipus de influències, per mitjà de la participació, de diferents corrents, entre elles, la llibertària. I no només està tancada a un "pensament doctrinal únic"

Al mateix temps, trobo molt interessant l'escenari que dibuixa "no ens faran creure" i el trobo perfectament assolible al voltant de l'EI

També felicito a "possibilista pragmàtic de moment" pel seu inhabitual enginy (pel que es veu ultimament per aqui) , però li diré que la meva frontera és relacionar-me amb gent que "fa política" en connivència amb el capital i el poder vertical / repressiu / explotador / corporatiu. Per tant, ERC i demés parentela quedaria fora :)
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
certament no és un anàlisi molt complex però és una visió possible. penso, però, que la transformació social no és cosa simple ni fàcil i que suposo cal treballar força abans de poder treure conclusions fàcils sobre l'esdevenir de les ideologies. d'una banda, l'estat pot ser que sigui lexpressió permanent de la dominació i es poden donar casos de comunisme llibertari en noves comunitats okupades guanyades a la muntanya, que es poden extendre.
però també es pot fer una forta pressió, raonada, estudiada i intel·ligent, constant; per tal de canviar les coses i esdevenir agents de canvi social, forçant actuacions justes, primer; i assolint cada vegada més participació. no vull q sembli massa reformista el que
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Para Hatari:

Soy un ferviente admirador de Ferrer i Guardia i la Escuela Moderna, y precisamente ese nuevo estado (con minúsculas, si lo prefieres) habría nacido de un poder popular en el que, hoy, en plena ebullición de las resistèncias altermundistas, organizaciones de base como EI que estan formadas por corrientes de todo tipo, pero que aunan todas ellas su lucha contra el capital; en gran medida, incluso contra el estado entendido éste como una macro-estructura de dominación centralista y burocrática; no permitirían que un hombre libre y divulgador del pensamiento crítico en contra de justamente los valores que, en gran medida, defendemos aquellos que nos inscribimos en un socialismo reformulado y actualizado (que queda un poco lejos de ser el de Stalin) fuera asesinado. Sin ir más lejos, en el Fossar de les Moreres este año para el 1l de Septiembre, se grito a favor de que la unica iglesia que ilumina, es la que arde ..

Dicho esto, nadie ha hablado de dedicar el 35% del PIB a Defensa .. Ni tan solo de tener un ejercito regular. Esto por un lado.

En segundo lugar, nadie ha negado la posibilidad de crear una Banca Popular , al estilo de Proudhon

Te cito y dices:

"¿Que haría todo el aparato oligárquico si estuviéramos organizados desde abajo y no necesitáramos ni pensiones ni subsidios porque nos tenemos los unos a los otros (=apoyo mutuo)?.
¿No sería mejor pensar en como hacer esto y dejarse de territorialismos y encuestas varias de opinión?."

Pues sí, en efecto. Ese sería el estadio (que no estado) al que sería bueno llegar. Pero compañero, realmente crees que esta en tu capacidad REAL poder llegar a tan solo vislumbrarlo a lo largo de tu esperanza de vida en este mundo? .. Piensa en tu dia a dia, piensa en las luchas que se llevan dando en el Estado Español desde que tienes uso de razón, y valora la EFECTIVIDAD REAL que han tenido éstas de cara a la consecución de sus objetivos..

Ante esto, yo abogo por iniciar una primera fase de despliegue socialista, no tan difícil de provocar como la instauración en las mentes alienadas del comunismo libertario , de la okupación masiva de viviendas, de la colectivización del campo, de enchufarte al poste electrico, de reciclar (al uso acrata) .. Porque la gente no va a seguirte .. No van a "Crear zonas autonomas, aquí y ahora" ..

En cambio si han votado para constituirse en una forma de gobierno que le proporcione más recursos para autogestionarse libremente, mediante la posibilidad de instaurar un socialismo que puede responder a sus aspiraciones en funcion de sus necesidades reales, y no generar acumulaciónd de capital, eliminar la plusvalia, construir servicios públicos de calidad y gratuitos (sino a un precio popular), empezando por el transporte y siguiendo por la sanidad.. etc, etc ..

Desde luego, algo que supondria un avance social y también en libertades ..

Algo realizable, plausible .. Mientras que el anarquismo, necesito de una guerra civil para poder prender mecha
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Creieu, realment, que l'estat (qualsevol) us donarà parceles de poder i que des d'elles podreu posar en pràctica l'assamblearisme, el municipalisme llibertari i tota la resta de
"bones intencions" que relateu amb tanta tranquilitat?
És que a vegades sembla que us creieu que la democràcia representativa funciona de veritat; que l'únic que li falta és que les "bones persones" (com vosaltres) detentin el poder i que l'administrin. Per això aquesta fe cega en les CUP? (per cert, ja me diràs on entra el sentiment llibertari a les CUP).

Però no enteneu que tota la maquinària de l'estat es posarà en marxa o bé per assimilar.-vos o bé per anorrear-vos? Què us fa pensar que ara tot serà diferent a les mil experiències de tants i tants partits polítics assimilats/anorreats pel sistema...
És que sembla que només mireu Euskadi pel que us interessa: no veieu què en fan de tot allò que els molesta per molt que hi hagi 100000 votants al darrera? No veieu que el seu camí (la democràcia representativa) no és el nostre camí?
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
No entenc tan de cas que se li fan a gentola com l'inadaptat aquest, ni que hagués demostret gran cosa apart de tenir tot el temps del món per perdre'l fent anti independentisme per laxarxa (algú recorda un sol post en que no hi parli del mateix monotema?).

Que si les CUP amunt, que si l'EI avall, gentola propera a les tesis dels que ataquen als partidaris de la llibertat del poble de Catalunya i no diuen res de les estructures estatals i de l'espanyolisme ambiental proper al franquisme que ens em de menjar alguns en part dels Països Catalans.

Ah, i que sapigueu que aquest cretí també ha entrat en altres fòrums, el problema que té (ell i d'altres espanyolistes i provocadors segurament de les diferents policies) és que els esborren els comentaris fatxes.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Estic d'acord amb els riscos que senyala l'últim comentari d'apàtrida sempre, amb la salvetat de que les CUP estan obertes a tot tipus de influències, per mitjà de la participació, de diferents corrents, entre elles, la llibertària. I no només està tancada a un "pensament doctrinal únic"

Al mateix temps, trobo molt interessant l'escenari que dibuixa "no ens faran creure" i el trobo perfectament assolible al voltant de l'EI

També felicito a "possibilista pragmàtic de moment" pel seu inhabitual enginy (pel que es veu ultimament per aqui) , però li diré que la meva frontera és relacionar-me amb gent que "fa política" en connivència amb el capital i el poder vertical / repressiu / explotador / corporatiu. Per tant, ERC i demés parentela quedaria fora :)
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
compañero a la conquista del pan:

jo no sóc de l'ei, però no veig que una cosa tregui a l'altre. tan necessari és continuar creant zones autònomes com fer política d'altre tipus. d'altra banda, els temps van canviant i no es sap mai quan pot esclatar la revolta. el que es segur és que si no ens troba treballant, passarà de llarg [dic jo]
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
XXX

4 preguntes i una recomanació

Pots posar links que demostrin RES del que dius?

Et sap greu que la gent faci cas o no a altra gent?

Et sap greu que hi hagi gent rica, rica amb TEMPS?

Qui són els fatxes?


Una recomanació: apunta't a un curs de windsurf sobre merda patrocinat per la coixa i pel club super 3
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
http://nacional.cup.cat/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=74

http://www.endavant.org/index.php?option=com_content&task=category§i

En quant a fer cas, em sembla que tots creiem en uns ideals i, si això és així, és perque els considerem més justos que altres, per tant, sempre és positiu que la gent, lliurement decideixi de manera conscient, sumar amb tu. De la mateixa manera, també és netament estimulant comprovar que deixan de fer-ho lliurement.

Normalment la gent molt RICA RICA en temps ho és degut a algun tipus d'anomalia de naturalesa "X". Tu no em coneixes, i per tant desconeixes també les meves circumstàncies. En tot cas, penso que dedicar part del teu temps a preocuparte pel futur del teu poble i la millora de les condicions de vida de la gent, és quelcom positiu.

Premeditadament, tinc molta cura de no tenir ni 1 centim a La Caixa de Pensions i Estalvis de Barcelona

Per altra banda, al llarg de la meva vida he vist comentaris més constructius que els teus, per sort
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
al meu parer cal treballar fortament l'altereconomia i antiglobalització des de tots els àmbits i no es pot negar també que el comunisme llibertari o similars no es poden dur a la pràctica davant de casos com el de Grècia, amb movilització a dia d'avui. cal q neixin flors a cada instant
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
sobra un no
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
"While... no sé què més" (suposadament, el mateix quue uns posts abans signa XXX):

????????????? !!!!!!!!!

Links a webs de la CUP i d'Endavant...?

1r- Saps a qui t'adreces? (a una persona concreta, a vàries que et sembla que són la mateixa...?)
2n- Comproves les IP's (en el qual cas, el madero series tu, però madero vocacional)
3r- Jo no entro en webs de ideologies que no són sant de la meva devoció

Però en fi, sembla ser que TOTHOM qui critiqui l'EI, segons tu, és la mateixa persona amb diferents nicks o vés a saber quina paranoia.

Segueix amb el teu soliloqui i les teves cabòries, xaval. Jo no m'haig de justificar de res. Soc un llibertari que ja pentina canes i ací a l'IMC, signo "inadaptat susial", "llenyataire", "Sant Faina" o el que em rota pels collons. Ja t'aclariràs amb les teves baralles de pati amb d'altres ninyatos gafapastes de l'EI.

Efectivament, no et conec ni falta q em fot. I tu a mi, encara menys, pels disbarats que dius.
Qui ha dit que jo sigui ric "en temps"? Saps llegir, tros de suro? preguntava si et sap greu que hi hagi gent sobrada de temps perquè primerament havies acusat algú de "tenir molt de temps". A banda d'aprendre a llegir, re-llegeix-te
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
Perdona, ha hagut una confussió per part meva: pensava que et referies indirectament a mi.

No sóc l'XXX

I simplement m'he limitat a contestar un rotllo que no anava amb mi , pel que veig ara ..

Tampoc trobo que sigui un motiu aquest per fotrem un parell de galletos virtuals , vamos XD
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
15 set 2009
hi ha molts comentaris, no els llegeixo tots, pero m'agradaria aportar la meva opinio, l'he expressada en algun altre lloc

1. crec que els llibertaris/es que tenen-tenim consciencia nacional o els independentistes llibertàries no hem de tenir vergonya a criticar l'estatisme que s'ha introduit des de fa uns anys al moviment d'alliberament nacional -la primera tongada va ser amb l'ERC del 92 i en Colom, la segona potser un discurs massa estatitsta de certs marxistes, pero no crec que aquesta sigui la clau de volta de l'independentisme exclusivamen marxista, de fet la consigna i l'objectiu sempre ha estat independencia i socialisme (sense especificar gairebe mai quin tipus de socialisme, amb el que un socialista llibertari o unn bakuninista no tenen perque està en desacord), plantejar que el que es vol és l'auogestio, l'assemblearisme, la federacio lliure de municipis etc i no un Estat és un bon discurs, tan valid -més en principi´- que el que planteja que el que vol és un Estat en el sentit liberal o un estat en el sentit de cert marxisme

2. Altra cosa és que es diu en el cas per exemple d'Arenys de Munt: deixem-nos de punyetes sobre la pregunta, el marc o el que es vulgui, el que es va votar i visibilitzar a Arenys es que la gent d'Arenys i un bon grapat d'aquest pais volem fotre el camp del seu Estat, que se'n vagin i ens deixin tranquils i, com deia el Rubianes, que es fotin la seva España on els capiga, en una paraula la independencia. Aixo crec que ho ha entés gairebé tothom, independentment del seu perfil ideologic, des dels fatxes dels autobusus fins a EUiA i evidentment molts i moltes llibertàries (es com el tema d'allo d'Europa etc_ la gent anava a votar mireu els videos ser lliures "fotre el camp" "no ens volen doncs marxem" etc)
Per tant des de qualsevol posicio autodeterminista o independentista l'opcio és clara: estenem pel pais que la gent digui què volem i que volem guillar, ja veurem que passa, de moment que se'ns escolti com a poble

3 l'altre punt es una critica a certa por a definir-se com a socialista o llibertari i independentista o al reves, que sembla que ens faci vergonya lluitar contra aquesta opressió i hagim de fer una professio de fe que el que volem serà feminista, socialista, antiautoritari, ecologista, per la llibertat sexual etc. Algu s'imagina que pel 8 de març el feminisme hagues d'estar insistint continuament amb que està per la socialització dels mijtans de producció, la defensa de la terra i els drets dels pobles?; algu s'imagina que per participar en una vaga obrera s'hagues d'estar insistint en que s'esta també pel drets dels pobles o contra l'homofobia? algu s'imagina que per lluitar per l'Ebre s'hagues de fer professió de fe que s'esta per l'autogestio? algu s'imagina que tothom que participa el 28 de juny hagi d'estar d'acord i haver-se llegit Marx, Bakunin, Argala i Connolly? algu s'imagina que per estar contra la guerra d'Iraq o el genocidi a Palestina s'ha de ser del mateix color? no
per tant, el que cal en primer lloc es per enfrontar-se a aquesta opressió és ... enfrontar-se a aquesta opressió: som un poble lliure, i ens prendrem el nostre dret, independència
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
subscric integrament el que ha dit rauxa
apunt curiós: coses que opinava el Garcia Oliver
16 set 2009
El Eco de los Pasos pgs. 86-89

Macià: ...Como todo lo concerniente a lo español, son objeto de revisión los falsos valores de la nacionalidad española, revisión que impulsa los nuevos conceptos de Cataluña y Euskadi.

Garcia Oliver: Es buena definición, no del renacimiento de unas causas, sino del nacimiento de unas causas ... Navarra, se siente tan separada del conjunto como lo está el pais valenciano delo que podriamos llamar Cataluña historica [nota: no es coneixien amb en Josep Guia]

Macià: Y cree que eso afecta a nuestros planes [Prats de Motllo]

Oliver: Si mucho. L anconciencia nacional carece de profundidad y de extensión. Yo, por ejemplo, me siento catalá, pero me sería dificil proyectar un sindicalismo revolucionario enfrentado a toda España. Y eso que tanto el sindicalismo como el anarquismo, realizada la independencia de Cataluña, pasarían a ser exponentes de una manera de pensar típicamente catalana.

Macià: Que inconvenientes pràcticos ve en nuestros proyectos de ir a una lucha armada por la independencia de CAtaluña?

Oliver: ...Por lo que a mi respecta, tengo una formación antimilitarista que me lleva a considerar mejores los métodos de combate de los separatistas irlandeses.. pegan y se retiran, una diez, cien veces, hasta lograr su objetivo final. Pero en esa lucha de cada día forman la conciencia nacional, tienden entre ellos y los ingleses unas fronteras de sangre

...

El trato afable de aquel viejo catalán [Macià] me llevaban de cabeza. Sentía crecer en mí una gran simpatía. Su soledad y su entereza me habían conquistado. No dejaba de ser impresionante que quienes lo rodeaban, gente culta y bien preparada, estuvieran dispuestos a seguirlo hasta la muerte, con tal que fuese por la independencia de Cataluña

...

[Dias despues]

Macià: ¿Acepta ser consejero de Guerra de nuestro gobierno y llevar adelante su concepto de lucha a la irlandesa?

Oliver: No, no acepto.

Macià: Si llegase el momento de cruzar los Pirineos, vendria con nosotros?

Oliver: Francamente, sí. Si para entonces estuviera en Francia. Yo tambien tengo mis proyectos.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
«No dejaba de ser impresionante que quienes lo rodeaban, gente culta y bien preparada, estuvieran dispuestos a seguirlo hasta la muerte, con tal que fuese por la independencia de Cataluña»

I, d'haver acceptat Mussolini recolzar-los, també l'havéssin seguit. Després diran que van fer fora a Dencàs i el seu sèquit i totes les excuses per pintar la Història de color rosa. Com lo de les maniobres i campaments de joventuts organitzades per Nosaltres Sols! al Montseny amb les joventuts hitlerianes.

Quanta merda feixista acumulada sota la catifa i pel damunt de la catifa a Catalunya, a Castella, a Euskadi, a Galícia,... i quanta ingenuitat en seguir supeditant projectes d'emancipació a la "cohesió" donada pel "sentiment nazional".

while(0!=1){exit(0);}

Accepto la disculpa. Comprendràs q si faig servir quasi sempre el mateix nick i no paren d'insultar-me, de dir-me "madero", de dedicar-me un FIL especial on se m'identifica com "un sindicalista expulsat de la CGT" (???!!!), etc., etc., n'estigui fins els mateixos collons. I tot plegat per denunciar el feixisme, l'evident i el camuflat.

Salut!
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
Intentar posar "un peuet" al sistema paralamentari de la democracia burguesa, intentar col.laborar amb els mass media, o voler un estat per canviar el sistema, es com dir que desde els moviments socials hauriem de intentar introduirnos en la cupula de govern de la OTAN, controlar el CESID o agafar carrecs de responsabilitat a WALL STREET, per una vegada alla poder canviar-ho tot desde dins.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
no és això companys, però és cert que tenir un braç polític o una aliança possible, més o menys conjuntural no aniria malament del tot potser. bé ho sabien Andreu Nin i els del Poum o la mateixa CNT històrica, o no? no sé... és complicat també eren altres èpoques, xo suposo q sha d rumiar o estudiar bé... salut
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
No entenc perquè preocupa tant el que pugui dir un malalt com aquest que corre per aquí,s ense cap tipus d'incidència, que es creu amo y senyor d'indyemdia i li borren la meitat dels comentaris XD

Deixeu en pau aquest politoxicoman, ja es cansarà de fer el primo o trobarà algú a la vida real per donar-li la pallissa.

Fora crostes dels nostres portals (perquè de cases ja n'hem fet fora uns quants...)
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
No entenc com et preocupa tant el fet de què a altres (segons tu) els preocupi el que pugui dir (segons tu) un politoxicòman.

Per cert, tens (o teniu, ja q dius "nostres) les escripures de propietat dels "portals"?

Per mi, et pots cansar o pots fer windsurf sobre fricandó regurgitat.
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
16 set 2009
Garcia Oliver es referia a que l'impresionava que gent "sense problemes economics" de bona posicio social se la juguessin per un ideal, cosa més normal en ells, els sindicalistes, que era gent pobre, de baix de tot i, crec que afegeix, que sempre havien patit humiliacions de tota mena. Res, només l'aclariment de la resta del paragraf (de fet no podia ni veure a la troika Abad de Santilllan-Montseny-Revista Blanca pel que podriem qualificar d'instint classista molt fort)
Re: [Opinió] Països Catalans : comunisme llibertari vs socialisme. Arrel d'Arenys de Munt.
18 set 2009
mhan recomenat la biografia d García Oliver

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more