Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : xarxa i llibertat
Un món sense música
09 set 2009
Durant gairebé quatre-cents anys, en tot l’àmbit de la monarquia hispànica, la Santa Inquisició es va dedicar a perseguir i condemnar les persones pel que pensaven i creien. No pas pel que feien, sinó per les seves opinions. L’instrument va ser concebut –com una derivada actualitzada i terrible de la vella Inquisició medieval- per perseguir tota mena d’heretgies, des de la veritat única i absoluta. Però sobretot es va tornar a introduir en els regnes hispànics per perseguir als conversos a la força del judaisme, que se sospitava no s’havien convertit prou sincerament. La Inquisició buscava en les paraules dels reus les proves del seu pensament herètic. De fet, era un tribunal per a delictes d’opinió: contra tots aquells que no opinaven el que tocava. Tot i que sempre hi havia la sospita que alguns acabaven a la foguera no tant sols pel que pensaven, sinó també pel que eren.
En el món contemporani hi ha herències i nostàlgies de la Inquisició. N’hi ha i n’hi ha hagut en tots els règims totalitaris, que han perseguit la gent pel que pensava. Hitler, Franco, Stalin. N’hi ha avui en dia. Recordem que a l’Iran existeix una policia religiosa, fonamentada en la mateixa idea que la Santa Inquisició: considerar que la discrepància, l’heretgia i el pecat són també delictes que han de ser castigats civilment. Però també trobem nostàlgia de la Santa Inquisició molt més a prop de nosaltres.

La Plataforma Aturem la Guerra demana el boicot a la cantant israeliana Noa, que ha de participar als actes de l’Onze de setembre cantant el Cant dels Ocells al costat d’una orquestra àrab. Com la Santa Inquisició, la Plataforma Aturem la Guerra ha buscat declaracions i entrevistes amb Noa i considera que ha dit coses inconvenients, i per tant no se l’ha de deixar actuar. L’actitud esperpèntica d’aquesta Plataforma mereixeria tota mena de sarcasmes i de perplexitats. D’entrada, això de l’Aturem la Guerra. Quina Guerra? Només n’hi ha una, al món, de guerra? Aturem les guerres? Totes les guerres? Tots els contendents? Només els dolents? I qui ha decidit quins són els dolents? Però prefereixo centrar-me en allò que més em recorda els principis i els mètodes de la Santa Inquisició: perseguir les persones per les seves opinions. Plantar-se en una única religió veritable i buscar en les paraules dels altres les empremtes de l’heretgia.

Si els de la Plataforma se’n surten i la Inquisició torna, entrarem en un món molt complicat. Per cantar el cant dels Ocells caldrà presentar un certificat d’estar en contra de la intervenció israeliana a Gaza. Però hem de demanar també un certificat que els components de l’orquestra àrab estan en contra de l’ocupació del Sàhara, dels atemptats de Nova York o de Madrid, de l’actuació sudanesa a Darfur? Als xinesos que vénen a jugar a tennis taula els hem de demanar un certificat de rebuig a la intervenció al Tíbet o una repulsa a Tiannamen? Quan el Barça jugui contra un equip rus a la Champions, hem de demanar als jugadors russos que ens demostrin que estan contra la invasió de Txetxènia? I els actors americans que vinguin aquí a fer una pel·lícula, han d’estar en contra d’Obama, o n’hi ha prou que ens demostrin que van estar contra Bush? Qui diu quines coses s’han de demostrat, quines opinions s’han de perseguir, quines maldats s’han d’haver rebutjat?

Ja sé que exagero. Els de la Plataforma Aturem la Guerra no demanen tot això. En tenen prou amb condemnar Israel. Si condemnes Israel ja tens passaport. No cal condemnar Ahmadinejad, ni el règim xinès, ni les dictadures llatinoamericanes de qualsevol signe. Ells estan absolutament especialitzats. Amb un segell n’hi ha prou. Tampoc tinc clar, com em passa amb la Inquisició, que persegueixin només opinions: demanen el boicot contra Noa pel que pensa sobre els fets de Gaza, o pel que és, israeliana, i el demanarien encara que no hi hagués cap declaració seva sobre Gaza, en cap direcció? En tot cas, si l’esperit inquisitorial de la Plataforma triomfés i cada cantant, cada escriptor i cada jugador de futbol hagués de demostrar –no pas per fer conferències a la Universitat, sinó per cantar, escriure o jugar a futbol- que no ha dit cap cosa inconvenient (que li sembli inconvenient a algú) en tota la seva vida, probablement ens quedaríem sense música, sense literatura i sense futbol. Ray Bradbury va retratar magníficament en el seu Fahrenheit 451 aquestes noves inquisicions, i en va sortir un món sense llibres. Es va quedar curt. Si hagués conegut els nostres exemples, hauria hagut d’imaginar també un món sense cançons, sense músiques. Sense Cant dels Ocells.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Un món sense música
09 set 2009
home hem sembla que si alguna persona hagues sortit dient que els nazis van fer el que havien de fer amb els jueus, gitanos, eslaus, politics contraris al seu règim etc... La generalitat dificilment els convidaria, entre altres coses per fer apologia del genocidi.

Aquesta dona, en les seves declaracions públiques (si no les hagues fet ningú li diria res) va dir que l'intervenció de Israel a Gaza era necessaria, i que esperava que el seu exercit (bé va dir els nostres nois) acabessin amb tots els militants d'una força política que va guanyar unes eleccions legals al seu país (el que clarament es pot entendre com apologia del genocidi) més tenin en compte que la mateixa ONU a declarat i denunciat a traves dels seus enviats a la zona, que l'atac d'Israel a Gaza fou un crim de lesa humanitat, han denunciat l'utilització d'armament prohibit a nivell global (sols per insinuar que volen tenir el mateix armament altres paisos son titllats de terroristes), han denunciat crims de guerra i la matança i tortura de civils palestins des de homes i dones adultes a nens i nenes o gent gran (que dificilment cap de nosaltres veuriem com a amenaça, menys ho hauria de veure un militar entrenat per matar).
A la senyora Noa no se li demana boicot per esser israeliana, ni per esser jueva, se li demana boicot per fer una crida al genocidi del poble Palestí, concretament a Gaza (més encara tenint en compte el que significa "el cant dels ocells" una canço, que presissament s'enten com un himne de pau, no de guerra, força hipocrita per part de Noa, cantar un himne pacifista, quan demana als seus soldats que no deixin ningu viu a Gaza, o que Gaza es un cancer per votar a un partit i no a un altre).
Com tu mateix et contestes, si la senyoreta Noa no hagues obert la voca en aquest sentit, probablement ningú s'hagues ficat amb aquesta invitació, però ella ha pres partit en una guerra, i l'ha pres en favor d'un gobern que ha rebut denuncies de crims d'estat i crims de guerra pel que ella demana que es fagi, o es que potser també diries el mateix si Hitler, Himmler, o fos el convidat?, o es que la defenses simplement perquè és isrealiana (i encara et sents culpable del que els Europeus han fet amb els jueus durant segles. El problema no ve per ser jueu o isrealià, el problema ve pel fet de ser sionista (o sigui, considerar la raça jueva la escollida per Deu, o sigui la única amb legitimitat divina per a fer i desfer a la terra).

Enlloc d'aquesta dona, podrien haver convidat a altres persones israelianes i jueves, que si que estan per una solució pacifica del conflicte que tenen amb Palestina, i que entre altres coses condemnen el seu gobern pels crims que comet dia rere dia, des de fa ja massa temps, aquest estat que com ve deia Desmond Tutu fa una setmana fou un dels únicss estats del mon que no van col·laborar amb el boicot al aperheit sudafricà, tot el contrari, un dels pocs que apoiavent la supremacia blanca dels afrikaners per sobre de la majoria de la població autoctona. Per cert Desmond Tutu també a fet una crida al boicot econòmic a Israel pel que ell anomena Aperheid Palestí (i em sembla que aquest home no te massa pinta de ser inquisidor de res, més tenint en compte que la trancició a sudAfrica fou més reconciliadora del que ha estat a qualsevol estat actual).

Però ve suposo que encara 70 anys després sols veus els Isrealians com unes pobres víctimes, i els Palestins com un diables en potencia, gracies a gent com tú hi ha estats com Israel que actuent inpunement.
Re: Un món sense música
09 set 2009
http://barcelona.indymedia.org/usermedia/application/12/Dossier_de_prems
Re: Un món sense música
09 set 2009
Molt bo el dossier, el que em sorpren es que un partit que forma part del gobern que ha convidat a la cantant, també estigui firmant el boicot a la mateixa (a que es deu aquesta bicefalia?).

La pregunta no va dirigida a tu UNA, si no a EUiA
Re: Un món sense música
09 set 2009
quina sarta de tonteries borreu aquest post siusplau ja n'hi ha prou de victimisme no?

ES inherent a la condicio humana indiganarse davant qui ordena la massacre a sang freda de milers dels seus semblants, i tambe de qui ho defensa.

Si en comptes de la sionista aquesta portessin a cantar a algun negacionista de l'Holocaust i la gent s'indignes i demanes que el retiressin, faries el mateix tros d'hipocrita, que pasa que et consideres el poble escollit per deu com els teus amics sionistes que maten centenars de nens en nom de deu exactament igual que els fanatics musulmans que tu critiques

PD: Abans de que se m'acusi de nazi noteu que en tot moment estic parlant de sionistes (tendencia politica) i no de semites (etnia), pero no crec que serveixi de res, en la seva ment de fanatic no entra cap critica a la politica isareliana
Sindicato Sindicat