Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
02 set 2009
Nova traducció d'un artícle de Takis Fotopoulos, economista i filósof polític, fundador del projecte de la Democràcia Inclusiva.
Aquest artícle compara el projecte de Decreixement i el projecte de la Democràcia Inclusiva (DI) per veure les similituds que presenten en els seus propósits i mitjans, així com les seves diferències estratègiques i teòriques.

Podeu llegir-lo a
http://www.democraciainclusiva.org/cast/decmerc.pdf
Mira també:
http://www.democraciainclusiva.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
02 set 2009
l'economia de mercat ha de quedar mermada al màxim. mort al lliure mercat (q per cert, de lliure no en té res)
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
Si de l'oligopoli se'n vol dir "lliure mercat" i de la oligofrènia caputalista "lògica mercantil", no ja el decreixement, sinó la lògica mateixa és incompatible (inclsa, la "lògica interna" caputalista).

Per tant, a la pregunta "És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?" respondria amb una altra pregunta: l'objectiu del decreixement es redueix a compatibilitzar un sistema fins ara intrínsicament criminal amb les persones i amb el planeta, perquè ho segueixi sent només amb les persones i una mica menys (o gens??) amb el planeta?

Per a diferenciar-se netament de new ages i de slow foods i demés esnobismes, caldria o bé aprofitar la transversalitat del discurs decreixentitsta integrant els seus preceptes en un conjunt més ampli, menys "parcial" i buscar nexes entre els moviments que, al meu humil parer, podrien fer-los també seus (d'altres plataformes del tipus de les que lluiten contra els transgènics i en pro de l'autonomia alimentària, ecologistes actius, CNT i moviments llibertaris).
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
siu-Dadà, de fet el decreixement català ja està creant nexes amb aquests altres movs socials que comentes :) sempre ha estat l'objectiu. Salut!
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
el decreixement no deix de ser part de l'economia de mercat. I just en el moment que tot el sistema s'enfonsa és la peça que segueix mantenint el model capitalista i el salva,tot traslladant a la gent la seva responsabilitat de mantenir-lo, encontes de deixar que s'enssorri. Resulta que al final que 4 hagin fet l'oru i el moro i això no s'aguanti es culpa o respossabilitat de tots mantenir-ho. ÉS la reacció socialdemòcrata per excel.lencia.
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
Ni decreix ni reciclis, que el decreixement forma part de l'economia de mercat? je! i d'on treus que el decreixement serveix per mantenir el sistema actual? Potser no has entès l'objectiu: En el moment que tot s'ensorra aprofitem per donar-li la volta a la truita i impulsem el que sempre hem volgut impulsar. Més llegitis i menys critiquis.
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
Pretender derribar la teoría del decrecimiento de un plumazo es muy aventurado.

Una cosa es que a primera vista parezca que el decrecimiento pretende limitar el debate a ecología y economía esquivando en un debate politico, y otra afirmar que el decrecimiento sea un planteamineto asimilable por el sistema. El decrecimiento es sencillamente incompatible con el capital y la economía especulativa de las crisis periodicas.

Se puede criticar que el decrecimiento es un movimiento culturalista que pretende generar un "cambio de conciencia" con un discurso que huye de las grandes corrientes de la izquierda y se proyecta hacia un publico amplio sin formación política. Pero para cargarselo de un plumazo hay que hecharle cara y ganas. Una cosa es que no queramos gastar nuestra militancia en esto o aquello, pero ir de revolucionarios y pensar que la propia lucha es la unica posible y legitima, puajjjj!
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
Bueno, dentro del movimiento hay gente con bastante formación política... Y creo que también es positivo proyectarlo hacia más personas que no tengan experiencia y quieran un cambio, ¿no? Nos necesitamos tod@s.

Un abrazo
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
03 set 2009
sarsamarcuello
jo crec q la meva lluita és meva i d'un nosaltres/complices, però no crec ni he dit que sigui la única possible.
Però parlar de salvar el mon com amb del 0'7, o la tassa tobin, o el decreixement, son uns autolimits i unes coses tan possibles que sols puc pensar que s'adapten bè a la mateixa estructura.
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
04 set 2009
La plataforma Som lo que Sembrem, va aconsseguir que Valls fos declarat "ciutat lliure de transgènics". Una victòria, primerament "parcial", en segón lloc no sé fins a quin punt vinculant i amb poder coercitiu (veure etiquetatge d'aliments, exempts de fer constar percentatges inferiors al crec que a l'1%) i en tercer lloc "aïllada" (els vents i insectes no entenen de límits asministratius en la pol·linització). Què vull dir amb això? D'una banda ens hauríem de congratular de la profussió de plataformes i moviments per causes específiques, totes elles nobles i importants. D'altra banda, la mateixa diversitst ens fa febles i els missatges s'atomitzen en un panorama de desinformació per la mateixa saturació informativa i per la manipulació dels mass mierda. Crec que tot allò que tingui com a comuns denominadors l'AUTOGESTIÓ, l'ANTICAPITALSIME, l'ASSEMEBLEARISME, hauria de redundar, conjuntament amb un SINDICALISME combatiu, horitzontal i de classe, sinó en la formació d'una "coordinadora", si en una coordinació per a unes reivindicacions i actuacions puntuals CONTUNDETS, INTEL·LIGIBLES I PARTICIPATIVES, involucradors, engrescadores per a la gent, en cada marc territorial "orgànic" concret (el local-comarcal, què és el més "a escala humana" possible).

Els perills de ser "engolits" i "assimilats" pel sistema sempre hi seran, però ho seran menys com més radical sigui el discurs i com ataquin el moll de l'os les accions directes.

Evidentment, estic d'acord en part amb el que diu ni decreixis ni reciclis: per què en les seves campanyes la Generalitat i els Ajuntaments, posen, p.e., l'èmfasi en dues de les tres "R"'s, solament en reciclar i reutilitzar i no en la R principal, la de REDUÏR? Hi ha quelcom més caputalista-consumista que reduïr el consum? De vegades, hom cau en la tentació de no reciclar només per tocar-los els collons.

Salut, anarquia i mort al caputal!!
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
04 set 2009
Perdó, volia dir "hi ha quelcom més ANTI-caputalsita-consumista que reduïr el consum?"
Salut
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
04 set 2009
aquesta pàgina no sé d'on ha sortit (això de la democràcia inclusiva). fa una mica de basarda, no?
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
04 set 2009
je,je,je, barber del socialisme... D'entrada em sembla una web "amarillista" (acudit dolent). I els objectius molt cumbyàs (superar l'«actual» crisi, com si no fos consustancial al sistema i, la present, sistèmica...). Ves que no siguin testicles de jehovà camuflats... (?)
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
05 set 2009
Vaya nivell que hi ha en aquest dos útlims comentaris, especialment en l'últim!

"amarillista", "objectius cumbayas", que "fa basarda" i "testicles de jehovà" és tot el que sabeu dir?

Potser si realment fossiu anticapitalistes com suposo que preteneu ser, haurieu llegit els Situacionistes, Castoriadis o Bookchin entre altres, i després, potser us haguessin esforçat en dedicar unes quantes hores més a llegir l'extens desenvulupament teóric que hi ha en projecte de la Democràcia Inclusiva, i podrieu valorar si representa una sintesi i superació de les millors teories de transformació sistémica cap a l'autogestió generalitzada que s'han donat en els darrers 50 anys. Potser us haurieu adonat que, mentre que actualment la major part de la gent més o menys "anticapitalista" no te gaire clar com podria funcionar un sistema econòmic diferent de l'economia de mercat, la DI ofereix respostes a aquestes qüestions crucials, com per exemple: com organitzar la producció, el consum, el treball i la distribució de recursos a gran escala de forma no-mercantil i autogestionada? Potser us adonarieu que això és de gran utilitat en un moment com l'actual, en que cada vegada està més clar que necessitem reconstruir la societat sobre unes noves bases.

Pero bé, tot això us costaria una mica més de feina que la que us ha portat el posar adjectius tant estúpids. Pero sisuplau, a qui només li agradi fer soroll, que vagi a un altre lloc.
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
05 set 2009
Benvolgut Tais

Potser, senzillament, "hem" (?, jo només puc parlar per mi) llegit no sols a Castoriadis i els situacionistes i a Châtelet i a Colin Ward i a tots els clàssics i ho hem assimilat. I, sobretot, no creiem (o no crec) haver descobert la sopa d'all, rebatejant la democràcia participativa com a "inclusiva".

En qualsevol cas, jo he opinat a partir de la ÚNICA informació que tinc de DI, d'un link a una web que ací s'enllaça. M'he molestat en visitar-la (amb 2 navegadors diferents, Mozilla i Safari, per si "era problema de navegador" o de ser usuari de mac) i, no hi ha res interactiu. Sols dues paragrafades molt "situacionistes" (súper parca "carta de situació") sobre "com sortir de l'actual crisi", ooooops!, màgia: "amb la democràcia inclusiva".

Demano disculpes per les meves insinuacions (que no afirmacions) en to de broma, però tu et podies haver estalviat afirmacions (no insinuacions) sobre si la gent llegeix, què llegeix, si només fa soroll o fa més coses i, sobretot recomanacions d'on ha d'anar o d'on ha de tornar.

Salut!
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
05 set 2009
Siu, crec que la txitxa està en els textos, no en una web poc interactiva. Penso una no pot treure una conclusió tant aventurada mirant una pàgina web i prou. En fi... un comença a estar fart de tant purisme que no va enlloc.
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
05 set 2009
Efectivament, bulet, la "txitxa" és al tros de PDF de 19 pàgines que, el primer que vaig fer va ser descarregar-me. I totes les opinions anaven entorn del seu contingut (que sols ehe llegit pel damunt: crítica a les tesis de Latouche i les conseqüències socials d'un decreixement sobtat,... ja m'ho llegiré sencer amb calma). Per cert. l'he tornat a obrir i he vist una nota a peu de pàgina que fa al·lusió a Inclusive Democracy (?).

Els comentaris d'en "socialisme o barbarie" i meu consecutius, ho eren solament a nivell de la Web de DI que, per la seva parquetat, deix el dubte de què i qui són (un think thank, una plataforma o corrent altermundista internacional,...?). Demano disculpes novament i també per la meva ignorància en no saber (encara no sé) què i qui són DI.

Salut
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
05 set 2009
1-Aquesta web de moment és simplement una arxiu de textos, com és diu en la presentació. Estaria bé que a la llarga fos més interactiva (i si algun informàtic que escolta això es motiva perfecte) pero de moment l'objectiu primordial és simplement que es pugui llegir sobre la DI en castellà i català.

2-Siu-Dadà Trsitàn: si has llegit tant com afirmes, crec que no has assimilat gaire i que hauries de vigilar amb les relacions precipitades que fas entre conceptes i corrents. Només cal que miris les definicions de Wikipedia de Democràcia Inclusiva i Democràcia Participativa per veure que no tenen res na veure. Mentre la primera és una nova estructura institucional, un nou model basat en l'autogestió generalitzada, la segona consisteix en processos de participació dins del marc de la "democràcia" representativa estatal vigent. Res a veure.

També parles de que les parrafades inicials són "molt situacionistes" i de una "Carta de situació". Ni les parrafades inicials tenen res a a veure amb l'estil i la teoria situacionista, ni els situacionistes han fet servir mai la expressió "carta de situació". Crec que hauries de vigilar una mica més amb el que dius, pq amb els teus comentaris estàs corraborant la dita propular: "la ignorància és atrevida".

3-Amb tot això, no ens distraiem del debat sobre l'artícle. Les reflexions que fa Fotopoulos en relació al decreixement, que per ser serè requereix de la construcció d'un nou ordre institucional, són de gran importància en la actualitat, quan el concepte de decreixement s'està extenent com és natural. Crec que és important dir-ho clarament: el decreixement serè no és compatible amb el sistema actual, i per tant, sorgeix la pregunta de quines bases institucionals tindrà el nou sistemà que volem i necessitem i de com construir-les. En això crec que la Democràcia Inclusiva pot aportar bastanta llum, i en torn a això crec que haurien de girar els debats.
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
06 set 2009
1-Siu-Dadà: En el teu darrer comentari veig que demanaves disculpes per ser massa agosarat. Sento que quan vaig escriure el meu darrer comentari, no havia pogut llegir el teu darrer (pq no es va visualitzar per un error: el vaig començar a escriure abans que el teu, i el vaig deixar una bona estona "en repos", sense penjar-lo, i llavors al penjar-lo, tu ja havies escrit el teu).
Bé, en tot cas, el teu to del darrer comentari ja el trobo molt més raonable...

2-Què i qui són la DI?

De moment és básicament el que es pot percebre en les webs: una teoria de transformació sistèmica, una estrategia de transició, un analisi del les causes profundes de la crisi multidimensional, un model social, polític, econòmic i ecològic bastant ben desenvolupat, basat en la veritable sobirania popular, l'autogestió generalitzada...

Es diu "Inclusiva" perque consisteix en incloure totes les dimensions de ls societat (política, econòmica, social i ecològica) en una gestió veritablement democràtica.

De moment és això, i en la meva opinió, seria bo convertir-ho en una nova consiència democràtica, un nou moviment integrador de tots els moviments actuals; una nova perpsectiva capaç de suscitar i inspirar el moviement ampli i realment transformador que molts volem. Pero això dependrà de si aconseguim passar-lo del paper a la realitat.

Qui vulgui començar a impulsar aquest camí, es recomana formar grups d'estudi sobre la DI, per aprendre, reflexionar i comentar sobre el tema. A BCN ja hi ha hagut un grup d'estudi de la DI actiu durant els darrers 6 mesos abans de l'estiu. Qui estigui interessat pot escriure al correu que hi ha a la pàgina.

salut!
Re: És el decreixement compatible amb l'economia de mercat?
06 set 2009
Doncs moltes gràcies per les teves clarificadores explicacions, Tais.

En aquest mateix fil, d'altres opinions ja apuntaven a aquesta necessitat urgent de dotar tota aquesta riquesa de moviments d'un discurs "global" (confrontat amb les visions "parcials" que tant criticava Castoriadis en el amrxisme i en l'ecologisme). Però, també, anant amb compte pel que fa a assimilacions i fagocitacions per part del sistema com pel que fa als possibles companys de viatge, com els que posen pel damunt de tot la qüestió identitària: jo, d'en castoriadis, em quedo amb tres idees: el potencial creatiu de la gent, la supremmacia d'allò instituent o pendent d'instituïr, "performatiu" (que anomenen altres pensadors) per sobre d'allò ja donat i ja instituït i el valor del que ell anomena "magmàtic" enfront de lo identitari.

Salut i autogestió!!
Sindicato Sindicat