Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
23 ago 2009
El seu caràcter asambleari revela, alhora, la voluntat de renovació "des de baix", enfront del desgast dels partits convencionals. I és aquest "envelliment", segons Casals, "el qual sembla generar una estructura d'oportunitats favorable a nous actors".
El sistema polític català podria tenir els dies comptats. Almenys, tal com se li coneix actualment. Un electorat incòmode amb els partits tradicionals alimentarà el creixement de plataformes i moviments de protesta, en detriment de les formacions que dominen actualment el panorama polític català, segons publica La Vanguardia. És a dir, més aviat que tard, des de la tribuna del Parlament podria sentir-se la veu de qui consideren els "immigrants una chusma que amenaça la identitat i la cohesió social de Catalunya", però també la d'aquells disposats a proclamar la independència d'uns "Països Catalans" socialistes. Aquest és un dels horitzons possibles que suggereix l'evolució electoral de Catalunya, segons un estudi realitzat pel politòleg i historiador Xavier Casals.

Entre els símptomes que destaca Casals figura la simultània eclosió, a dreta i esquerra, de grups radicals capaços de trastocar l'escenari que fins a ara dominava CiU, PSC, ERC, PP i ICV. En concret, l'estudi al·ludeix, d'una banda, a les Candidatures d´Unitat Popular (CUP) i, per un altre, a la Plataforma per Catalunya (PxC), dos grups que "van començar a despuntar als comicis del 2003" mentre que "a les eleccions locals del 2007 van conèixer una relativa expansió".

I a això caldria afegir la irrupció, a les autonòmiques del 2006, de Ciutadans, un partit de protesta contra la política lingüística de la Generalitat, que va assolir tres escons al Parlament. Naturalment, de l'estudi de Casals no es desprèn que hagin de ser necessàriament aquests grups els protagonistes del futur. Entre altres coses, perquè sobre l'escenari polític català planegen també altres projectes rupturistes, com Reagrupament. Cat, una proposada independentista liderada per l'ex conseller d'Esquerra Joan Carretero.

Ara bé, entre els protagonistes potencials del nou escenari destaca la PxC, una formació "nacional-populista" (o d'ultradreta "postindustrial") que s'aprofita dels profunds recels i temors que genera en alguns sectors la immigració, i que a Catalunya són superiors als que es registren en la resta d'Espanya. Aquests temors alimenten una nova dicotomía a l'hora de mobilitzar votants: "el blanc prioritari no són tant ´els de a dalt´ com ´els de davant´ (els estrangers)".

En l'altre extrem, les CUP es presenten com un "nacionalisme hospitalari" (amb la immigració estrangera), però al mateix temps radicalment partidari de trencar amb "els espanyols" i obrir una via catalana al socialisme.

El seu caràcter asambleari revela, alhora, la voluntat de renovació "des de baix", enfront del desgast dels partits convencionals. I és aquest "envelliment", segons Casals, "el qual sembla generar una estructura d'oportunitats favorable a nous actors". Aquests nous partits "antipartit" comparteixen dues eficaces banderes: la d'una identitat amenaçada - sigui aquesta espanyola, catalana o autòctona (enfront de la immigració forana)-i la de la protesta cap al sistema.

En definitiva, aquests nous partits o plataformes ofereixen "respostes en termes de valors i identitat més que d'interessos". I el resultat d'aquesta fisonomia és una gran capacitat de competència. Per exemple, la PxC apel·la "a un electorat autòcton que se sent indistintament català o espanyol, de dretes o esquerres". I, al seu torn, les CUP constitueixen "una clara competència amb ERC i eventualment amb ICV", al defensar des del radicalisme una "democràcia participativa" i la independència.

El resultat d'aquesta capacitat d'incidència en els electorats convencionals s'aprecia en algunes dades significatives. Les CUP, amb representació en set capitals de comarca, han assolit més del 10% dels vots a Berga o Vilafranca, mentre que la PxC s'ha apropat al 20% a Vic (on la CUP va fregar el 8%). I ambdós grups conviuen en més d'un Consistori (com Manresa), amb percentatges similars. Això sí, els seus resultats es produeixen en contextos d'elevada abstenció, el que planteja seriosos dubtes sobre la possibilitat que aquesta fragmentación del mapa polític es pugui estendre a eleccions d'un altre àmbit (com les catalanes o les generals), més participativas i condicionades pel vot útil i el sistema electoral. Casals assenyala aquestes reserves, però recorda alguns exemples europeus - França o Bèlgica-que reflecteixen la capacitat d'aquest tipus de formacions per a irrompre en parlaments regionals o estatals i trastocar definitivament el mapa polític.
Mira també:
http://www.e-noticies.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
23 ago 2009
Molt bé ho deuen estar fent les CUP quan fins i tot gent de la CNT (passant per gent de CGT, de COBAS, d'en lluita, de CR a part de tota la gent de moviments socials i lògicament tota l'Esquerra Independentista) forma part o està conformant candidatures rupturistes de les CUP arreu dels Països Catalans.

No sé si la previsió és molt o poc encertada, però un escenari parlamentari amb una CUP representant l'esquerra intransigent a una banda i una PXC rperesentant la dreta més racista i conservadora pot suposar un escenari de confrontació prou adequat per moviments de canvi. A veure com va tot.

De moment, jo ho tinc clar: CUP.
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
23 ago 2009
La CUP també ho te clar, no anirà a les autonòmiques, ja ho ha decidit en assemblea.
El que passa que La Vanguardia està fent l'últim esforç per tal de donar un cop de mà a CIU, donant arguments de poca volada a aquells que somien amb la poltrona parlamentaria des de dins de la CUP. La Vanguardia només vol que ERC perdi vots i per tant el tripartit també, i facilitar que CIU pugui governar!
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
23 ago 2009
xalala, si llegeixes les dades de l'estudi veuràs que la projecció és de més llarg abast i no pel 2010, ja que pxc segurament tampoc nirà a aquestes autonòmiques.

El que apunta aquest estudi és una tendència, és a dir, en cas que aquests 2 espais continuin reforçant-se podrien produir-se canvis interessants. I per cert, seguint la teva teoria facilona, a CiU tampoc li interessa per res PXC perquè una part dels seus votants catalanistes, ordenats i botiguers poden donar suport a PXC (i L'Anglada ho sap, si no no hagués fet un partit que es diu PXC i es tornaria a presentar com ho feia abans, com a l'espanyolista Fuerza Nueva). D'on creus que ha sortit el 20% dels vots de Vic? de l'espanyolisme?
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
23 ago 2009
una massatge calmant pel xalala, martxando!
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
23 ago 2009
si el xavier casals ha estudiat polítiques prou deu saber que per treure un escó a barcelona fan falta gairebé 100.000 vots (euia en solitari no en va obtenir cap el 1999). per tant, les seves projeccions són AUTÈNTICA CIÈNCIA FICCIÓ. és molt improbable que la cup mai obtingui un diputat en unes autonòmiques, ni tampoc la plataforma x catalunya. xavier casals dedica't a jugar a la playstation i no publiquis més mentides, sisplau... qui li paga el sou a aquest home? les universitats estan fatal.
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
24 ago 2009
Pepa, 100.000 persones? C's en va treure 3 (per Barcelona) amb 86.000 vots, i, a part, hauries de saber també que hi han 4 demarcacions provincials, on en un futur la CUP li podria ser més fàcil obtindre representació, sense comptar que hi ha una llei electoral pendent que molt probablement s'aprovarà en els propers 4 anys i que les províncias passaran a la història en el cas de la CAC per a una nova divisió territorial,les vegueries, que tindran el seu efecte en el sistema de còmput electoral. I entre elles, molt possiblement (perquè una majoria de partits ho recolzen per diversos motius) la del Penedès.

Així doncs, potser que siguis tu qui continui jugant a la playstation, perquè que pretenguis donar lliçons a un politòleg amb els errors que mostres no diu massa de tu.

PS: Que consti que a l'AN de la CUP vaig votar no anar a les autonòmiques del 2010, és a dir, vaig votar a favor de l'esmena de Vila, etc., però això no vol dir que renuncii a estar als parlaments autonòmics del meu país.
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
24 ago 2009
La Pepa tb necessita un "masajito"!!!!

i una dada abans d'acabar, et recordo k als anys 80 HB havia arribat a treure uns 55000 vots a Catalunya k, lògicament, provenien en la seva major part de gent independentista i d'esquerres,
mira per on, ja sé k fa 20 d'anys d'ai`xò i tal, però si aconseguim crear una alternativa prou àmplia al voltant d la CUP, el 2014 podem anar a les eleccions principatines i treure un bon resultat, més si el Carretero s'estampa el 2010 i ERC se segueix enfonasant en un altre tripartit,
salut!!
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
24 ago 2009
I potser el 2022 ja estareu tots enxufadets a les poltrones de la Generalitat i deixerareu de buscar vots per indymedia :)
No entenc com un moviment que té com a màxim objectiu entrar a un parlament burgès podrit i caduc té els pebrots de dir-se revolucionari. Canvieu de discurs (ja ho esteu fent), dels revolucinaris no en treureu ni un vot. Creixeu d'una vegada, deixeu de donar-vos-les de radicals i aneu amb el papa ERC i el papa CiU a xupar del bote i a viure de les classes populars comerciant amb la seva miseria.

salut.
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
24 ago 2009
a mi em sembla que pxc si es presentarà a les autonòmiques, am jutjar per la propaganda amb que van bombardejar el centre de barcelona fa unes setmanes, i que jo modestament em vaig encarregar de treue d'un parell de carrers. Entre altres merdes deia una frase com pxc al parlament...així que, no sé com estarà la cosa, però fan una mica de por
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
24 ago 2009
a mi em sembla que pxc si es presentarà a les autonòmiques, am jutjar per la propaganda amb que van bombardejar el centre de barcelona fa unes setmanes, i que jo modestament em vaig encarregar de treue d'un parell de carrers. Entre altres merdes deia una frase com pxc al parlament...així que, no sé com estarà la cosa, però fan una mica de por
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
24 ago 2009
que cullons és això, racó català?
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
25 ago 2009
també hi ha Esquerra Anticapitalista (IZAN)
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
25 ago 2009
pepota, doncs a mi em sembla molt més revolucionari la lluita dels apoltronats, corruptes, pactapartits, i que accepten subvencions de Herri Batasuna que dels que essent 30 tota la vida, han renunciat a transformar res de la realitat i es conformen amb viure al seu món idílic, on els altres som impurs. Com a mínim alguns estem intentat canviar les coses, que podem perdre? possiblement. Alguns però ja heu perdut.
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
25 ago 2009
Perdre no hi perdreu res, està clar... el sistema sap recompensar els que enforteixen el seu joc de delegacions de poder i segurament molts de vosaltres guanyareu algun carrec, algun favor, alguna poltrona en un futur pròxim. I ho saps tan bé com jo, no fotem. És el joc de la política. Sort doncs.

Evidentment jo ja fa temps que he perdut, no vaig pas de guanyadora. Dins aquest sistema no vull guanyar res (eleccions tampoc).
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
25 ago 2009
si una cosa té de bo la CUP (almenys fins ara) és el seu caràcter municipalista i socialista assambleari
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
27 ago 2009
Llegiu aquest text, sisplau. I no vingueu amb que està escrit en una llengua estrangera, les aportacions útils ho són en qualsevol llengua:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/379071/index.php
Re: Un estudi preveu un canvi radical del sistema de partits català en favor de noves plataformes polítiques
27 ago 2009
Una cosa és el que digui l'estudi i una altra molt diferent l'interès que tingui La Vanguardia en fer-lo públic, cal no confondre-les.

D'altra banda, crec que les CUP podrien presentar-se al Parlament si controlessin un munt d'ajuntaments, si fos una força que no necessités de compromisos amb d'altres forces per a créixer ni tampoc fos l'abocador de vots descontents amb ERC.
Sindicato Sindicat