Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
21 ago 2009
A dia d'avui el nostre país està plagat d'espais on es permet la pràctica de l'anomenat nudisme. Tenim platges, llacs, piscines (com les Picornell) i legislacions que permeten la pràctica del nudisme pels carrers de les ciutats i pobles. Tot i així continua sent un tema controvertit. Voldria apuntar algunes reflexions entorn d'aquest tema:

1. Des del punt de vista antropològic som animals, éssers socials i culturals, però animals al cap i a la fi. I des d'aquesta òptica el més apropiat seria el fet d'anar completament nus. Com han apuntat molts pensadors i pensadores del s. XX, la tecnica apareix com una segona naturalesa que ens aparta de la natura originaria i que ve a solucionar la nostra inadaptació al medi. La tècnica no fa que l'ésser humà s'adapti a la naturalesa si no que adapta la naturalesa a les necessitats (artificials o no) de l'ésser humà. I en aquest terreny específic, la tècnica és la roba, que soluciona la qüestió de la nostra profunda inadaptació al medi, sobretot a la climatologia.

Dit això, també cal afegir que la història, i més concretament, la religió i la moral, han contribuït a convertir en pecat i en tabú tot el que té a veure amb el cos, sobretot amb les zones erògenes com són els òrgans genitals, obligant a les persones a tapar allò que es considerava pecaminós i impur, res més que el pròpi cos.

El naturisme, entenc jo, seria el decreixement o l'ecologia aplicats al pròpi cos i al pròpi ritme de vida. El veganisme, el vegetarianisme, el nudisme, etc., són pràctiques lògiques des del punt de vista decreixentista, ecologista i de mer respecte al pròpi entorn. m'explico. Si la reivindicació d'un altre model de civilització, d'un altre model energètic són pràctiques coherents amb un decreixentisme a gran escala, el naturisme, el vegetarianisme i el nudisme són el decreixement portat a l'escala humana, individual, personal...o és viable continuar menjant carn i peix en un món on les especies animals són limitades? Podem permetre'ns, en nom de l'alimentació, erradicar totes les especies animals? Jo penso que no. Pèrò...podem continuar matan animals o fent fibres sintètiques artificials amb un enorme cost medioambiental de forma ilimitada en nom de vestir-nos a l'última moda? Jo penso que no.

Podem..o..hauriem d'amagar...d'amagar-nos del nostre pròpi cos quan és el bé més preciat que tenim? Jo penso que no.

SOBRE LES CONSIDERACIONS FÍSIQUES O D'EDAT:

En el terreny del nudisme, una de les objeccions més habituals és la vergonya. I jo em pregunto..per a que hauriem de tenir vergonya del nostre pròpi cos?

EL TAMANY DELS PITS, DEL CUL O DEL PENIS: Cada un de nosaltres té el cos que té i ningú és més home per tenir un penis més gros o més llarg o més pelut ni és una dona més atractiva per tenir uns pits o un cul més ben posats. El nudisme hauria de suposar trencar amb els complexos i amb els supòsits falsos que ajuden a construir la masculinitat o el desig dels homes o de les dones envers altres homes o altres dones. De la mateixa manera que un home no ho és perque tingui penis ni una vagina significa una dona, un penis més gran no fa un superhome ni uns pits més macos fan una super dona. Acceptem el cos que tenim, és la base de la llibertat i de la felicitat.

LES ERECCIONS: Jo fa molts anys que practico el nudisme i mai he tingut una erecció perque entenc i tinc molt assumit que hi ha una distinció entre el nu natural i el nu sexual. No obstant amb això sol no evitem la possibilitat d'ereccions. Cal tenir en compte el següent. El nudisme és la tornada al pròpi cos i una erecció és una reacció fisiològica natural que en la majoria dels casos respòn o bé a un estimul extern o a un estímul psicològic intern. Però el cos humà també té reaccions fisiològiques que no responen a un estímul extern inmediat per tant podem estar a casa i tenir una erecció sense motiu i també podem estar nus en una platja i tenir-ne una sense estímul extern. Potser la millor solució és no associar la pràctica nudista amb una visió eròtica o sexual de la situació. No pensar en observar ni en que ens estan observant.

ESTIC MOLT PRIM /ESTIC MOLT GROS: Fer nudisme no significa assistir a un passi de models, cadascú té la constitució que té o segueix el model alimentari que més el satisfà. La cosa es gaudir del propi cos.

CAL ANIMAR AL NATURISME A PERSONES DE TOTES LES EDATS: Cal perdre la vergonya al pròpi cos des de petits. Els pares haurien d’educar als seus fills des d’una òptica naturista, portar-los a les platges nudistes des de petits per a que aprenguessin que és quelcom del tot normal. Penso que és positiu que hi hagi gent nudista de totes les edats, sexes, colors, ètnies, orientacions sexuals, conviccions polítiques o creences religioses.

EL NU NATURISTA NO ÉS UN NU SEXUAL: A l’hora d’anar a una platga a prendre el sol despullats, penso que és bo no establir restriccions en funció del sexe de les companyies que ens hi acompanyen ni tampoc en funció d’orientacions sexuals. El nu naturista és un nu natural, no un nu eròtic ni sexual. Cal separar ambdues actituds i separar la sexualitat del nudisme, penso que són dues coses que no tenen res a veure l’una amb l’altre.


CONSIDERACIONS MORALS I/O LEGALS:

QUÈ DIRAN SI EM VEUEN PERSONES CONEGUDES: Cal gaudir de la pròpia llibertat i del pròpi cos. El filòsof Epicur afirmava el següent: "no tenim un cos, som un cos". D'aqui en derivava el criteri de bé i de mal afirmant que està bé allò que ens proporciona plaer i està malament allò que ens provoca dolor.

Vull dir amb això que el que diguin tant és si un està segur del que fa, ho fa en plena llibertat i té molt clar que sovint les crítiques són mostres d'enveja devant d'una llibertat que un no és capaç d'exercir.

EL NUDISME NO ÉS EXHIBICIONISME: Cal distingir les pràctiques nudistes de l'exhibicionisme. I en aquest punt torno al que he dit anteriorment, cal separar el nu sexual, eròtic, del nu natural. No condemno l'exhibicionisme com a pràctica o com a fantasia sexual, però el nudisme no hi té res a veure. Això no significa que quan estem a una platja no estem sols i que veurem al nostre voltant altres membres de la mateixa espècie, però una cosa és, veure gent al voltant d'un i l'altre és mirar amb una mirada sexual o exhibir-se per gust de ser vist. Insisteixo, que ningú moralitzi el nudisme convertint-lo en una perversió exhibicionista, perque la motivació última d'ambdues pràctiques és absolutament diferent.

ON ES POT FER NUDISME?: Aquest és un tema de debat constant. En principi la constitució i les legislacions vigents al respecte, permeten fer nudisme a tot arreu on un el vulgui pràcticar. No és necessari anar a una platja nudista per a fer nudisme. També es pot fer nudisme per la ciutat. Un exemple en són les marxes ciclonudistes que es fan sovint a molts països d'Europa.

Fins aqui la meva reflexió...convido a tothom a fer nudisme allà on vulgui...treguem-nos la roba i tornem a la naturalesa!!!!

martiavinoa ARROBA hotmail.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
21 ago 2009
M'ha agradat l'article, gràcies.

Només un apunt relacionat amb el tema: trobe que l'estratègia de reivindicar el nudisme amb la paraula "nudista" "nudisme", etc., va ser un error que vam cometre, ja que pense que el que nosaltres reivindiquem és la llibertat: la llibertat d'anar vestit o no quan vulguem i on vulguem.
Emprant les paraules abans esmentades s'ha creat un imaginari col·lectiu que es creu que a una platja nudista és obligat anar nu quan no és així. Per això pense que a partir d'ara seria molt millor ficar als cartells "platges lliures" que "platges nudistes" ja que així es fa palesa la contradicció de què una platja no-nudista no és lliure.

Salut i nudisme!
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
21 ago 2009
el naturisme va neixe com un costum higienista recomenat per a persones que vulguin millora la seva salud amb banys de solparque si volem santi la energia del sol ya que fero nus el sol ha de arriva alas pars on no arriva normalmen obrirsa de camas devan del sol es la millor postura per fero.
Tambe el nudisme va neixe com un movimen ecleptic y reivindicatiu davan de una societad moralista judeo-cristiana
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
21 ago 2009
Afegir com a reflexió una veritat incòmoda, la invasió d'estrangers que provenen de cultures retrassades, com ara l'Islam, a on ensenyar les cames pel carrer a l'estiu es considera indecent, també fa que una colla de subnormals que no pertanyen a la cultura europea vinguin a causar problemes i queixarse de la nostra manera de viure.
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
22 ago 2009
Sempre aprofites qualsevol excusa per colar el vostre missatge racista. Cultures retrassades? Ni cas.
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
22 ago 2009
Martí, sols calen fets. Ès la pràctica la única manera d'anar conquerin un estat de les coses.

A tu scum, o que com a mínim t'autodefineixes així. ¡¡que trist és veure algú que es posa ell mateix o ella mateixa un autolímit!!. Ja n'hi ha prou de fiscalitzar la vida dels altres amb una rao degenereosexual,, si finalment es tracte de mirarse el cony, jo et miraré igualment el cul.
Sou (les Scum) una policia dels altres, de la alimentació i el sexe, i preteneu amb un discurs de sexoadulterat, I NO DE GENERE, donar lliçons que es fonamenten amb una moda, que com totes també pasen i es muden, sou traidores i xaqueteres. Fiscaltzeu les vostres vides i no la dels altres. La vostra escalada està garantida i nungú tallarà la corda, CAUREU SOLETES AMB LA VOSTRA REPUGNANCIA DE POLIS.
Jo de moment aquí en pilotes.
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
22 ago 2009
En este comentario se han colado unos cuantos farsantes. Desde los fachas habituales, hasta uno que firma como SCUM, pero que por sus comentarios en realidad es un anti-SCUM, para concluir con otro que le sigue el juego. Es post habla de nudismo, naturismo y sus complejidades para llevarse a la práctica, sobre todo en espacios urbanos, en los que lo colectivo, es multitudinario. No se trata de otras culturas, sino de la propia en la que subsisten grandes contradicciones. La normativa cívica es una limitación al estado natural, absorbido y anulado por el cultural. Cuando se alude a la higiene, se hace referencia a nuestra cultura de higiene, pero hay que reconocer que en nuestra profiláctica cultura, ya no creamos anticuerpos porque hemos depurados las aguas que primeramente hemos contaminado con fecales. Los nudistas no rechazan el textil, de hecho muchos lo llevan para evitar el contacto directo en lso espacios públicos. También se cubren los pies, pues sería difícil moverse en lugares urbanizados, y más difícil en los que no lo están. Lo que se hace complicado, es la convivencia en un mismo espacio entre textiles y nudistas, y personalmente me cuesta hacerme la idea de una imagen de situaciones como la del metro a hora punta, o la de un abarrotado ascensor de un edificio de oficinas...
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
22 ago 2009
Això del nudisme, el naturisme, el vegetarianisme i el veganisme no són més que desviacions onanistes d'un grapat de menja-pastanagues petit-burgesos!! Darrera tot pubis poblat de pèls obscurs i rinxolats gaudint de l'aire lliure sols s'hi amaga un hippiós desclassat i despolititzat, brut i xuclasang ancorat en el immovilisme conservador de l'ordre burgès.

És a dir, són lluites gens prioritàries, sovint absurdes, que ara mateix són d'allò més inútils i paral·litzants per els Moviments Socials.

Per a l'Scum: un dia totes les lesbianes Scum que manipuleu i tergiverseu el feminisme i l'alliberació sexual sereu violades per nosaltres, milicians sudorosos alçats en armes per la revolució i l'Acràcia.

Sexe armat, sexe respectat!
Visca el nihilisme llibertari!!
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
23 ago 2009
ni cas al madero.
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
24 ago 2009
¿Luchas prioritarias?. Menudo panfleto has soltado, y casi sin respirar. Seguro que cuando escribías se te hinchaba la vena del cuello y de la sien. Las otras, ni caso, porque quien tanto ladra, es que es un desdentado y por eso tienes envidia de la "vagina dentata".
Tu solito te retratas. Fuera violadores provocadores de Indymedia!
Re: Reflexions entorn del naturisme i del nudisme
24 ago 2009
osti com degeneren els comentaris...

per cert, a mi m'emprenya veure "vestits" a les platjes nudistes, ens tanquen en guettos i a sobre et foten fora: per exemple Sant Sebastia que va passar de ser el raco on els freakis de Barcelona anavem .... a una disco de cossos gais esculturals -vestits amb l'ultim modelito- ... a no se sap que es ara

i un altre topic: abans que tenia energia sexual -ara se m'ha acabat- m'agradava mirar, es un alicient per qui te dos ulls sans, no es cap delicte veure un cul una espatlla un pit o una cigala una panxa ... cosa que a les Rambles no es veu... a menys que et facin fastic els altres essers humans... i no trobis cap plaer en masturbar-te tenint mil i una fantasies

un altre topic: potser el nudisme com a moviment bla bla bla... pero molts dels nostres besavis dels de baix de tot es banyaven sense res perque banyarse vestit es com bastant estupid a menys que no vulguis rentar la roba de passada... abans que neixes l'oci, el consum d'oci i el costum d'anar a la platja els mesos d'estiu (el que obliga a construir platjes i tota una industrialitzacio de l'entorn)
Sindicat Terrassa