Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
toros braus ebre
19.08.2009 ! 05.00h
Carregant ... Processant ...
Les protectores i organitzacions defensores dels animals que han denunciat reiteradament els maltractaments als bous i l'excés d'actes taurins en les festes dels municipis ebrencs han decidit canviar d'estratègia i acudiran als tribunals per exigir el respecte als drets dels animals. La decisió és fruit de l'arxiu sistemàtic de totes les denúncies que durant els últims anys han presentat per via administrativa davant la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. Les denúncies, però, no inquieten els ajuntaments, com el d'Amposta, que ha programat fins a 35 actes taurins en dotze dies, tot argumentant que l'aplicació del manual de bones pràctiques ha imposat un major respecte cap als animals.
Les nou denuncies presentades el passat 2008 –cinc per part de la Asociació Contra la Tortura i el Maltrate Animal (ACTYMA) i quatre pel Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (PACMA)- davant la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre han acabat essent arxivades en la seva immensa majoria (dos de les quals després d'un recurs d'alçada). Només dos expedients continuen oberts: un dels quals ha estat objecte d'un contenciós-administratiu posterior i un altre es manté amb el recurs d'alçada obert podent ser encara objecte també de recurs.

La portaveu del PACMA a les Terres de l'Ebre, Dora Casadó, ha lamentat que malgrat disposar de proves i haver documentat de forma exhaustiva i reiterada els maltractaments cap als animals durant els actes taurins (especialment bous embolats, als quals se'ls col·loca una estructura sobre el cap amb dos boles de quitrà enceses, i capllaçats, on se'ls estira lligats amb cordes per la base de les banyes), aquestes denúncies per la via administrativa siguin arxivades de forma sistemàtica. Això hauria ajudat al fet que, enguany, el nombre de denúncies fins aquest 17 d'agost sigui només de tres (dos per bous embolats i una per capllaçat), totes presentades per ACTYMA i encara pendents de resolució.

'Denunciar és positiu per pressionar i demostrar els maltractaments. Però no és suficient: hem treballant molt i durant tres anys han acabat totes arxivades. Pensem continuar denunciant. Tenim prou proves dels maltractaments. Però per aquesta via, si se soluciona el problema, serà molt a la llarga. Per això no descartem la via judicial: la llei no es compleix i no s'actua com caldria. A més cal crear una consciència, que la gent reflexioni: són mamífers i tenen la mateixa capacitat de sofriment que nosaltres', explica, tot assegurant, a més, que els preceptes del manual de bones bràctiques per als actes taurins aprovat pels aficionats i el Govern no passen de ser un brindis al sol i 'no es compleixen'.






Via judicial i reeducació

El camí dels jutjats és el que ha seguit ja la Asociación Nacional para la Protección y el Bienestar de los Animales (ANPBA) i el que, segons Casadó, seguiran a partir d'ara les entitats animalistes. Es queixen, al marge de maltractaments com cops de vara, descàrregues elèctriques i ús de petards, que els municipis programen actes taurins en 'excés', vulnerant la mateixa normativa imposada de la Direcció General de Jocs i Espectacles, encarregat d'autoritzar els espectacles en les dates tradicionals.

'És trist que en lloc de frenar això i reeducar la gent de forma lenta, que es donin alternatives. És molt injust que s'utilitzin els diners públics municipals per a fer aquest actes en accés i no hagin alternatives per d'altres persones. Hi ha una manca d'interès polític i de l'administració de fer complir la Llei de Protecció dels Animals: dins la mateixa població, potser és un sector més gran del que sembla, no hi està d'acord en aquest excés. Però no ho manifesten perquè hi ha temor, per pressió social', critica Casadó, tot recordant els interessos econòmics de les ramaderies.

L'arsenal legal i de denúncies administratives desplegat per les protectores, però, no ha aconseguit fer enrere en cap cas ajuntaments i aficionats en la seva voluntat de continuar programant actes taurins en moltes festes majors de les Terres de l'Ebre. Un nombre més gran d'actes encara, si cap, que en anys anteriors, aprofitant les característiques de cada particular calendari festiu.






35 actes en dotze dies

Així, el regidor de Governació i bous de l'Ajuntament d'Amposta, Josep Garriga, celebra haver introduït 'una tarda més de bous', pel fet que el dia 15 d'agost, principal dia festiu en el qual no se celebren tradicionalment actes taurins, caigués en dissabte. Seran en total 35 actes en dotze dies, amb una quinzena de bous embolats. El pressupost total supera els 75.000 euros.

'La demanda de la gent es manté: fem el que demanen. A les festivitats taurines veus famílies senceres, petits i grans. Unes 5.000 persones van venir a veure el bou capllaçat d'inici de festes, esperant a la plaça que sortís i corrent pel poble uns 30 o 35 minuts. I això era molt aviat, a les set del matí, i havia gent de totes les edats. Ens demanaran bous per molts anys', aventura el regidor.

Davant l'allau de denúncies que la celebració de bous embolats i capllaçats ha suposat per part de les entitats defensores dels drets dels animals, Garriga replica i defensa el manual de bones pràctiques pactat amb el Govern que, bàsicament, limita la durada dels actes i incorpora un veterinari que supervisa l'estat dels animals.

'Tinc 55 anys i des de petit que vaig als bous. El tracte de la gent que portem el bou ha canviat molt. Es cuida infinitament. Amb el manual es respecta molt més l'animal. He vist bous capllaçats corrent dues hores per dins d'Amposta i estaven cansats, molts esgotats. Ara duren un temps estipulat, uns 30 o 35 minuts i el bou té prou temps de voltar pel poble. Si surt i es cansa als 200 o 300 metres, el retirem i en posem un altre de seguida', explica.

El regidor considera que la normativa era necessària per marcar les 'pautes de tractament de l'animal' i poder garantir la continuïtat d'aquest actes davant els arguments de la Llei de Protecció dels Animals. 'És el protagonista de la festa: nosaltres xalem amb l'animal i l'hem de respectar i cuidar, no perquè els de fora que no coneixen les nostres tradicions vegin que el tractem bé, sinó perquè sent el protagonista de la festa l'hem de cuidar', assenyala, tot emplaçant a aquells que no els agraden aquest tipus d'actes 'que no vinguin'. 'S'hauria de tenir una mica de respecte a la gent que estimem els bous i ara més, de la manera que els tractem i com conduïm la festa: cada cop ve més gent i la tradició és mantindrà', assegura.


Font original
Mira també:
http://www.directe.cat/article/els-antitaurins-opten-per-la-via-judicial-per-acabar-amb-les-festes-de-braus-a-lebre

This work is in the public domain

Comentaris

Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
Prou ja de tradicions violentes!

El que em fa ràbia és que hi ha molta gent que s'oposa a les curses de braus, pel seu caire espanyoliste, però recolzen les festes taurines del seu poble (correbous, embolats, etc.)

Ho dic perquè he conegut a més d'un.

PROU
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
Jo també vaig conèixer molts "objectors de conciència" als anys del MOC, dels que, rascaves una mica i acabàven acceptant que si Catalunya tingués estat i exèrcit propis, aniríen al servei militar voluntari, ni que durés 5 anys. Jo, com a estudiant-proletari, vaig haver-me de confitar la conciència anti-militarista i escollir entre 2 anys sense poder trebalalr i un any sense poder treballar, entre un any de segrest i 2 anys de PSS més x anys d'incertessa de quan et cridaríen per a realitzar-la.

Amb els braus, 3/4 del mateix. L'altra dia, a un bloc d'un bon amic, vaig patir vergonya aliena quan comentava, a propòssit de la LPI antitaurina (que desitjo de tot cor que triomfi) que "(...) sento vergonya COM A CATALÀ [pel lamentable espectacle dels braus] (...)». El problema sembla ser que no és lo intrínsicament lamentable dels braus i dels exèrcits, és la denominació d'origen de la supossada indignació. No podem sentir vergonya COM A PERSONES DECENTES, la vergonya ha de ser com a "catalans" o com a "birmans"...

Em cago en els exèrcits, el caputalisme, els braus, el nazionalisme i la cretinesa humana en totes les seves manifestacions.
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
Estos forasters l'únic que han aconseguit en els darrers anys ha estat despertar un sentiment taurí que estava morint fa 10 anys enrera. Potser si els moviments socials ebrencs no s'hi han posat ha estat per alguna cosa, el que està clar és que si un moviment que volia aturar una cosa el que aconsegueix és fer-la crèixer hauria de preplantejar-se la seua existència.

ale, besets
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
L'inadaptat sozial com sempre amb el seu monotema de sempre, pobret, se deu sentir molt acorralat i ja no pot donar més de si ell.

Totalment d'acord amb l'últim missatge, han de ser la gent de les Terres de l'Ebre les que agafin el brau per les banyes en aquest assumpte, mai més ben dit, si no es veurà com una agressió cap a unes terres amb les quals les amdinistracions han tractat com una colònia i una reserva hídrica.
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
«L'inadaptat sozial com sempre amb el seu monotema de sempre, pobret, se deu sentir molt acorralat i ja no pot donar més de si ell.»

Et creus interessant? et creus que aportes quelcom? et creus graciós? "pobret" (supossat) "acorralat"? o pobret desgraciadet qui es pretén acorralador...?
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
19 ago 2009
Ai pa amb oli, va, no pateixis tant per mi, moltes mercès; això si, t'he llegit i m'he quedat brandat, molt interessants les teues aportacions, ets molt bo paio!!
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
20 ago 2009
Els bous són tant catalans com qualsevol altra ball i espectacle del PP.CC. Ara resultarà que per ser català s'ha de tenir una hipocresia moral exacerbada i burgesa!!! Els bous és una festa molt nostrada i si consideren maltracte animal això... mare meva!! Que deixin de tancar el gos tot el dia al piset de la ciutat això sí que és tortura (Ah, pels drets dels animals, què fem? els hi donem la jornada laboral de 8 hores...?)
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
20 ago 2009
És que a les Terres de l'Ebre no sé exactament què és el que passa a nivell del (mal)tracte animal i de la política mediambiental en general.

-El tema dels bous (he llegit que ha reviscolat "per la influència, els darrers 10 anys, de gent nouvinguda"... En els darrers 20 anys, gairebé cada vegada que he passat per Bot, he enxampat un correbous. I la quantitat de bous solts que hi ha circulant pels GR's!!! (p.e. a Mas de Barberans)

-El tema de la cacera. I dale amb els barraquers. Ara, al setembre, tornaran a burxar per a re-legalitzar-la. Sumem-hi la caça amb reclam, amb regerons de gasoil, amb posta...

-Si fas barranquisme, al Port, un munt de barrancs prohibits, la resta regulats (solicitut prèvia de permís a la direcció del Parc que sempre arriba tard). Haver de girar cua interceptat pels guardes quan han deixat passar 10 FURGONETES D'EMPRESES D'AVENTURA. L'enemic del medi natural, és el muntanyenc de tota la vida, degudament federat. mentrestant, a la Franqueta, i altres indrets, domingaires fent l'arròs i llençant tones de merda i la guarderia passant pel davant sense immutar-se...

I no segueixo amb els busca-trufes i els cerca-mejillons de riu perquè no acabaríem mai... lo dit, el number one enemy, el muntanyenc. Toca't els culllons!
Re: A les comarques de l´Ebre els antitaurins opten per la via judicial
21 ago 2009
I no es pensa fer cap protesta a les Terres de l'Ebre per això?? Som molts los que no estem d'acord en los correbous!
Sindicato Sindicat