Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : laboral
Crida a mobilitzar-se per un planeta fred
15 ago 2009
Copenhague Desembre 2009:: No sacrifiqueu l'agricultura de-ls les camperol(e)s per drets a contaminar!
13-08-2009



Mentre les prediccions de-ls les científics-ques sobre la catàstrofe climàtica continuen creixent, els\/les mandatari(e)s mundials es reuniran a Copenhaguen al desembre de 2009 del 7 al 18 de desembre de 2009 per a la Convenció Clau sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (UNFCCC en les seves sigles en anglès). Les solucions que estan sent discutides per la CMNUCC continuen permetent als/les grans consumidor(e)s d'energia seguir contaminant amb impunitat mentre paguen a altres/as per a promoure projectes que suposadament capturen carboni. El Protocol de Kioto i els mecanismes de mercat que aquest ha promogut han fracassat a reduir les emissions d'efecte hivernacle i ralentir els canvis deguts al clima (1).

Malgrat la urgència de la situació, aquesta Convenció ha fracassat radicalment a l'hora de qüestionar els actuals models de consum i producció basats en la il·lusió del creixement continu. En comptes d'això, han inventat noves oportunitats de negoci perquè el sector privat segueixi acumulant enormes beneficis a costa de la destrucció del planeta. El carboni s'ha convertit en una nova mercaderia en mans dels/les especulador(e)s, que la utilitzen com un nou producte d'aquesta economia fictícia que ens ha dut fins a l'actual crisi econòmica.

L'agricultura es troba en el centre de les converses sobre el clima. Segons les estadístiques, les pràctiques agrícoles van contribuir al voltant d´un 17 per cent de les emissions mundials entre 1990 i 2005. A més, l'augment de la pressió sobre les terres agrícoles és probable que sigui un dels principals impulsors de la deforestació, l'altre gran contribuent a les emissions de gasos hivernacle(2). En realitat, la destrucció dels boscos, així com la degradació del medi ambient des del sector agrícola procedeixen principalment de l'agricultura industrial. L´agroindústria i les grans extensions de monocultius provoquen un ús intensiu de fertilitzants químics procedents del petroli, plaguicides i maquinària, convertint els boscos i els prats rics en carboni en deserts verds, i es basen en una llarga i innecessària transformació secundària i enllaços de transport.

Per la seva banda, l'agricultura llauradora de menuda escala és una solució clau per al Canvi Climàtic. Contribueix a refredar el planeta i juga un paper vital en la relocalització d'economies que ens permetran viure en una societat sostenible. La producció local sostenible d'aliments utilitza menys energia, elimina la dependència respecte a productes alimentaris animals importats i reté carboni en la terra al mateix temps que augmenta la seva biodiversidad. Les llavors locals s'adapten millor als canvis del clima que ja ens estan afectant. L'agricultura familiar no solament contribueix positivament al balanç de carboni del planeta, sinó que a més dóna ocupació a 2.800 milions de persones(3) homes i dones arreu del món i segueix sent la millor manera per a combatre la fam, la malnutrició i l'actual crisi alimentària. Si al-la menut-da camperol-a se té accés a la terra, a l'aigua, a l'educació i a la salut i és recolzat-da amb polítiques que pretenguin la sobirania alimentària seguiran alimentant el món i protegint el planeta.

Per als-les llauradors-es del món, les falses solucions proposades en les converses sobre el canvi climàtic, com la iniciativa REDD (Programa de les Nacions Unides per a la Reducció de les Emissions Derivades de la Deforestació i la Degradació Forestal als Països en Desenvolupament), els mecanismes de bons de carboni i els projectes de geoenginyeria són tan amenaçants com la sequera i els nous patrons del clima. Altres propostes com la iniciativa biochar (soterrar milers de milions de tones de carboni cada any), l'agricultura de llaborament zero i els transgènics resistents al clima són les propostes de l´agronegocio i augmentaran la marginalització de-ls les camperol(e)s. La forta promoció de plantacions industrials de monocultiu i agrocombustibles com solucions per a la crisi en realitat augmenten la pressió sobre la terra agrícola. Ha dut ja a la massiva apropiació de terra per part de les companyies transnacionals als països en vies de desenvolupament, expulsant a camperol(e)s i a comunitats indígenes dels seus territoris.

Els beneficis que els\/les menuts-des llaurador(e)s proveeixen al medi ambient no poden ser usats com una excusa per a seguir contaminant com sempre. La CMNUCC està actualment discutint mecanismes per a incloure la terra agrícola entre els mecanismes del comerç de carboni, un moviment que podria deixar la pagesia amb l'únic suport dels bruts diners dels-les que contaminen. Aquests mecanismes estan destinats a fracassar, perquè no estan dirigits a reduir la utilització de combustibles fòssils o a reduir les emissions dels països industrialitzats.

Per tant, a mobilitzar-se e Copenhague i al llarg del món durant la Conferència de la CMNUCC del 7 al 18 de desembre de 2009. Un dia d'acció especial sobre agricultura serà declarat com a part de les protestes massives per centenars de moviments socials i organitzacions.


REBUTGEM LES FALSES SOLUCIONS DE LA CMNUCC!

DEMANDEM UNA URGENT REORIENTACIÓ DE LES POLÍTIQUES ECONÒMIQUES DEL MÓN CAP A ALTRES ECONOMIES QUE POSIN A les PERSONES I Als PoblES al CENTRE, ON L'AGRICULTURA CAMPEROLA I ELS SISTEMES LOCALS D'ALIMENTACIÓ JUGUIN UN PAPER MÉS IMPORTANT.

LES PERSONES, ELS POBLES I EL PLANETA SÓN MÉS IMPORTANTS QUE ELS BENEFICIS!

NO FEU NEGOCI D'UNA CATÀSTROFE CLIMÀTICA!

L'AGRICULTURA FAMILIAR DE PETITA ESCALA I LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA REFREDEN EL PLANETA!




1) Peter Atherton del Citigroup, que va estar fortament involucrat en el Comerç de Carboni, ha dit sobre el mercat de Carboni més gran del món:

L'Esquema Europeu de Comerç d'Emissions no ha fet res per a frenar les emissions. S'han aconseguit els objectius polítics. Els preus pujant, les emissions pujant, els beneficis augmentant. Per tant, no, realment no. (Citigroup Global Markets (2007), quoted in L. Lohmann in Governance as Corruption, presentation, Athens, November 2008; www.thecornerhouse.org.uk/pdf/document/ATHENS 10.pdf

2) Address by Yvo de Boer, Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change , 14 May 2009.

3) Le Monde, 23 d'abril de 2009.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat