Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Centenari de la Setmana Tràgica
26 jul 2009
El 26 de juliol de 1909, les forces obreres van convocar una vaga general que va derivar en la crema d'esglésies i convents
Avui fa cent anys, Barcelona va començar a viure una revolta popular sense precedents atiada per l'antimilitarisme i l'anticlericalisme. Uns quants motius socioeconòmics són a l'origen de la Setmana Tràgica, que durà 26 de juliol-1 d'agost de 1909, però el detonant fou la política colonialista espanyola a la regió amaziga del Rif, a l'Àfrica. La intenció d'enviar-hi quaranta mil reservistes, molts del país, per mantenir-ne l'ocupació va indignar les classes baixes catalanes.

El 26 de juliol de 1909, les forces obreres van convocar una vaga general que, ràpidament, va derivar en la crema d'esglésies i convents (mapa). Vuitanta edificis religiosos de Barcelona (la meitat dels que hi havia) van quedar reduïts a cendra. Com explica l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté, de resultes de la setmana de violència van perdre la vida vuitanta-dos civils, tres militars i dos guàrdies civils.

Però la dura i arbitrària repressió posterior va agreujar el balanç: es van desterrar dos-cents anarquistes i republicans, es van processar dues mil persones i es van dictar moltes sentències de mort. Una de les cinc que finalment es van executar va ser la del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia, afusellat el 13 d'octubre de 1909 al Castell de Montjuïc.

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, per això, commemora també enguany el centenari de la mort del fundador de l'Escola Moderna, de caràcter racionalista i laica. Entre altres activitats, la fundació ha impulsat una campanya per a posar el nom del pedagog a un carrer de Barcelona. L'objectiu s'ha assolit: el 9 de juliol, el ple del Districte de Sants-Montjuïc va aprovar per unanimitat el canvi de nom de l'avinguda Marquès de Comillas pel d'avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.
Mira també:
http://www.elpunt.cat/elements/presencia/190709presencia.pdf

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat