Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Un mort en la multitudinària marxa a Teheran per demanar la repetició de les eleccions
15 jun 2009
El mínim que és pot fer per gent a l'Iran lluitant contra el feixime Islàmic que ha arrebatat el poder als reformistes, es posar una notícia. Ja que l'esquerra hippy no ho fa, ho faig jo que no sóc d'esquerres.
Centenars de milers d'iranians han desafiat avui les autoritats i han col·lapsat el centre de Teheran en suport del candidat opositor, Mirhussein Mussavi, que ha demanat la repetició dels comicis presidencials de divendres, en què va vèncer el president Mahmud Ahmadinejad, entre sospites de frau.

La manifestació ha acabat amb nous enfrontaments entre grups de milicians Basikh i seguidors de Mussavi que han causat almenys un mort per arma de foc, desenes de ferits i nombrosos detinguts.

Trets

Diversos testimonis han indicat a Efe que els milicians han arribat a obrir foc contra un grup de seguidors de Mussavi a la plaça d'Azadi, a l'oest de Teheran, on hi havia gairebé un milió de manifestants.

En silenci, amb el braç dret alçat i fent el signe de la victòria amb els dits, centenars de milers de persones han desfilat per l'emblemàtica avinguda Enguelab, escenari de les manifestacions que fa 30 anys van acabar amb l'autocràcia de l'últim Xa de Pèrsia, Mohammad Reza Pahlevi.

Al capdavant de la marxa s'han manifestat dos homes que fa tres dècades també van liderar el moviment opositor al règim dictatorial, l'exprimer ministre Mirhussein Mussavi i l'expresident del Parlament Mehdi Karrubi. Tots dos han estat alguns dies en arrest domiciliari.

Reaparició de Mussavi

Serè, amb cara cansada pels últims dies de tensió, Mussavi ha tornat a reaparèixer en públic malgrat l'advertència del Ministeri d'Interior que seria el responsable del que passés en una manifestació prohibida pel Govern en funcions. "Estem preparats per participar en unes noves eleccions presidencials. El vot del poble és molt més important que la persona de Mussavi o qualsevol altre", ha afirmat Mussavi.

Les seves paraules han arribat a milers de persones desitjoses d'una resposta a unes eleccions en què ningú es creu els resultats i que donen al president en funcions més del 60% dels vots. La mobilització suposa un important desafiament al Govern d'Ahmadinejad i obre dubtes sobre la legitimitat del seu sorprenent triomf per majoria a les urnes.

Creixent oposició

El president, amb els mitjans de premsa i els aparells de l'Estat a favor seu, a penes va aconseguir reunir diumenge diversos milers de persones a la cèntrica plaça de Valiy-e Asr, malgrat que els va convocar en un discurs a través de la televisió nacional. Avui, malgrat que el senyal dels telèfons mòbils estava escombrat als voltants del carrer Enguelab i el servei de missatgeria SMS estava tallat des de fa dos dies, l'oposició reformista va aconseguir reunir centenars de milers de persones.

Amb els mitjans de premsa estrangers retinguts a Teheran i la televisió estatal eludint les mobilitzacions, poc es coneix de la situació en altres ciutats. No obstant, fonts contactades per Efe via telefònica han assegurat que moviments d'oposició similars s'han registrat en altres punts del país com les ciutats d'Esfahan o Shiraz. A Tabriz, al nord-oest del país, la nit es va omplir diumenge, com a Teheran, de milers de veus que des del carrer o la finestra cridaven "Alahu Akbar" (Déu és el més gran), com en els dies previs a la caiguda del Xa.

Ali Khamenei canvia de postura

El caire que han pres les protestes, i la determinació dels manifestants, semblen haver obligat el líder suprem de la Revolució, Ali Khamenei, a canviar tímidament de posició. La màxima autoritat d'Iran va recolzar aquest cap de setmana la vitòria del president i va demanar a la resta de candidats que acceptessin el resultat. No obstant, diumenge va garantir a Mussavi que la seva queixa seria atesa per la via legal, a través del Consell de Guardians, organisme que ha de validar els comicis.

El portaveu del citat consell, Ali Kadkhodai, ha confirmat que la queixa formal de Mussavi ha estat rebuda i que serà "examinada amb deteniment" en un procés que es pot allargar entre set i 10 dies. La incògnita és ara saber si l'oposició seguirà de forma pacífica les protestes, com els han demanat els seus líders, o si els enfrontaments es reproduiran en una Teheran ocupada per la Policia i els milicians Basikh.

Objectiu, els estudiants

Estudiants universitaris han indicat a Efe que policies i antiavalots han irromput a la residència d'estudiants, on s'han detingut desenes de persones i incendiat diverses habitacions i locals. "Almenys quatre persones han mort", assegurava a Efe una de les estudiants a la porta de la universitat, on mostrava una foto d'una habitació cremada. La notícia no ha pogut ser confirmada ni desmentida per altres fonts.
Mira també:
http://elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=621547&idseccio_PK=1007

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Un mort en la multitudinària marxa a Teheran per demanar la repetició de les eleccions
16 jun 2009
intentant no posicionar-me...per una banda, per la meva manca d'informació veraç, per una altra, per la meva no-creença en l'estat, menys en el model d'estat iranià. Crec que la situació que està vivint l'Iran s'ha d'observar amb moltíssima prudència i, sobretot, ull crític a la participació dels mitjans estrangers (espanyols en acquest cas)en parlar de "dictadura" etc. Em fa pensar en com es tracta el tema de la pugna govern-oposició a veneçuela (tampoc no tinc cap interès en defensar Chavez i companyia). Em sembla que hi ha molts paral·lelismes. La situació que està passant és excepcionalment greu, però els mitjans de premsa -i els seus gens amagats interessos- li estan donant el caire de "problema global" per alguna cosa serà. Ho sento però no me'n fio gens ni mica dels mass media, sobretot quan en la comparació, per exemple amb un altre cas amb govern diguem "quasi-dictatorial" com el de Perú, se segueix donant la versió del govern (com el diari el Pais, que encara parlen de 9 indígenes morts quan és de domini públic que són més d'un centenar). Quines són les diferències entre Ahmadineyad i Chávez, o Alan Garcia i Uribe, i...ZP?
Ull! amb la manipulació informativa!

Per altra banda criticar a Jon per l'ús d'Indymedia per reproduir una notícia d'agpencies globals sense aportar res més a l'assumpte...indymedia hauria de ser una altra cosa una mica diferent.
No sé...suposo que amb això he obert el debat...
Sindicato Sindicat