Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Comunicat davant l'exclusió de cinc mocions al Claustre de la UPF
10 jun 2009
Volem denunciar que fins ara la Mesa del Claustre mai havia actuat valorant quins punts de l’ordre del dia proposats pels estudiants a l’ordre del dia del Claustre s’havien d’admetre a tràmit o no.
Ho feia amb bon criteri ja que és una competència que no té explícitament reconeguda dins de les seves funcions ni a l’article 3 del Reglament del Claustre Universitari, ni a l’article 5.4 que regula el procediment per acceptar punts a l’ordre del dia del Claustre Universitari.

La Mesa actuava així perquè l’article 5.4 del Reglament del Claustre Universitari obliga a admetre els punts de l’ordre del dia sempre que compleixen els requisits formals del propi article 5.4 (que un mínim del 5% dels claustrals hagi demanat per escrit de tractar fins a set dies abans de la sessió) i perquè les funcions del claustre Universitari són excepcionalment àmplies.

Prova d’això és l’article 45 dels Estatuts de la UPF que al regular les Funcions del Claustre Universitari estableix 3 apartats –c), g) i i)- extraordinàriament amplis que obliguen a admetre qualsevol punt a l’orde del dia relacionat amb la Universitat.

Particularment l’apartat G) estipula que el Claustre té com a funció: “g) Debatre aquells assumptes que afectin la comunitat universitària i formular recomanacions, propostes i declaracions institucionals…” Conseqüentment, la Mesa del Claustre mai havia intervingut fins ara limitant l’ordre del dia proposat conforme els requisits formals.

De fet, una demostració d’aquesta actitud coherent amb la normativa és que a l’anterior sessió del Claustre la Mesa no va negar que una resolució que demanava la no aplicació de Bolonya (per tant, de rebuig a la normativa actualment vigent) es discutís al Claustre però sí ho ha fet aquest cop amb un resolució de sentit molt similar (vegeu resolució adjunta).

Les admissions de punts a l’Ordre del Dia també s’havien arribat a fer de resolucions el redactat del qual era contrari a la Llei (per exemple, aquesta resolució original adjuntada sobre la corona que va ser discutida l’anterior sessió del Claustre sense que la Mesa hi posés problemes) ja que és habitual que els ponents al saber que la resolució que presenten és contrària a la llei l’esmenin ells mateixos per adaptar-la a la Llei i la normativa vigent (l’experiència de l’any passat és aquesta ja que el ponent va esmenar la resolució original al moment per eliminar la part de la resolució – contrària a la llei- que volia impedir l’accés als recintes de la UPF a membres de la Família Reial).

Entenem que, el fet que a aquest Claustre no s’hagin admès a tràmit cinc mocions presentades per part dels i les estudiants i PAS d’acord amb la normativa vigent demostra una voluntat de diàleg nul•la per part de la Mesa en primer lloc, i del Rectorat en darrera instància. El costum derivat de la pràctica reiterada a l’hora de presentar mocions als claustres sempre havia estat, fins enguany, negociar-ne els continguts prèviament. Malgrat aquest costum i les competències legals de la Mesa, aquesta vegada no s’han admès a tràmit cinc propostes dels estudiants ja que la Mesa i el Rectorat han negat el diàleg.

D’altra banda, l’Informe presentat pel Rector en aquest Claustre no s’ajusta a una avaluació de curs present sinó que, ans al contrari, omet els esdeveniments conflictius que han succeït els darrers mesos (que en part si es veuen reflectits en aquestes resolucions). A més a més, centra la seva posició en el programa de futur en comptes de rendir comptes de la feina feta tal com ha de fer al Claustre.

Considerem que aquesta situació no és un fet aïllat sinó que respon a un veritable estat d’excepció que manté el Rectorat d’aquesta universitat envers qualsevol mobilització estudiantil. Tal com s’ha pogut comprovar en el cas de les cinc mocions rebutjades qui nega el diàleg de manera reiterada és el Rectorat ja que les propostes estudiantils s’ajusten als requisits legals i en cap moment s’han tancat a la negociació. Per tant, demanem a la Mesa del Claustre que sigui coherent amb el seu propi criteri i no limiti el debat al Claustre o estarà actuant en contra dels seus propis actes i doni la raó al recurs de reposició plantejat dilluns 8 de juny de 2009 en contra de la no incorporació a l’ordre del dia de Mocions presentades per representants Claustrals d’Estudiants i PAS (per tant, que les mocions puguin ser presentades i votades pels seus ponents) i al Rector que presenti un nou Informe de Gestió en una nova sessió del Claustre que cal celebrar pròximament. Els representants de les següents associacions amb representants Claustrals estem d’acord amb el següent escrit.

Associació de Joves Estudiants de Catalunya

Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya-

Plataforma Universitària pel Català

Nexe Socialista

Sindicat d’Estudiants del Països Catalans

Recolzat per totes les Assembleas d’Estudiants de la UPF
Mira també:
http://assembleaupf.wordpress.com/2009/06/09/comunicat-davant-l%e2%80%99exclusio-de-cinc-mocions-presentades-a-la-mesa-del-clau
http://assembleaupf.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat davant l'exclusió de cinc mocions al Claustre de la UPF
10 jun 2009
Falta la signatura de l'Associació d'Estudiants Progressistes, que també hi ha donat suport.
Sindicat Terrassa