Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : amèrica llatina
Bany de sang a l'Amazònia peruana
06 jun 2009
[...] Urgent: manifestacions a totes les ambaixades del Perú, en conformitat amb els acords pressos per la Quarta Cimera dels Pobles i Nacionalitats indígenes del Continent americà
SAGNANT REPRESSIÓ A L´AMAZÒNIA PERUANA

El Govern aprista d'Alan García Pérez ha desencadenat una sagnant repressió a l'Amazònia peruana. [...] Una vegada més, s´intenta imposar la mort sobre la vida, la massacre sobre el diàleg. La dictadura és la resposta estatal després de 56 dies de lluita pacífica dels Pobles indígenes.


Les organitzacions indígenes demanen als moviments socials i a les organitzacions de drets humans de tot el món que adoptin mesures concretes: l'enviament de cartes al Govern del Perú, al Relator Especial de les Nacions Unides per als Pobles Indígenes, a Amnistia Internacional, a Survival International, al Premi Nobel de la Pau, a la Comissió Interamericana de Drets Humans, a l'Organització Internacional del Treball (Conveni 169 de l'OIT), per a l´enviament immediat de missions missions internacionals amb la finalitat de posar fi a la violència del govern peruà i fer respectar els drets de les comunitats indígenes.


A la capital Lima totes les organitzacions del moviment social peruà reunits amb la Comunitat del Front per la Vida i la Sobirania exigeixen la fi de la repressió i la derogació dels decrets- llei que afecten el dret a la sobirania de la terra dels pobles indígenes dels Andes i de l'Amazones.PROU REPRESSIÓ! DEROGACIÓ IMMEDIATA DEL DECRET-LLEI DEL TRACTAT DE LLIURE COMERÇ TLC

Lima, 05 juny 2009

Actualització, 5 de juny, aquí 23 hores (16 h al Perú)

S´ha confirmat que els indígenes que bloquejaven aquesta carretera des de fa una desena de dies han estat atacats per oficialment 639 policies, però també per mitjà d'helicòpters que s'han dirigit als manifestants amb armes de foc i on s´haurien llançat granades. Un dels policies traspassat seria membre de la tripulació d'un helicòpter que hauria estat atacat des de terra per homes armats.


L´ OFENSIVA DE L´ESTAT


El ministeri ja s´ha afanyat a anunciar que els responsables dels enfrontaments seran perseguits.

"Aquests no són actes de protesta, sinó de destrucció, perquè s'han produït morts entre ells policies i civils innocents", ha dit Erasmo Reyna, viceministre. Mentrestant, el president Alan García ha culpat de la massacre a l´Alberto Pizango, president de l'Associació Interètnica de Desenvolupament de la Selva Peruana (AIDESEP), declarant-lo delinqüent. Els membres del govern i del partit presidencial no es queden quiets i continuen amb les declaracions. Un altre ministre acusa l´Alberto Pizango de ser el responsable per la seva intransigència del que ha passat. Per al membre del partit aprista Mauricio Mulder, "disparar als policies és el que fan els terroristes". "Aquí el que hi ha és una politiqueria radicaloïde fomentada per grups partisans de la violència i el que es veu és que estan vinculats al terrorisme".
ESTAT D´EXCEPCIÓ, TOC DE QUEDA, DESPLEGAMENT DE L´EXÈRCIT PERUÀ


Pel seu costat, la ministressa de l'Interior ha confirmat la mort de 9 membres de la policia. També ha acusat l´Alberto Pizango de ser dels principals responsables. També ha denunciat que armes de la policia (8 fusells AKM amb les seves municions) s´han sustret durant el curs dels enfrontaments. Diu que ha ordenat la instauració de l'estat d'emergència, el control de la zona per part de les forces militars i l'establiment del toc de queda.

ALBERTO PIZANGO AMENAÇAT


Alberto Pizango que ha acusat al President Alan García d'haver "ordenat el genocidi" està amenaçat pel govern de ser processat per un pressumpte delicte de rebel.lió. Actualment Pizango està treballant en una sol.licitud d'asil polític a l'estranger a causa d'una ordre de detenció que ha estat emesa contra la seva persona.

Aquesta ofensiva repressiva del govern és una resposta a l´anunci del dia d´abans, 4 de juny, feta per Alberto Pizango, per una jornada d´insurrecció general per al dia 11 de juny per a protestar contra l'ajornament del debat previst al Parlament sobre la derogació del decret-llei 1090 que preten facilitar i encoratjar les empreses multinacionals a què inverteixin a les zones habitades pels pobles indígenes dels Andes i de l´Amazònia peruana (petroli, mineria, forestal ...)BALANÇ, ENCARA PROVISIONAL


Segons un representant de l'Església catòlica que va veure els fets des d'un pujol proper almenys 35 indígenes han estat detinguts i mantinguts bocaterrosa a l´asfalt de la carretera. Les forces de policia han avisat als religiosos de no apropar-se per a donar aigua als detinguts.

Pel que fa a persones mortes, el número provisional s´ha situat en 25 amerindis, 9 policies i 2 periodistes. Lesions: 7 agents de la policia segons la Ministressa de l'Interior i diverses desenes d´habitants. A l'únic hospital de la zona hi ha 34 ferits de bala, 3 són a la sala d'operacions.

A més, a l'escenari dels enfrontaments, molts cadàvers continuen en terra i la policia impideix a la gent emportar-se´ls.
SOLIDARITAT AMB ELS POBLES NADIUS!
Solidaritat amb els pobles nadius!


CRIDA DE LA COORDINACIÓ ANDINA D´ORGANITZACIONS INDIGENES


Quatre noves víctimes durant una operació policial a Utcubamba, Amazones, 05/06/2006 (CNR)

Quatre morts i diversos infants ferits, aquest seria el resultat d'una nova operació policial duta a terme fa un instant a la ciutat de Bagua, quan un grup d´habitants van traslladar-se a la Plaça d'Armas a la recerca d'assistència mèdica.

Segons informacions de Ràdio La Voz, la policia ha disparat des d'un helicòpter quan ha vist una concentració de gent a la plaça. Resultat: quatre morts i diversos ferits entre ells menors d'edat.

Els ferits s´han transportat a l'hospital i el senyal de Ràdio La Voz ha estat interromput com a resultat de les intervencions dels diputtats i funcionaris del govern que han acusat a l'estació radiofònica d´animar la gent a cometre actes de violència.>>>

38 policies presos com a ostatges per la multitud

Mentrestant, segons www.Peru.com, més de dues mil persones han pres com a ostatges a 38 agents de policia i un enginyer a l'Estació N º 6 de la societat petroliera Petroperú, a la província de Bagua, exigint la retirada dels contingents policials i militars enviats a Bagua a manca de la qual cosa serien executats. Entre els ostatges se suma a l'enginyer, un comandant de la policia.

NOU BALANÇ PROVISSIONAL DE LA REPRESSIÓ DURANT EL MATÍ


Encara no hi ha xifres precises.

El número de ferits de bala supera els cent.

Sobre la base d'informació que comença a arribar, la policia ha començat a les 5 del matí per terra i aire amb helicòpters utilitzant gas lacrimogen i munició d'armes. Les persones que estaven bloquejant la carretera a la dita Corba del Diable eren diversos milers. L'operació policial durat gairebé tot el matí. Els enfrontaments s´han estés ràpidament a la ciutat de Bagua on els manifestants han calat foc a tots locals oficials que han trobat al seu pas.

Els policies morts ara serien 11.

El balanç dels indígenes morts és del tot provisional i va modificant-se: 25 morts. 29. més?ORDRE DE DETENCIÓ CONTRA L´ALBERTO PIZANGO


La Ministressa de l'Interior ha confirmat que ha demanat la captura de Pizango, president de l'Associació Interètnica de Desenvolupament de la Selva Peruana (AIDESEP), perquè diu que és "intel.lectualment responsable" dels fets de Bagua, a l´Amazones.
CADÀVERS CREMATS I TIRATS AL RIU

Actualitzat: Divendres 6 de juny de 12 hores aquí (al Perú 5 hores):

Els cossos dels amerindis assassinats durant els enfrontaments amb la policia a la carretera Fernando Belaunde a la zona de La Corba del Diable són cremats per la policia de la Direcció d'Operacions Especials (DIROES) i llançats al riu Marañón al seu pas per la vila de Reposo, prop de Bagua (Amazones), segons les denúncies formulades per Zebelio kayapo dirigent amazònic.

En una entrevista amb la CNR, ha dit que els nadius americans estan sent massacrats i ha demanat la intervenció dels organismes defensors dels drets humans. Una resident a la zona que assegura ser testimoni dels fets ha confirmat la versió de Kayapo. "He vist que els cadàvers s´han posat dins de sacs negres i s´han dut a les ribes del riu Marañon per llançar-los a l´aigua. La població ha demanat que els retornin els cossos dels seus familiars per a donar-los una cristiana sepultura, però la policia s´ha negat", ha dit.

Ella també diu que les forces de l´ordre persegueix la població awaruna acusant-la de ser senderista (membres del grup armat Sendero Luminoso). Diu que alguns indígenes han estat massacrats dins una casa de tova.

Una dona anomenada Maria ha dit que un oficial de policia ha advertit amb un to amenaçador: "Com que heu mort els nostres col.legues, vosaltres deveu morir també!"

PROHIBEIXEN RECOLLIR ELS CADÀVERS


Zebelio Kayapo també ha informat que a Siempre Viva, a l´Amazones, la policia impedeix al públic el pas per a recollir i auxiliar els ferits i portar-los a Jaén o a Chiclayo, i no autoritza la recollida de cadàvers escampats per la zona.

"La policia està ara a la Plaça d'Armas. Volem recollir els morts i ferits, però no podem fer-ho. Els trets des de l'helicòpter de la DIROES segueixen", diu. Així mateix, Kapayo ha communicat que entre els ferits hi ha mainada que ha estat afectada pel llançament de gasos lacrimògens.


LA COORDINACIÓ NACIONAL DELS DRETS HUMANS EXIGEIX LA INTERVENCIÓ DE LA FISCALIA

Mentrestant, la Coordinadora Nacional de Drets Humans (CNDDHH) ha confirmat que també ha rebut les informacions dels mitjans locals a propòsit dels atacs contra els habitants de la regió amazònica i la incineració de cadàvers per part de la policia, bé que encara aquesta informació continua sent oficiosa. No obstant això,la CNDDHH ha demanat a la Fiscala General Gladys Echaiz la intervenció i la investigació sobre els pressumptes abusos comesos durant el desallotjament dels indígenes que bloquejaven la carretera. La informació difosa per la CNDDHH a través de bloc fa desmentir les dades aportades per la Ministressa de l´Interior de fa poques hores ja que només esmenta la mort de tres persones quan a les fotografies publicades per la CNDDHH ji jauria més persones mortes en enfrontaments tan a Bagua com a Jaén.

AMÈRICA SOLIDÀRIA


Els indígenes de l'Equador denuncien la repressió contra l'Amazònia peruana.

A la llum dels fets que acaben de tenir lloc, l'organització indígena equatoriana Ecuarani ha denunciat l'acció repressiva del govern peruà i, per tant, ha demanat a la comunitat internacional a estar atents a la situació. A través d'un comunicat, l'organització acusa el president Alan García de "agressió covarda" contra els indígenes que des del 9 d'abril lluiten per la derogació d'una dotzena de decrets legislatius que consideren perjudicials per als seus drets. El President d´Ecuarani, Humberto Cholango, ha apelat als "sectors dignes del nostre continent i del món a unir llurs veus per detindre els genocidis que obeeixen a ordres injustes i criminals".= = = = = = = =
Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/374543/index.php

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Bany de sang a l'Amazònia peruana
06 jun 2009
http://peruanista.blogspot.com/2009/06/hoy-he-muerto-en-bagua-fotos-y-vi

HOY HE MUERTO en Bagua

Hoy he muerto en Bagua, hoy me han baleado. Hoy me han torturado, me arrastraron y mi cuerpo ha sido quemado y tirado al río. Hoy yo he sido el estudiante de arte baleado en el pecho, la niña de cuatro añitos baleada en el estómago, he sido el cuerpo inmóvil sangrante que la policía peruana ha rematado cobardemente, soy la madre que ha visto a su hijo morir temblando en el pavimento. He sido el indígena que enloqueció quemando edificios de ese gobierno de Perú que ya no me representa.

Soy la víctima del racismo genocida de los derechistas, apristas, fujimoristas, alanistas del gobierno de García. Hoy estoy herido, hoy he muerto, hoy estoy tirado en una carretera, mi cuerpo será devorado por los animales, porque la policía balea a mi familia y amigos cada vez que intentan recogerme. Hoy soy el indígena peruano, soy mi pueblo, mi sangre, mi dolor, mi herida, mi cadáver, mi rabia.

Hoy te pido, te exijo, te demando Alan García: renuncia, vete, lárgate, tú no eres mi presidente, eres un asesino un criminal. Renuncia, llévate a tus malditos matones asesinos contigo. Un día terminarás detrás de rejas. Maldito, asesino, genocida, racista, matón, me das asco Alan García.

INKA KOLA NEWS: http://incakolanews.blogspot.com/2009/06/peru-police-use-snipers-to-kill

IMC-IRLANDA:
http://www.indymedia.ie/article/92604&comment_limit=0&condense_comments=
Sindicato Sindicat