Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Les eleccions, també europees
01 jun 2009
peixets.jpg
Per Xavier Monge, del Sindicat d'Estudiants del Països Catalans-Dret (UB)

Cada vegada que arriben eleccions sorgeix el dubte sobre què hem de fer, sobre quina és la millor opció davant de la cita de la democràcia formal en que vivim. Abstenir-se, anar a votar, a qui anar a votar… La manca d’un referent estable de l’independentisme d’esquerres a les urnes més enllà de les eleccions municipals en unes desenes de municipis, agreuja aquest dilema per a aquells que volem que el nostre vot sigui quelcom més que una papereta en una urna cada quatre o cinc anys.

Sóc dels què pensa que cal utilitzar tots els mitjans que tinguem a l’abast per tal de construir el nostre projecte polític, que no és altre que la independència dels Països Catalans i l’alliberament social de les classes populars. Aquesta màxima de Malcom X, la de per tots els mitjans necessaris, passa també per concórrer a les eleccions malgrat aquestes suposin participar del joc de la democràcia formal. Cal que analitzem en cada moment quina és la conjuntura del moment i com podem treure profit davant d’una cita electoral. A voltes, reclamar l’abstenció pot ser una bona eina, però altres vegades la millor pot ser presentar-s’hi per tal de recollir el suport que el treball diari i constant des de la base, des de l'honestedat i el combat quotidià en tots els àmbits ens hem guanyat.


El proper 7 de juny els catalans, els del nord i els del sud, estem cridats a les urnes de nou per escollir els diputats del Parlament Europeu. Es tracta d’unes eleccions que criden ben poc l’atenció i que mobilitzen menys electorat que qualsevol altre cita. Analitzar-ne els motius ho deixaré per una altra ocasió, ja que donaria per moltes pàgines. Del què no tinc cap dubte és que totes les eleccions poden ser útils si sabem jugar-hi un paper encertat, i en el cas de les europees d’enguany no és pas diferent. Concórrer a les eleccions europees és una eina molt útil per poder difondre el missatge de l’independentisme d’esquerres, de l’Esquerra Independentista, per tota la geografia catalana. Així ho creia quan fa cinc anys la CUP es va presentar a les eleccions al Parlament Europeu per tal d’aprofitar la campanya i denunciar la Constitució Europea en clau nacional i social. També ho crec ara.


Estic convençut que participar a les eleccions del 7 de juny és una gran oportunitat per fer visibles les reivindicacions nacionals dels Països Catalans tant al nostre territori com més enllà, i de difondre un discurs anticapitalista que doni resposta als interrogants que ha generat la crisi econòmica, financera, alimentària i energètica a la que governs i multinacionals ens han abocat. D’altra banda, la possibilitat d’obtenir representació a la cambra europea és un factor a tenir molt en compte. Tenir algú que faci sentir la nostra veu al cor de la Unió Europea és fonamental per tal d’internacionalitzar el conflicte que enfronta les nacions oprimides amb l’estat. Si dic tot això és perquè crec que Iniciativa Internacionalista – La solidaritat entre els pobles (II-SP) és una gran oportunitat per portar la veu dels sense veu a Europa i al Món.


II-SP és l'única candidatura que el proper 7 de juny pot plantar cara a la ferotge maquinària repressiva de l’estat espanyol, la llei de partits, la tortura, la presó, el silenci. Tenir una veu al Parlament Europeu és la garantia que la nostra quotidianitat serà escoltada més enllà del nostre país i alhora esdevindrà un altaveu impagable també a casa nostra. En aquest sentit, la llista d’II-SP està encapçalada per persones que mereixen tot el respecte i suport i que sense cap mena de dubte duran a terme aquesta tasca de manera implacable. El número tres, Josep Garganté, ha demostrat amb la seva lluita incansable.


Una de les crítiques que algunes persones i formacions polítiques han fet a la llista d’II-SP és que no és una llista catalana i que fins i tot pot ser una eina de l’esquerra abertzale basca per superar l’aparheid polític i jurídic en què es troba el poble basc. En primer lloc cal deixar clar que com a independentistes d’esquerres, com a revolucionaris, l’internacionalisme és i ha de ser sempre un eix principal de la nostra lluita. Combatre l’imperialisme és quelcom que hem de fer tots des de casa nostre però també de bracet de tots els pobles del món, dels treballadors de tot el món. Cap independència política de cap poble del món serà possible ni real fins que tots els pobles del món l’hagin assolida. En segon lloc, II-SP és una llista formada per treballadors i treballadores dels pobles oprimits de tot l’estat, ho demostren els primers llocs de la candidatura: bascos, castellans, catalans, gallecs, canaris, andalusos… tots, tots junts per dur la veu dels pobles a Europa. Finalment, els independentistes catalans no podem defugir la nostra responsabilitat en contribuir, des de la solidaritat, mai des de la ingerència ni el fals emmirallament, a la solució política del conflicte espanyol a Euskal Herria, no només per coherència, sinó perquè serà una aportació important també en el nostre procés d’alliberament.


Per tot l’exposat, i moltes altres coses que em deixo i que farien aquest text inacabable, crec que la necessitat de concórrer a aquestes eleccions l’ha cobert Iniciativa Internacionalista i que per això, aquells que creiem que la lluita institucional és un front estratègicament important, hem de donar suport actiu a la candidatura encapçalada per Sastre, Benegas i Garganté. D’altra banda, també crec fermament que cal que l’Esquerra Independentista perdi la por i les reticències a obrir el front institucional de manera àmplia i concórrer a totes aquelles cites electorals que puguin contribuir a difondre el nostre missatge, construir una alternativa política també a les institucions que és, ara més que mai, tant necessària. L’Esquerra Independentista ha demostrat en desenes d’ajuntaments que des de les institucions es pot fer política real, abandonant la gestió professional de les nostres condicions de vida, per bastir un moviment polític des de tots els fronts de lluita capaç d’assolir la Independència i el Socialisme als Països Catalans.
Mira també:
http://llibertat.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les eleccions, també europees
01 jun 2009
Un article molt reflexiu, valent

Cal que pensem en el futur!
Re: Les eleccions, també europees
01 jun 2009
ole, i ole!

Avui unes 150 persones donant suport a II-SP a Gramenet del Besòs, un acte memorable. Un acte de caire independentista i revolucionari com feia temps no es veia a la ciutat.
Sindicato Sindicat