Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Al sud de Catalunya hi han tres centrals nuclears, en aquests moments, totes tres aturades
26 mai 2009
Les tres nuclears de Catalunya, aturades

Font: El triangle, més abaix l´enllaç
Els grups ecologistes accentuen les accions per demanar que no s'allargui la vida útil d'unes centrals que acumulen incidents

Ni Vandellós-II, ni Ascó-I, ni Ascó-II. Cap de les tres centrals nuclears que hi ha Catalunya es troba en funcionament actualment, de manera que la generació d’electricitat d’origen nuclear a casa nostra és nul·la aquest dimarts. La central de Vandellós, ubicada al Baix Camp, es troba aturada des de mitjan març a causa de la revisió de les instal·lacions que s’hi realitza. Pel que fa a les dues centrals del municipi de la Ribera d’Ebre, Ascó-I no funciona des de diumenge perquè s’estan portant a terme els treballs de recàrrega de combustible del reactor, mentre que Ascó-II està aturada des de dilluns a la nit per “comprovar el possible desajustament de dues vàlvules de seguretat del pressuritzador del grup I”. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha assegurat que el succés no ha suposat cap risc per als treballadors, la població o el medi ambient.

Només fa un parell de setmanes que Ascó II va registrar un altre incident quan es va aïllar automàticament la sala de control per una senyal d’alta concentració de gasos tòxics. Al final va resultar ser un incident en la ventilació, una falsa alarma. L’ensurt va arribar dos dies després que el CSN imposés una multa de 15,4 milions d’euros, la més alta de la història, a Ascó I per la fuita de partícules radioactives del novembre del 2007. La sanció, que encara no ha estat pagada per Endesa, va ser criticada pels grups ecologistes, com Apaguem les Nuclears, que subratllen que amb la facturació de la central només es necessiten 25 dies d’activitat per acumular 15 milions d’euros.

Els grups ecologistes defensen que no es prolongui la vida útil d’unes centrals que, com demostren els darrers fets, acumulen incidents. El període d’explotació de les dues nuclears d’Ascó conclou el 2011, mentre que la de Vandellós-II ho fa l’any vinent. El lobby nuclear, però, pressiona perquè s’allargui la vida de les centrals. La primera prova de la voluntat real del Govern Zapatero en aquest tema es veurà properament, ja que en el termini d’un mes ha de decidir si tanca definitivament la central de Garoña. Dins el propi PSOE hi ha opinions divergents, ja que mentre l’expresident Felipe González és un fervent defensor d’aquest tipus d’energia, Jesús Caldera, exministre i cap de les fundacions socialistes, aposta per les renovables per substituir-les.
Mira també:
http://www.eltriangle.eu/cat/notices/les_tres_nuclears_de_catalunya_aturades_3191.php

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat