Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Lleida] Més de mig miler de persones van manifestar-se contra el Roser i es reactiva la lluita contra el projecte
20 mai 2009
Aquest cap de setmana, més de mig miler de persones es van aplegar al centre de Lleida per manifestar-se contra la transformació de l'edifici del Roser en un parador. La marxa es va iniciar a la plaça de les comèdies al costat de l'IEI, acompanyada de gegants, bastoners, grallers, timbalers, trabucaires i capgrossos.
salvem-roser.jpg
img_4390.jpg
img_4345.jpg
Extret de llibertat.cat

Demanen una consulta popular sobre la conversió de l'edifici del Roser en un parador
Un gran nombre de persones es van concentrar en aquest espai d'on va sortir la manifestació que va recórrer Blondel i l'Eix Comercial fins arribar al carrer Cavallers on hi ha l'edifici del Roser. Al Roser es va fer una ofrena floral, es va penjar una estelada i es va cantar els Segadors. Acte seguit la manifestació es va dirigir al pla de l'aigua on s'hi van fer concerts i un sopar.

La Plataforma Salvem el Roser, entitat que va convocar les mobilitzacions d'ahir, va demanar que es faci una consulta popular per decidir el futur de l'edifici històric del Roser, perquè consideren que bona part de la ciutadania està en contra del parador. Aquesta petició està avalada per més de dues mil cinc-centes signatures que es van recollir durant la marxa d'ahir

La Plataforma considera que l'actual projecte afavorirà l'especulació urbanística al centre històric en lloc d'aplicar mesures socials tal com reclamen ells.

La reconversió del Roser en un parador es va conèixer ara fa cinc anys i des de llavors s'ha reivindicat l'ús acadèmic d'aquest espai tal com ha tingut durant els darrers 150 anys. També és el lloc on es fa l'ofrena floral de la Diada de l'11 de setembre. El Govern espanyol té previst iniciar la licitació de les obres pròximament i la Paeria s'ha negat fins ara a plantejar cap alternativa al projecte.


MOSTRES DE VALORACIÓ:

COMUNICAT ASSEMBLEA DE JOVES DE LLEIDA

[Lleida] L’Assemblea de Joves valora molt positivament la jornada pel Roser d’aquest cap de setmana i recorda que només ha estat el tret de sortida

Més de mig miler de lleidatans es van manifestar contra la construcció d'un Parador Nacional a l'edifici del Roser
L’AJLL pren com a línia de treball la defensa del Roser i la denúncia de la repressió que comporta el projecte

El dissabte 16 de maig més de mig miler de lleidatans van manifestar-se contra la transformació de l'edifici del Roser en un Parador. La mobilització va ser precedida per una actuació de 15 grups de cultura popular, incloent gegants, bastoners, grallers, timbalers, trabucaires i capgrossos.

La marxa va recórrer l’eix comercial i el carrer Cavallers, passant per l’edifici del Roser, on es va fer una ofrena floral i es va cantar els Segadors. La manifestació va concloure amb un acte polític, un sopar popular i concerts a Pla de l'aigua.

L’Assemblea de Joves recordem que amb aquesta mobilització la Iniciativa Ciutadana Salvem el Roser, de la que en participem, cerca activar de nou la lluita contra el projecte, considerant l’inici imminent de les obres, un cop esgotada la via judicial i davant la repressió que han rebut els qui s'hi oposen (com el jove agredit i detingut la passada Diada [http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=563]).

Així, els joves organitzats en l’AJ de la ciutat prenem la nostra part de compromís per activar una dinàmica de difusió del conflicte entre els joves de Lleida i, alhora, continuar denunciant públicament la repressió que l’acompanya i que s’està acarnissant contra la nostra entitat (http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=576), demostrant el caràcter impositiu del projecte.

Cal que els joves prenguem consciència per defensar aquest espai i els usos culturals i simbòlics que l’edifici ha tingut durant els darrers 150 anys. El Roser ha estat un espai al servei de la cultura de la ciutat amb tota mena d’usos i, al mateix temps, és un símbol per a la memòria i el record dels resistents lleidatans del 1707, 700 dels quals foren assassinats per les tropes borbòniques en el seu interior.

Alhora, l’Assemblea de Joves ens fem nostra la reivindicació de la Iniciativa Salvem el Roser perquè sigui realitzada una consulta popular entorn el destí del Roser i que així l’Ajuntament deixi de fer-se el sord davant el rebuig que molta gent d’aquesta ciutat ha demostrat, participant a les desenes d’activitats realitzades, signant en contra del projecte (com ho va fer 2.500 persones) o manifestant-se, com les més de 2.000 de la manifestació nacional del 12 d’octubre de 2007 o el mig miler que ho han fet aquest cap de setmana, reactivant l’oposició al seu projecte.

El Roser és de tots i totes i els joves també el defensarem.
No permetrem el vostre Parador elitista i espanyol.


Lleida, 20 de maig de 2009

Assemblea de Joves de Lleida - CAJEI
ajlleida ARROBA cajei.cat
www.ajlleida.org



Darreres notícies relacionades:

L’Assemblea de Joves crida als i les joves de la ciutat a participar de les mobilitzacions d’aquest dissabte per salvar el Roser tot i les prohibicios de la Paeria
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=608

L’Assemblea de Joves de Lleida representa una performance satírica del projecte de Parador “Nacional” al Roser i de la política privatitzadora de la Paeria
http://www.nodo50.org/suportponent/spip.php?article2344


Darreres notícies relacionades amb el cas de la detenció de la Diada al Roser i amb la repressió a la denúncia pública que se n’ha fet:

Els Mossos endureixen l’acusació d’injúries contra l’Assemblea de Joves de Lleida i el jutge suspèn el judici d'avui
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=593

Els Mossos d’Esquadra realitzen una extensa investigació contra l’Assemblea de Joves de Lleida i la porten a judici per injúries al mosso que va agredir i detenir un jove durant la Diada
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=576

Es presenta la campanya “Salvem el Roser, Gerard Absolució”
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=563

Els Mossos inventen en la seva declaració davant el jutge unes suposades agressions i actituds violentes per justificar la detenció política de la Diada a Lleida
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=440

L’Assemblea de Joves reconeix al Mosso que un diari local glorieja com a salvador “de la vida d’un jove apunyalat” com l’agressor del jove detingut durant la Diada i d’altres coaccions i fets violents
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=393

El jove detingut i agredit durant la Diada afirma davant el jutge que protestava pacíficament i que van ser els Mossos qui van violentar la Diada
http://ajlleida.0fees.net/wordpress/?p=322



COMUNICAT CUP LLEIDA

"En motiu de la manifestació convocada a Lleida per aquest dissabte, i que va aplegar unes 700 persones pels carrers de l’eix comercial per exigir a la Paeria la retirada del projecte del Parador, la CUP vol fer públiques les següents consideracions:


* La CUP considera que amb la mobilització d’ahir que demostrat novament, després de 5 anys de fer-se públic el projecte del Parador al Roser, el rebuig que aquest projecte suscita en amplis sectors socials de la ciutat, palesat en la recollida de més de 2500 signatures, la realització de desenes d’activitats, a realització de diverses manifestacions que han reunit centenars i centenars de ciutadans , la darrera ahir, amb més de 700 manifestants.


* La CUP remarca que existeixen múltiples alternatives a la construcció del Parador, respectuoses amb la idiosincràcia de l’espai, amb més de 150 anys ininterromputs de servei a la cultura i l’academicisme de la ciutat, i que suposarien un impuls a la revitalització del barri des del respecte absolut al valor simbòlic de l’espai i les necessitats del barri.

* La CUP emplaça a l’Alcalde Àngel Ros a deixar de banda les imposicions i traslladar d’una vegada per totes la paraula i la decisió a la ciutadania de Lleida, per tal de que sigui aquesta, la que a través d’una consulta popular pugui decidir quins han de ser els usos futurs per a tan emblemàtic espai. En aquest sentit, la pròpia CUP en els propers dies impulsarà noves iniciatives per exigir l’obertura d’un debat social i la realització d’un referèndum al propi ajuntament.

Així doncs, la CUP es referma en la seva convicció de que salvar el Roser és possible i necessari i felicita la Iniciativa Ciutadana Salvem el Roser per l’esforç i el resultat aconseguit amb els actes d’ahir".
Mira també:
http://www.salvemelroser.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat