Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Mostra documental Pobles indigenes i petroli
19 mai 2009
En moments que el moviment indígena de Perú està enfrontant un conflicte frontal amb el govern peruà per l´expansió de la frontera petroliera als indrets més inaccessibles de l´Amazonia, us convoquem a un video-debat sobre aquest tema.
fly_para_internet.pdf
fly para internet.pdf (346,16 KiB)
MOSTRA DOCUMENTAL “POBLES INDÍGENES AMENAÇATS PEL PETROLI”(1ª sessió)


dijous 21 de Maig
12 h.
Sala de Graus II, Facultat Ciències UAB


PRESENTACIÓ.

La humanitat consumeix diariament 85 milions de barrils de petroli per funcionar. Malgrat la minvada de les reserves globals d´aquest recurs, la dependència augmenta dia a dia. Per compensar el declinament constant de reserves, les corporacions petrolieres, estatals o privades, amplien la frontera petroliera cap a zones prístines fins ara no intervingudes.
En molts països, els contractes petroliers es superposen amb l´hàbitat i territori dels pobles indígenes, els quals, a través d´un equilibrat ús dels seus recursos, han sobreviscut físicament i culturalment amb una estreta relació amb el medi ambient que els rodeja.
L´activitat petroliera suposa una greu amenaça per la seva supervivència i per això, els conflictes oberts entre pobles indígenes i companyies energètiques són cada cop més comuns i més profunds.

Però la dependència global d´aquest recurs, la compra de voluntats polítiques i la agressiva penetració publicitària fa que les corporacions energètiques actuin amb completa impunitat, deixant desprotegits als pobles indígenes, els quals, a través de petites i dèbils organitzacions i amb escassos vincles amb moviments socials exteriors, es defensen com poden veient com dia a dia, el seu territori és destruït.
De fet, els repetits accidents, vessaments i la insoportable nocivitat d´aquesta indústria, així com la participació criminal en conflictes bèlics arreu del planeta, són silenciats pels mass-media comprats per la publicitat dels consorcis del petroli.

Per sort, des de fa uns anys arrenquen propostes de monitoreig in-situ de les activitats petroleres. Algunes experiències es tradueixen en documentals que, de manera independent i molts cops autofinançada, informen i difonen sobre els crims ambientals i socials del petroli.

Us convidem al cicle “Pobles indígenes amenaçats pel petroli” per acostar-vos a aquesta realitat i animar-vos a actuar al respecte amb conciència solidària.


PROGRAMA

Acaso comemos plata? (Perú , 2008)

Tentayapi, el pueblo intacto (Bolivia, 2005)
Mira també:
http://repsolmata.ouproject.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat