Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
aquest cap de setmana Caminada per la la recuperació ecològica del Riu Gaià
15 mai 2009
El Riu Gaià té un recorregut de seixanta quilòmetres . Neix prop de Santa Coloma de Queralt, una vila situada a les serralades que hi han entre la plana de Lleida i el camp de Tarragona, més costaner. Atravessa les històriques terres del Císter com el conjunt de Santes Creus. I després es topa amb el denominat pantà de Gaià, inaugurat el 1975 a les acaballes de la dictadura de 40 anys de Franco. Del pantà, les aigües del riu són desviades cap a la petroquímica de Repsol, refineria, indústries auxiliars i altres empreses, per a ús industrial privat de tot aquest complex. En conseqüència, el Riu Gaià durant els seus últims 11Km finals de recorregut, els baixa sense aigua gairabé durant tot l'any. En el millor dels casos, s´ha convertit en una riera i, en el pitjor, en una claveguera a cel obert. El riu hauria de desaiguar a la mar mediterrània al terme d´Altafulla prop del Castell de Tamarit. Al nord d´Altafulla trobem el poble de Torredembarra i al sud la ciutat de Tarragona. Amb aigua o sense, la desembocadura del Riu Gaià i els seus voltants, formen part d´una reserva natural de fauna salvatge protegida legalment, de moment.
Un col.lectiu de la zona, Alternativa del Baix Gaià, denuncia la intenció de reduir l´àrea de protecció mediambiental Xarxa Natura 2000 a la zona del terme de Salomó, un municipi de l´interior:

ALTERNATIVA BAIX GAIÀ DENUNCIA LA INTENCIÓ DEL GOVERN DE LA GENERALITAT DE REDUIR L'AREA PROTEGIDA PER XARXA NATURA 2000 AL TERME MUNICIPAL DE SALOMÓ

Des de l'Alternativa Baix Gaià volem denunciar la intenció del Govern de la Generalitat de reduir l'àrea protegida per Xarxa Natura 2000 en el terme municipal de Salomó (Baix Gaià). Considerem que la declaració que fan de "correcció dels límits en aquest sector sense valor natural" és tan desafortunada com incerta.

Una Xarxa Natura 2000 que ja limitava molt els espais protegits per garantir els connectors biològics.

Considerem que qualsevol modificació de la XN 2000 ha d'anar encaminada a ampliar els territoris protegits, però mai a reduir-los. És més, el temor és que ara es pot crear un perillós precedent que podria permetre en el futur anar reduint els territoris protegits, segons les necessitats (interessos urbanístics) del moment. Volem recordar que aquest espai està inclòs dins de la proposta de crear el Parc Natural de les Terres del Gaià.


Des de l'Alternativa Baix Gaià anunciem que presentarem al·legacions a la proposta de modificar els límits de Xarxa Natura 2000 i que iniciem una campanya tot buscant la complicitat i el suport popular dels ciutadans.
Rebutgem el model econòmic que promociona el trinxament del territori, un model caduc que ens ha portat a una crisi econòmica sense precedents i a desdibuixar el patrimoni natural del Baix Gaià.

Més informació:
http://mediambient.gencat.cat/cat/ciutadans/participacio_publica/nov/xn2

ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

//////

Xarxa Natura 2000 i Salomó

Ahir ens vam reunir les diferents candidatures de l'Alternativa de la comarca per a valorar la retallada de la zona protegida a Salomó. El motiu és que està en exposició pública una modificació de la Xarxa Natura 2000 a diversos punts de Catalunya i una de les retallades correspon al terme de Salomó. El Departament de Medi Ambient ho justifica així:

"7. Modificació de l’espai Riu Gaià (ES5140019). Els límits d’aquest espai de la xarxa Natura 2000 al municipi de Salomó incorporen un sector totalment vinculat als usos urbans, molt proper al nucli. La correcció dels límits en aquest sector sense valor natural suposa una modificació de la superfície total de l’espai del 0,8%."
Ara hem entrat en un període en què es poden fer al·legacions. Hi ha un termini de 20 dies des de la publicació al DOGC (7/5/2009). Per a més informació cliqueu AQUÍ.

A FONS...................................

De què serveixen el processos participatius si després es modifiquen buscant l'interès d'uns quants? Em faig aquesta pregunta després de rebre diversos correus electrònics queixant-se de les intencions del Govern de la Generalitat de modificar els límits protegits per Xarxa Natura 2000 en el terme municipal de Salomó (Baix Gaià). Ara creuen convenient modificar l'àrea protegida perquè consideren que no té cap valor ecològic i perquè consideren que està massa prop del nucli. Una Xarxa Natura 2000 que ja limitava molt els espais protegits per garantir els connectors biològics. Qualsevol modificació de la XN 2000 ha d'anar encaminada a ampliar els territoris protegits, però mai per reduir-los. És més, el temor és que ara es pot crear un perillós precedent que podria permetre en el futur anar reduint els territoris protegits, segons les necessitats (interessos urbanístics) del moment.

/////////

SALVEM EL RIU GAIÀ

El riu Gaià creua entre d´altres els municipis següents:

* Santa Coloma de Queralt
* Pontils
* el Pont d'Armentera
* Santes Creus
* Vila-rodona
* el Catllar
* la Riera de Gaià
* Altafulla


ACTE D´ANIVERSARI PELS 10 ANYS DE LLUITA PER LA RECUPERACIÓ DEL RIU GAIÀ acte central de "10 anys de Salvem el Gaià":

El proper diumenge, 17 de maig us convidem a participar a l'acte central dels 10 anys de la xarxa d'entitats Salvem el Gaià.

A la 1 del migdia, farem lectura dels manifestos i farem l'acció més reivindicativa a la llera seca del riu, davant de la Torre d'en Guiu. Ens acompanyarà en aquesta acció l'actor Fermí Fernàndez, que posarà veu a uns textos d'en Josep Santesmasses.

Acabarem amb un dinar popular a la mateixa Torre d'en Guiu i la música de la "Gaià River Dixie", que ha preparat una cançó especial per a l'ocasió.


Algunes imatges:

RIU GAIÀ A PONTILS
http://patrimoni.serviconca.org/media/patrimonimonument_foto1305_s0y_e_1
PANTÀ DE GAIÀ
http://www.grec.com/hiperenc/gran/FOTO/FG004227.JPG
LA PETROQUÍMICA
http://farm1.static.flickr.com/4/9015049_52412ecb0e.jpg?v=0
MANIFESTACIÓ EN DEFENSA DEL RIU GAIÀ
http://www.xaviersaez.org/wp-content/uploads/2006/02/Esquerra.JPG
Mira també:
http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article12501
http://www.costadaurada.org/d1/espaisnatsindex.php?id=18&idm=13

This work is in the public domain

Comentaris

Re: aquest cap de setmana Caminada per la la recuperació ecològica del Riu Gaià
16 mai 2009
Aneu a parir iniciativeros!!
Sindicato Sindicat