Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: especulació i okupació
Xerrada habitatge en crisi 20/05/09 Centre social sants
12 mai 2009
Habitatge en temps de crisi

20 de maig al Centre Social de Sants a les 19h. C/Olzinelles, 30.
CARTELL CRISI jpg.jpg
En aquests temps d’incertesa, on els dret socials estan inundats per una crisi global (econòmica, financera, energètica, climàtica i alimentària), la problemàtica de l’habitatge mostra la necessitat del capitalisme de convertir en mercaderia tots els béns bàsics. L’esclat de la bombolla, la caiguda de la construcció, el problema de l’atur, el perill que moltes famílies perdin la seva casa a causa del sobre-endeutament, encara no han estat prou com per a declarar morta la forma capitalista de fer ciutat. L’aprovació per part de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya de les Àrees Residencials Estratègiques (AREs), signada el 13 de març de 2009 com a conseqüència del Pacte Nacional per l’Habitatge (2007), esdevé el darrer intent de perpetuar el sistema de sempre. La contradicció essencial pel sistema capitalista, on l’habitatge no pot ser conjuminat amb la lògica del lliure mercat, queda present en les nostres vides. Com a política anticrisi, lluny d’impulsar una reestructuració radical del model econòmic que ens ha conduït a la situació actual, segueix reduïnt un bé social necessari a una lògica mercantil, generant exclusió i marginació. Una política anticrisi que dilapida recursos públics, per a ressuscitar un model que s’ha demostrat suïcida. Tot això sense considerar que la política d’habitatge públic protegit respon sovint més a les necesitats de ciutadans amb una capacitat econòmica mitjana que a ciutadans amb un problema real. Com a política d’habitatge, significa construir més quan ja hi ha 4 milions d’habitatges buits a tot l’estat (un milió de nova construcció) que no compleixen la seva funció social (450.000 a Catalunya, uns 70.000 a Barcelona), alhora que milers de famílies estan sent desnonades per no fer front al pagament de la hipoteca.
Fa temps també que des de l’Assemblea de Barri de Sants descrivíem les conseqüències de la transformació urbanística dels nostres barris i que, degut a la crisi immobiliària, s'obria una oportunitat per tal d'invertir les prioritats pel que fa a les intervencions urbanístiques i les polítiques d'habitatge que han caracteritzat el model Barcelona. A l'actualitat es calcula que el preu mig del metre quadrat al districte de Sants-Montjuïc es troba al voltant dels 3.690 euros. Tot i que caldria retrocedir fins al segon trimestre del 2005 per a poder veure un valor similar, cal recordar que aquest preu doble el que tenia un pis ara fa uns deu anys. Al 1996, el preu mig era d'unes 215.088 pessetes (1.292,70 euros).
Buscar alternatives en una situació com aquesta és un tasca difícil però la creació (o l’enfortiment de les ja existents) d’estructures organitzatives que vinculin entre ells els sector afectats és un bon començament. Per tot això, des de l’Assemblea de Barri de Sants, hem decidit realitzar una xerrada per socialitzar, difondre, impulsar un nou paradigma i, sobretot, per demostrar que hi ha formes de lluita possibles contra la solitud que aquesta crisi ens obliga a viure. En aquesta xerrada participaran membres de Sostre Cívic, cooperativa que gestiona projectes d’accés a l’habitatge basats en Models de Cooperatives d’Ús (MCU); membres del Punt d’Informació Antimòbbing de Sants, que pretén cobrir les necessitats d'informació que necessiten aquelles persones que es veuen en una situació d'assetjament davant de l'especulació en el nostre barri; membres de l'Assemblea d'Afectats per l’Hipoteca, famílies que s’han agrupat per buscar solucions col•lectives als seus problemes impulsant mobilitzacions per a revertir la situació i també membres del moviment de les Okupacions: una altra forma possible de reclamar un dret bàsic com l’habitatge.

Tot això tindrà lloc el 20 de maig al Centre Social de Sants a les 19h. C/Olzinelles, 30. Metro: Pl. de Sants

Assemblea de Barri de Sants

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more