Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme
Esquerra Republicana demana la dignificació de les fosses comunes de la guerra del 36 on repossen unes 800 víctimes de Franco
09 mai 2009
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idn
Lleida recordarà les víctimes de la guerra civil amb un memorial • ERC reclama la dignificació de dues fosses on reposen 800 persones • La universitat segueix investigant la identitat dels morts republicans

EP
LLEIDA

Creus per terra, inscripcions escrites a mà, clots i fins i tot alguna sargantana corrent entre les males herbes. Les dues fosses comunes del cementiri de Lleida, on es calcula que reposen unes 800 persones --la majoria, represaliats i víctimes dels bombardejos de la guerra civil-- presenten un estat llastimós. "No és de justícia", protesta la regidora d'ERC a l'Ajuntament de Lleida, Montse Bergés. El lloc, situat a pocs metres d'un imponent monument franquista --al qual, el 1985, se li va retirar tota la simbologia política--, serà objecte en els pròxims mesos "d'una profunda reforma, que el convertirà en un lloc de record del memorial democràtic", replica l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros (PSC).

El projecte de condicionament, que ja té preparat la direcció general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, "permetrà dignificar el recinte, dotant-lo amb una simbologia estàndard, similar a la que s'ha fet servir en altres poblacions", va indicar Ros, que va conèixer la proposta del Govern de la Generalitat en el transcurs d'una entrevista amb la directora general, Maria Jesús Bono.

IDENTIFICACIÓ
L'actuació de recuperació de l'espai es farà en col.laboració amb la Universitat de Lleida, que fa anys que investiga la història de les dues fosses republicanes i mirant d'identificar les persones que allà hi ha enterrades.
"Creiem que, a més de viable, la dignificació i senyalització d'aquesta zona del cementiri és totalment justa. I encara més quan la fossa amb les víctimes de l'altre bàndol està en bon estat", manifesta Bergés, que ja el juny del 2008 va promoure una proposta de resolució, aprovada per unanimitat pel ple de l'ajuntament, demanant que s'intervingués com més aviat millor en aquest lloc. "Només lamentem que aquest assumpte no hagi estat fins ara una prioritat per a l'alcalde", va afegir la regidora.

PLAQUES

El grup municipal d'ERC demana a la Paeria que aprofiti la intervenció per elaborar "un catàleg amb els noms de les persones enterrades a les fosses, perquè els ciutadans que encara estan buscant els seus avantpassats en puguin disposar", reclama Bergés. De fet, a les dues fosses hi han anat apareixent en els últims anys unes petites plaques metàl.liques, amb un nom propi gravat a sobre, col.locades per persones que han aconseguit localitzar els seus familiars.
Esquerra també proposa que el projecte de dignificació habiliti "un recorregut històric pel cementiri", una ruta de la memòria democràtica que permeti descobrir als visitants el paper que el lloc va tenir en la guerra civil --on hi va haver afusellaments per part dels dos bàndols-- i en els anys immediatament següents a la contesa.

Font: El Periodico

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Esquerra Republicana demana la dignificació de les fosses comunes de la guerra del 36 on repossen unes 800 víctimes de Franco
09 mai 2009
a la caça del vot per els europees, eh?!

doncs per caçar vots seria millor no apadrinar l'atonyinament d'estudiants, ni defensar el Pla Bolonya, o Bracons, o la MAT, o la LEC o...

ja no cola, mes amis!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more