Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
Comunicat SOS Racisme sobre MediaMarkt
09 mai 2009
SOS Racisme denuncia MediaMarkt per tracte discriminatori als clients d’origen immigrat
SOS Racisme denuncia el tracte discriminatori que reben les persones immigrades per part de l’empresa MediaMarkt en endurir els requisits per accedir a la compra de productes a partir d’un crèdit, segons la nacionalitat dels clients.

L’Oficina d’Informació i Denúncies (OiD) de SOS Racisme – Catalunya va rebre una denúncia a l’inici del 2008 pels requisits que es demanaven des d’aquesta empresa a les persones estrangeres, malgrat que la seva publicitat animava a tothom a comprar amb un finançament sense problemes.

La pràctica consisteix en què a les persones de nacionalitat espanyola, en sol·licitar la compra a crèdit se’ls demana el seu DNI, i només el número del compte de l’entitat bancària i les referències bancàries pertinents. Mentre que les persones d’origen estranger, amb NIE, han d’entregar a més tres nòmines i una còpia del contracte de feina signada pel INEM.

Al llarg de l’any ens hem posat en contacte amb l’empresa, que justifica aquesta pràctica i que a més desentén ja que són, diuen, els requisits de l’empresa responsable dels finançaments, CETELEM. Per part d’aquesta no hem obtingut cap resposta.

Però la realitat és que si MediaMarkt no comparteix aquesta gestió, és lliure de trencar la col·laboració amb CETELEM. Però enlloc d’això, oculta aquesta manera de fer en la informació que dóna en la seva publicitat, doncs és conscient que aquesta diferenciació en les condicions de compra incorre en un delicte.

Des de l’OiD s’ha cursat queixa pertinent a l’Agència de Catalana de Consum que arrel de la qual ha obert expedients a l’empresa per altres motius, però no per la queixa formulada des de SOS Racisme, doncs no hi ha res per escrit que ho constati.

Per tots aquest motius l’OiD de SOS Racisme ha comprovat in situ la veracitat de la denúncia. Membres del seu equip han constat que a les persones immigrades, un cop presenten el NIE, se’ls demana les nòmines i la còpia del contracte amb un mínim de tres mesos d’antiguitat, mentre que als nacionals només la còpia de la cartilla del banc.

Arribat aquest punt, al mes maig del 2009, podem afirmar que MediaMarkt discrimina als clients d’origen immigrat exigint-los uns requisits més exigents que a la resta de clientela, donant per suposat que aquestes persones no tenen prou mitjans econòmics o que no ofereixen la confiança necessària. Vinculen, d’aquesta manera, immigració amb precarietat i a altres tòpics i prejudicis al voltant de les persones immigrades.

Aquest tracte discriminatori xenòfob a més es podria considerar en incompliment de la Llei 1/1990 en el seu article 4.f. on diu “la negativa injustificada de satisfacer las demandas del consumidor, del usuario, del expendedor o del distribuidor, o cualquier tipo de discriminación respeto a la demanda”.

Per tot això, des de SOS Racisme:

*Animem a les persones afectades per aquestes pràctiques comercials a denunciar la situació, tant de MediaMarkt com d’altres empreses comercials.

*Exigim a MediaMarkt una retirada d’aquesta pràctica comercial. I de la mateixa manera ho exigim a CETELEM.

*A les administracions pertinents, que posin en marxa els mecanismes per acabar amb aquesta pràctica.


Els tòpics i prejudicis al voltant del fet migratori, i la concepció que les persones immigrades són ciutadans de segona fan que es donin situacions com aquestes. No es poden permetre que pràctiques xenòfobes s’estenguin de forma normalitzada a la vida quotidiana de totes les persones que formem aquesta societat, immigrades o no.
Mira també:
http://www.sosracisme.org

This work is in the public domain

Comentaris

SOS Racisme= Racistes anticatalans
09 mai 2009
Perdoneu, però endurir el credit en funció de la nacionalitat no és pot anomenar racisme.

El racisme bé de la paraula "raça", la nacionalitat no té raça.

Segonament, si jo tingues un negoci també posaria més condicions de credit als inmigrants ja et poden fotre el camp en qualsevol moment.

De racisme res, perquè no hi ha raça, i de xenofòbia que seria el terme adequat, tampoc, això té a veure amb la manera de funcionar del capitalisme. A més risc més condicions.
Re: Comunicat SOS Racisme sobre MediaMarkt
09 mai 2009
pues entonces habría que endurecer tambien las condiciones a los catalufos... al ser tan tacaños también pueden dejar de pagar en cualquier momento, ¿no, Kiko?
Re: Comunicat SOS Racisme sobre MediaMarkt
09 mai 2009
això de catalufo?? va per tots els parlants de català o què espanyolito?

diga-li el que vulguis però a la resat deixa'ns en pau.
Re: Comunicat SOS Racisme sobre MediaMarkt
09 mai 2009
és racisme pel fet de que si ets estranger d'una part del món pobre, no et coincedeixen crèdit, ajuda,... però si ets d'un lloc ric si. Discriminació per color pell, procedència, xenofobia, cultura, pobresa.... per ells no és el mateix un afro-america, que un africà. Per que hi ha gent de primera i de segona i més categòries.
Per prejudicis,...
Re: Comunicat SOS Racisme sobre MediaMarkt
10 mai 2009
kiko eres tonto
Re: Comunicat SOS Racisme sobre MediaMarkt
10 mai 2009
Dir catalufo si que és racista! Però vaja sembla que a ningú li importi, però les acusacions que llancen aquest tipus d'individus contra els catalans són igualetes a les que els nazis del tercer reich llençaven contra els jueus...

No hauríem de tolerar que gent racista camp tan tranquilament entre nosaltres. Ni xarnegos ni catalufos són paraules tolerables dins els moviemnts socials. I encara menys vinculant aquestes paraules amb tòpics.
Sindicato Sindicat