Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: laboral
Una renda bàsica dins l'actual situació de crisi econòmica
09 mai 2009
La crisi econòmica està colpejant d'una forma molt més gran del que es pensava tan sols fa uns pocs mesos. Actualment ja totes aquelles persones mínimament informades comparteixen l'opinió que estem davant d'una situació de crisi sense precedents des del crack de 1929. Però fa poc més d'un any, encara eren molts els que consideraven que ens trobàvem dins una situació econòmica dolenta, però de duració molt curta. Es tractava, segons aquesta forma de veure, d'una crisi entre d´altres de les vàries que hi ha hagut des de mitjans del segle passat. Tot indica que no és així.

Les conseqüències socials d'aquesta crisi econòmica estan sent greus. Encara que és impossible assegurar si a mitjans de 2009 ens trobem als començaments o a l'equador (al final, segur que no) de la crisi, algunes de les conseqüències ja són catastròfiques. Especialment per als sectors de la població que estan perdent els llocs de treball. L'increment de l'atur s'està realitzant a una velocitat i a unes magnituds desconegudes en moltíssims anys. Totes les previsions es queden curtes després de conèixer les dades reals. Cap previsió va esmentar que la taxa d'atur arribaria al 17,3% al primer trimestre del 2009, com ara se sap. Hi ha previsions d'alguns investigadors que arriben a estimar fins al 30% d'atur per a finals de 2010. En qualsevol cas, situats a mitjans de 2009, el nombre d'aturats al Regne d'Espanya ja sobrepassa oficialment els 4 milions. Empitjora el futur saber que la recuperació econòmica, quan s'acabi produint, no podrà absorbir en poc temps aquests nivells d'atur. Dins el millor dels casos es necessitarien molts anys de creixement sostingut per absorbir els 5 milions d'aturats que faltarà poc per arribar o fins i tot quedaran sobrepassats durant el moment culminant de la destrucció d'ocupació.

El percentatge de pobres de l'economia espanyola ha estat molt similar durant les darreres dècades. La crisi econòmica està comportant un augment ràpid de la pobresa. Han estat necessàries taxes de creixement econòmic substancial durant els últims lustres per mantenir la proporció de pobres propera al 20%, mentre que l'actual situació augmentarà la proporció de persones que se situaran per sota del llindar de la pobresa.

L'impacte generalitzat de la crisi ha posat també de manifest les debilitats clares d'una xarxa de protecció social deficient, fragmentada i contradictòria. El govern s'ha vist a més obligat a activar precipitadament nombroses mesures d'urgència davant la crisi, que agreugen si cap l'arbitrarietat i els biaixos del nostre sistema de protecció social.

Davant d'una situació com l'actual, creiem que la proposta de la renda bàsica, una assignació monetària incondicional per a tota la ciutadania i persones amb residència acreditada, podria representar molts beneficis per als sectors de la població més durament castigats per la crisi. Si bé és obvi que la renda bàsica, per importants efectes que pugui comportar, no és una mesura que per si mateixa pugui acabar amb la crisi,
no tenim dubte que podria mitigar les seves conseqüències més dures per a aquests sectors de la població. I diguem també que defensar la renda bàsica dins una situació de crisi econòmica no vol dir que considerem que no hi hagi molt bones raons per defensar-la també a èpoques de bonança econòmica. El que pretenem és simplement indicar que algunes de les qualitats de la renda bàsica que poden tenir efectes beneficiosos a situacions econòmiques estables, guanyen si més no més força dins una situació de crisi econòmica greu com l'actual. Per què?

Disposar d'una renda bàsica indefinida, en cas de pèrdua del lloc de treball, suposaria afrontar el futur de manera menys preocupant. Si bé és aquesta una característica de la renda bàsica per a qualsevol conjuntura econòmica, dins una situació de crisi, on la quantitat d'atur és molt més gran i les pèrdues constants de llocs de treball creixen de manera accelerada, l'esmentada característica de la renda bàsica adquireix major importància social. Disposar d'una renda bàsica, quan el volum d'aturats és creixent i per tant les promeses de reinserció laboral o de trobar llocs de treball sonen a mentides pietoses, permetria assegurar, ni que fos de forma austera, el futur més immediat.

La pobresa no és només privació dels mitjans materials d'existència. La pobresa es tradueix també en dependència de l'arbitri o la cobdícia d'altres, trencament de l'autoestima, aïllament i compartimentació social de qui la pateix. Una renda bàsica equivalent almenys al llindar de la pobresa, seria una manera d'acabar amb aquesta i de lluitar contra els seus efectes d'una manera molt directa. Dins una situació de depressió econòmica on, com ha quedat dit, els percentatges de pobresa augmentaran de forma significativa, podent-se arribar aviat a una proporció d'un pobre per cada quatre habitants, la renda bàsica representaria un bon dic de contenció d'aquesta onada de pobresa.

Una renda bàsica constituiria, així mateix, un poderós incentiu a la recerca de treball per a totes aquelles persones que l´han perdut, donat que, a diferència de les prestacions condicionades que ara existeixen, no desapareixeria com a tal quan es comencés a cobrar un salari. La renda bàsica eliminaria l'anomenada "trampa de l'atur", permetent afrontar la recerca de treball amb més eficàcia i amb menys pressions coercitives per als treballadors, pressions que acostumen a redundar en la proliferació de llocs de treball mal pagats, escassament qualificats i de poca productivitat, i obriria perspectives més interessants per al creixement del treball a temps parcial elegit voluntàriament.

La percepció d'una renda bàsica suposaria una reducció del risc al moment d'iniciar determinades activitats d'auto-ocupació. A grans trets, hi ha dos tipus d'emprenedors: aquells que tenen un suport (familiar, la majoria de les vegades) que els permet plantejar un petit projecte empresarial de manera raonablement segura, i aquells per als quals l'auto-ocupació és l'única sortida laboral. Al segon cas, el risc en què s'incorre no és només perdre la inversió, sinó perdre els mitjans de subsistència, el que fa que qualsevol decisió d'inversió acostumi a resultar molt més atzarosa. Però el risc no s'acaba aquí: a molts casos, la manca d'un capital inicial mínim retreu a potencials emprenedors. La renda bàsica, en canvi, permetria als emprenedors del segon tipus capitalitzar el petit projecte empresarial i, alhora, no ser tan dependents del seu èxit per a sobreviure. Dins una situació depressiva, la renda bàsica, a més de representar un incentiu, en qualsevol cas més gran que sense aquesta, per a emprendre tasques d'auto-ocupació, suposaria una major garantia per a poder fer front, encara que fos parcialment, a les eventualitats d'un possible fracàs a una iniciativa d'aquest tipus, així com la possibilitat d'emprendre una altra amb més possibilitats que l'anterior.

Dins una situació de crisi econòmica, els atacs als llocs de treball i als salaris són freqüents: el Fons Monetari Internacional, el Banc d'Espanya, el Banc de Bilbao Vizcaya Argentaria o la patronal CEOE, entre d´altres organismes, s'han manifestat sense la menor brida per la moderació salarial, l'acomiadament procedent, l'abaratiment del "factor treball" i la retallada de les pensions i de la protecció social. Estem assistint a un permanent i renovat anunci de presentacions d'expedients de liquidació o de regulació de plantilla, sense comptar les innombrables petites empreses que tanquen directament les seves portes. Les lluites de resistència de major o menor intensitat per intentar evitar els acomiadaments i el deteriorament de les condicions de treball són freqüents. El paper de caixa de resistència que la renda bàsica podria complir a les lluites dels treballadors per a defensar els llocs de treball es veuria, de moment, incrementat. La crisi econòmica pot desembocar a un gran retrocés de conquestes socials durament aconseguides. La renda bàsica podria constituir un eficaç instrument a mans dels treballadors per a resistir aquest retrocés, i també una imaginativa idea per al reforç i redisseny d'aquestes conquestes socials, incorporant els principis de major individualització, integració amb el sistema fiscal, progressivitat, redistribució , lluita contra l'estigmatització i universalitat de la protecció.

L'actual crisi ha posat de manifest que, quan interessa i s'estima necessari, es fan servir enormes quantitats de fons públics per intentar salvar una situació provocada per aquells qui van apostar sense el menor fre per la màxima rendibilitat de l'especulació financera. El volum de recursos a mobilitzar o la complexitat política i administrativa no són raons, per si soles, per oposar-se a considerar propostes importants i de calat com ho és la renda bàsica.
Aquestes són algunes de les reflexions que ens animen a presentar a organitzacions socials, partits polítics, sindicats, moviments socials i a la ciutadania en general aquesta proposta social, la renda bàsica, per a què sigui agafada seriosament com una forma d'evitar les conseqüències de la crisi als sectors socials que, a més de ser els més perjudicats, no són en absolut responsables del seva desencadenament.

S'acaba de crear una subcomissió al Parlament espanyol per tractar d'estudiar la conveniència d'una renda bàsica. És un bon moment per explicar les possibilitats d'aquesta proposta social.
A la literatura acadèmica especialitzada fa temps que es discuteix amb serietat científica aquesta idea, i que es presenten i consideren diverses alternatives referents al seu finançament, així com a la seva concreció política. Creiem que ha arribat el moment d'afegir al rigor acadèmic i científic la voluntat política per avançar pel camí de la renda bàsica.

La precarietat i la inseguretat econòmica s'estenen a tort i a dret, fins al punt d'arribar a sectors socials que, a un passat no llunyà, gaudien de graus rellevants de seguretat socioeconòmica. Dins d´aquest context, la renda bàsica, en tant que xarxa material garantida universalment a través d'una reforma del sistema impositiu, apareix com una via per a reforçar i millorar la seguretat material del conjunt de la població, condició necessària per a l'exercici de la ciutadania.


Maig 2009
Xarxa Renda Bàsica

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Il.luminats
09 mai 2009
Renda bàsica indefinida = No cal buscar feina

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Una renda bàsica dins l'actual situació de crisi econòmica
09 mai 2009
És una bona idea. No cal desestimar-la així com així.

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Una renda bàsica dins l'actual situació de crisi econòmica
10 mai 2009
excepte el liberalisme mes ultra i ranci proianqui te aquest discurs que fas tu
t'has molestat a mirar quines son les rendes de proteccio social que existeixen a lloc tant llunyans com França o fins fa uns 15 anys a Alemanya o Anglaterra?
Sindicato Sindicat