Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
[CAJEI] Capitalism+crisi=jovent precari
06 mai 2009
Els primers dies del mes de maig surten les dades d'atur del mes anterior, l'abril. Un mes més podem constatar que les xifres d'atur continuen creixent i cada mes que passa augmenta el número de famílies en les que cap membre té feina ni cobra la prestació de l'atur. Als Països Catalans ja hi ha més d'un milió d'aturats, un 30% del total de l'Estat Espanyol. Les previsions de la Unió Europea constaten que el pitjor encara ha d'arribar, que al 2010 l'atur arribarà al 20-25%.

Com a joves ja fa anys que hem superat aquesta xifra, actualment estem instal•lats en el 30%, més de 125.000 joves. En un any l'atur ha augmentat un 81% i continua pujant.

La resposta de les empreses, les que van provocar la crisi, es que tots hem de col•laborar. Ara volen que no ens queixem, que no sortim al carrer i que callem. Ara volen que assumim els costos quan ells s'han quedat amb tots els beneficis. Els diferents governs mentrestant donen subvencions milionàries i rescaten bancs i caixes, o proposen 61 mesures contra la crisi de les quals cap va destinada a afavorir l'ocupació juvenil.
Ja sabem que en tota crisi qui paga les conseqüències som els treballadors i més especialment les dones, joves i immigrants.

El jovent, des dels anys 90, i en el context d'una altre crisi, portem un cognom comú. La suposada solució per sortir de l'esvoranc va ser la flexibilització laboral, la retallada de drets, la legalització de les ETTs, en definitiva la precarietat laboral. Aquesta precarietat, els joves ho sabem molt bé, no és només en l'àmbit del treball. Tot i això els que tenim feina ens veiem obligats a treballar en unes condicions d'inseguretat (la temporalitat arriba al 56,78% i la taxa de sinistralitat arriba al 14%) inacceptables. La precarietat ens afecta en tots els àmbits de la vida. Tres de cada quatre joves menors de 30 anys viuen amb els pares, l'accés a l'habitatge encara ens resulta molt difícil i els pisos que estan al nostre abast es troben en condicions deplorables. La mateixa oferta privada d'oci que trobem al nostre entorn és consumista i les nostres relacions socials fràgils i inestables. El masclisme continua planant sobre les nostres relacions personals i l'educació que rebem cada com està més sotmesa a la lògica mercantil. Ser jove s'associa a inseguretat, malestar, dependència, precarietat laboral i precarietat personal. Som la generació precària. La primera que viurà pitjor que els seus pares i la que veu de primera mà com el capitalisme només comporta malestar, atur i inseguretat. Com podem esperar realitzar, doncs, un projecte de vida digne i que ens satisfaça com a persones?

Davant d'aquest panorama, avui, 6 de maig, la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) donem a conèixer la nostra posició davant una crisi que ja dura massa, una crisi que només paguem les treballadores. Per això, des d'una òptica juvenil, avui encetem amb força la crítica contra la crisi i el sistema que l'ha generat, el capitalisme. Al mateix temps animem a tot els joves, a la generació precària perquè s'organitzi al seu poble contra la crisi i surti al carrer per denunciar la nostra situació de precarietat, la precarietat en tots i cadascun dels àmbits de la nostra vida. La precarietat total.

Per sortir d'aquesta situació la CAJEI presentem 6 reivindicacions bàsiques que ens ajudarien a sortir del pou on ens han abocat l'avarícia dels empresaris i la complicitat de la classe política.

•     Instauració d’un salari mínim interprofessional equivalent al 80% de la mitjana salarial del país.
•     Reducció de la jornada laboral a les 35 hores setmanals sense reducció salarial com a mesura per fomentar l’ocupació juvenil.
•     Eliminar completament les modalitats de contractació temporal i la nova regulació de la temporalitat contractual, amb la conseqüent prohibició de les Empreses de Treball Temporal.
•     Reforma fiscal que apliqui un criteri autènticament progressiu per tal de disposar de més recursos i destinar-los a la creació d’un fons d’ocupació pública.
•     Creació d’un sistema de Renda Bàsica Universal que garanteixi uns ingressos mínims mensuals a tota persona, independentment de la seva condició, sufragada a partir de la reforma fiscal.
•     Creació d’un marc laboral propi pel nostre país que garanteixi la potestat legislativa en matèria laboral. Cal fer efectiu el dret a l’autodeterminació del nostre país per garantir l’autodeterminació personal del jovent català.

Som conscients que aquestes mesures només són la punta de l'iceberg i que per millorar la nostra situació, així com la de tota la classe treballadora del país calen canvis profunds i estructurals. La CAJEI, doncs, abordarem tots i cadascun dels àmbits que ens afecten com a joves; el treball, l'habitatge, l'educació, l'oci, les relacions personals... i ajudarem a construir l'alternativa juvenil tant necessària avui en dia.

CAPITALISME+CRISI=JOVENT PRECARI
construïm l'alternativa juvenil!
Mira també:
http://www.cajei.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat