Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : antifeixisme : educació i societat
Homenatge a José Agustín Goytisolo >> dimecres 6 de maig a les 13 hores (UAB)
04 mai 2009
Homenatge a la figura i l'obra de J.A. Goytisolo, amb la participació de Felipe L. Aranguren (politòleg, amic del poeta) i Asunción Carandell (vídua de J.A.G.). L'acte finalitzarà amb una lectura oberta de poemes de l'autor.
_________

DIMECRES 6 DE MAIG
A LES 13 HORES

AUDITORI DE LA FACULTAT DE LLETRES

U.A.B.
Homenatge a JA Goytisolo petit.png
Enguany fa 10 anys que ens va deixar un dels millors i més compromesos poetes de la història recent del nostre país: José Agustín Goytisolo.

L’autor va ser un dels màxims referents de la poesia ètica i social antifranquista i els seus versos, plens de força i reivindicació, continuen donant-nos força per lluitar contra les injustícies socials i intentar construir un món millor, tal com va fer ell durant tota la vida. És per això, que des d’Universitat en Marxa! organitzem aquest acte que vol ser un petit homenatge a J.A. Goytisolo i l’excusa per escoltar i recitar algun dels seus poemes i recordar els seus versos carregats de lluita social. I és que com algun dia va escriure el poeta:

Prefiero que recuerden algunos de mis versos
y que olviden mi nombre. Los poemas son mi orgullo.José Agustín Goytisolo i Gay (Barcelona 1928 – 1999) fou un traductor, articulista i poeta català en llengua castellana. La mort de la seva mare, Julia Gay, a conseqüència dels bombardeigs franquistes sobre Barcelona el 1938 en plena Guerra Civil espanyola, el marcà profundament. Tant és així que anys més donaria a la seva filla el nom de la mare perduda, i a “Palabras para Julia”, un dels seus poemaris més cèlebres, uniria l’amor i el desig per a les dues dones.

Va iniciar els estudis de Dret a la Universitat de Barcelona, finalitzant-los a la Universitat de Madrid, on es va relacionar amb poetes com José Ángel Valente, José Manuel Caballero Bonald o Alfonso Costafreda. Amb aquests dos, i juntament amb Ángel González i Jaime Gil de Biedma, formà l’anomenada Generació dels 50, que mantingué un compromís moral i polític en favor de la democràcia i que promogué una preocupació pel llenguatge i la lírica. Com molts poetes i novel•listes d’aquesta generació, el compromís social el portà a militar al clandestí PCE. Aquesta decisió conseqüent acompanyà José Agustín durant tota la vida i quedà reflectida a les seves obres, especialment les escrites entre l’any 1957 i 1959.

Segons diria Manuel Vázquez Montalbán, la poesia de Goytisolo no fou només una proposta ideològica limitada a donar una alternativa al capitalisme franquista, sinó que aspira a la construcció d’un nou humanisme.
Mira també:
http://www.universitatenmarxa.org

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Homenatge a José Agustín Goytisolo >> dimecres 6 de maig a les 13 hores (UAB)
04 mai 2009
Endavant amb la Joventut Comunista!
Re: Homenatge a José Agustín Goytisolo >> dimecres 6 de maig a les 13 hores (UAB)
04 mai 2009
Endavant amb la Joventut Comunista!
Sindicat