Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
Enric Duran llibertat!
03 mai 2009
La setmana de boicot als bancs culmina amb una acció de protesta a La Caixa per demanar una cancel·lació col·lectiva dels comptes
default.jpg
92906_duranllibertat.jpg
accio_enric_duran.jpg

Més d'un centenar de persones entre badocs i activistes van assistir aquest dijous a la tarda a l'acció de protesta en contra de La Caixa de Pensions de la plaça de Catalunya de Barcelona. La mobilització es va dur a terme per demanar l'alliberament d'Enric Duran i Giralt, el vilanoví que va expropiar 492.000 euros a 39 entitats bancàries per denunciar el sistema capitalista i promoure alternatives de societat [vegeu article: "El 95% dels diners són creats per bancs privats"]. A l'acte s'hi va aplegar un grup de gent que volia cancel·lar els seus comptes corrents a La Caixa de forma col·lectiva [vegeu el vídeo promocional de l'acció].

Fins a dues hores es va haver d'esperar un grup de gent que volia treure tots els seus estalvis de La Caixa i clausurar els comptes corrents. L'oficina de plaça Catalunya havia tancat totes les finestretes expressament per aquella tarda, i només en va deixar una d'oberta amb un sol treballador. Es van inhabilitar tots els caixers automàtics i un grup d'agents de seguretat va estar controlant l'entrada de persones durant l'estona que va durar l'acció. Van estar regulant estrictament l'entrada de persones, deixant-les passar només d'una en una. Tanmateix, si coneixien algú que era client i amb intenció de continuar-ho essent el deixaven passar per davant d'aquells que volien tancar el compte.

Els activistes van disposar tota l'estona d'un mediador que els anava explicant els passos que havien de fer per tancar el compte amb èxit, tot i que l'únic treballador de La Caixa que atenia la gent posava obstacles i molts finalment només van poder treure diners. Un grup d'activistes va estar aguantant una pancarta i llegint manifestos durant tota l'estona.

Setmana de Boicot a la Banca

L'acció mediàtica es va dur a terme en el marc de la Setmana de Boicot a la Banca per protestar contra La Caixa, ING Direct i Cetelem-Eurocrédito, les tres entitats que han presentat denúncia a Duran, que roman en presó preventiva sense fiança. La setmana de boicot, que es va desenvolupar del 27 al 30 d'abril, va consistir en el tancament de comptes corrents i en l'enviament de cartes de queixa a les entitats denunciants, així com en la recollida de signatures. El col·lectiu de suport a Enric Duran insta la ciutadania a enviar cartes a totes tres entitats encara que no se'n sigui client. Des d'aquí us podeu descarregar el document que conté els models de carta.

Duran va estafar 2.000 euros a La Caixa, una entitat que juntament amb els altres quatre bancs més poderosos de l'Estat espanyol va guanyar l'any passat dos milions d'euros l'hora cada dia de l'any, tal com s'explica en aquesta octaveta i en aquest adhesiu que es va repartir pel carrer durant l'acció i on s'hi detalla en quins negocis inverteix La Caixa i quins socis accionistes té. També s'ha editat material de Cetelem [1 i 2] i d'ING Direct [1, 2 i 3].

L'alternativa: la banca ètica


Per altra banda, durant la setmana de boicot es va voler insistir en les alternatives que existeixen per tal d'abandonar la banca convencional. D'aquesta manera, es va repartir informació sobre les diverses opcions de banca ètica que tenim a l'abast [1 i 2]. Als Països Catalans, existeixen alternatives tant per a estalvis, com ara http://www.coop57.coop/index.php?lang=ca_es i Fiare, com per a comptes corrents, com seria Triodos Bank, Fiare (només per a col·lectius) i un gran nombre de cooperatives rurals i professionals de crèdit que podreu trobar enllaçades en aquesta web. Al Principat, la Caixa d'Enginyers, la Caixa d'Arquitectes i la Caixa d'Advocats, a més, ofereixen serveis a qualsevol persona.

Accions i mesures de suport

Tot i que les concentracions de suport a Enric Duran no cessen enlloc del país [27 d'abril, 26 de març, ], paral·lelament, des del Col·lectiu Crisi s'està preparant una campanya més global contra la banca per al 17 de setembre d'enguany que es titula "Vaga d'usuaris i usuàries de bancs" i que ja compta amb més de 300 persones apuntades. Tothom qui ho vulgui s'hi pot inscriure omplint aquest formulari.

Accions mediàtiques com la de dijous a La Caixa, de caràcter directe i no violent, pretenen esdevenir mesures d'urgència per treure Duran de la presó, on s'està des del passat 17 de març (aquí podeu llegir les cartes que va escrivint). El Grup de Suport ha iniciat una recollida de signatures per demanar l'alliberament de Duran. També ha habilitat un espai al web, "Signa per la llibertat de l'Enric", des d'on tothom qui ho vulgui pot fer arribar la seva signatura de manera electrònica.

Un mes i mig a la presó

Enric Duran fou detingut el 17 de març a la Universitat de Barcelona, un dia després de tornar a reaparèixer públicament [vegeu vídeo roda de premsa] de manera voluntària per anunciar la distribució del periòdic Podem!, edició que seguia l'anterior; Crisi. El dia 19 li van decretar presó preventiva per presumpte delicte d'estafa continuada sense fiança pel risc de fuga, tot i que havia tornar amb voluntat de quedar-se i afrontar el judici, concebut com a part mateixa de l'estratègia de denúncia del sistema financer.

El 21 de març van traslladar Duran a Can Brians. El recurs que va presentar l'advocat fou denegat. Segons el grup de suport, Duran "és a la presó per motius polítics" ja que d'aquesta manera "s'asseguren que el seu missatge tingui molt menys ressò". Segons diuen, "són els bancs els qui ens estafen dia rere dia quan creen diners del no res en forma de deute amb interessos que no es podran pagar mai" [vegeu documental: "Els diners són deute"].

Des d'aquest punt de vista, Duran no hauria estafat perquè s'ha aprofitat del sistema d'endeutament pervers dels bancs: "Són els bancs els qui viuen a costa del nostre endeutament i l'espoliació dels recursos del planeta". I afegeixen: "L'Enric ha volgut posar de manifest aquest model pervers i ara és a la presó. El poder té por d'allò que no pot vèncer, i la repressió és la seva única arma".

Enric Duran per tots els canals

Enric Duran [blog]va donar proves i exemples de les accions que va desenvolupar durant els dos anys que va durar el procés. Les podeu veure al seu canal de vídeos. Per altra banda, aquí podreu veure una extensa sèrie de vídeos on es fa un seguiment del cas d'Enric Duran. A Okupem les ones hi trobareu el "primer testimoni visual d'en Robin Banc", on Duran explica detalladament el procés de la seva acció i els motius que el van portar a dur-la a terme. A la mateixa web hi trobareu un especial de vídeos sobre economia crítica i a la web de Gran Angular un reportatge amb un actor que fa d'Enric Duran.

En ràdio, Suelta la olla va entrevistar Enric Duran el 30 de setembre, pocs dies després de fer-se pública l'acció. I a Ràdio Klara teniu un arxiu de notícies referents a Duran i una entrevista radiofònica. A Illacrua i Kaosenlared també hi trobareu converses amb Enric Duran.

En aquest blog, es fa un homenatge a Enric Duran a través de diverses fotografies i vídeos i fins i tot s'ha creat una cançó al seu nom.



 
Más información:
Mira també:
http://17-s.info/

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Enric Duran llibertat!
04 mai 2009
tot el suport companys i companyes!
Sindicato Sindicat