Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : amèrica llatina
Un G8 sobre agricultura sense camperols = més gana i pobresa
29 abr 2009
La primera reunió del G8 sobre agricultura que va acabar aquesta setmana a Cison di Valmarino va produir una declaració final que no només admet els seus errors del passat, sinó que preveu un futur ple de contradiccions. El G8 no podrà mai alleujar la fam al món prenent decisions a porta tancada, en absència dels actors principals del debat mundial sobre agricultura- els milions de camperols i famílies d'agricultors, homes i dones, que alimenten el món. L'afirmació del G8 que “els camperols han de ser els principals protagonistes” sona particularment buida quan la reunió d'aquest cap de setmana va ser explícitament planificada per limitar l'accés de les organitzacions camperoles i reduir la seva visibilitat. El G8 va realitzar la trobada en un castell aïllat en les muntanyes, i el ministre d'Agricultura italià va rebutjar reunir-se amb representants de les organitzacions de la societat civil italianes i internacionals que volien expressar les seves opinions.

El text finalment produït pel G8 és extremadament contradictori. Encara que reconeix el rol dels productors d'aliments i la crisi que afecta les àrees rurals, falla al definir una estratègia real que pogués alleujar la crisi. La declaració d'una banda parla de posar “l'agricultura i el desenvolupament rural... en el centre del creixement econòmic al reforçar el paper de l'agricultura familiar i els petits agricultors i el seu accés a la terra”, i d’altra banda parla d'arribar “a una conclusió equilibrada, global i ambiciosa de la Ronda de Doha”, dues polítiques que són incompatibles. L'OMC ha mostrat repetidament que té efectes catastròfics en l'agricultura camperola perquè liberalitza els mercats agrícoles i privatitza els recursos naturals.

La declaració també dóna suport a la proposta de creació de l'Aliança Mundial per a l'Agricultura i l'Alimentació, reconeixent al mateix temps el paper central de la FAO — dues posicions que no poden reconciliar-se. Les institucions existents de l'ONU haurien d'estar en el centre de la solució de la crisi actual, no el Banc Mundial i l’FMI representats per l'Aliança Mundial.

A més de la naturalesa contradictòria de la declaració, el G8 almenys va admetre un fet que ha estat absolutament obvi per a la resta del món durant molts anys: que el món ha fracassat totalment en els seus intents per reduir a la meitat la proporció de famolencs en el món per al 2015, en correspondència amb les metes del Mil·lenni. Són precisament les polítiques del G8, imposades als països del sud, les responsables.

Qualsevol política veritable per posar en el centre els camperols, les camperoles i l'agricultura sostenible rebutjaria l'agenda de lliure comerç i l'aliança mundial i permetria als estats protegir els drets dels seus pobles a treballar i a alimentar-se. Els camperols i les camperoles, que representen prop de la meitat de la població activa del món, són els primers afectats per la fam i la desnutrició

Representants del moviment internacional de camperols de la Vía Campesina es van reunir a Treviso aquest cap de setmana per fer sentir les seves alternatives. Les seves demandes són senzilles- permetre als pobles i països que defineixin i protegeixin els seus propis sistemes agrícoles, sense afectar negativament als altres.

Transformar el model agroexportador en el nord i en el sud en un altre basat en la producció local sostenible, basat en l'agricultura familiar. Al parlar en el seminari organitzat per la Plataforma Italiana per a la Sobirania Alimentària, Ibrahim Coulibaly, president del CNOP (Comitè Nacional d'Organitzacions Camperoles) de Mali va dir molt clarament: “Àfrica pot alimentar-se a si mateixa, no necessita de polítiques agrícoles imposades per un grup il·legítim de països rics.... el paper del G8 no és decidir la política agrícola internacional!”.


Comunicat de Vía Campesina
21 d'abril del 2009

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa