Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats
Multitut d´actes a Barcelona recordaran la Setmana Tràgica de 1909
29 abr 2009
Exposicions, recorreguts, publicacions i un seminari...
Set exposicions, un seminari, vuit itineraris i dues publicacions rememoraran el centenari de la Setmana Tràgica, un esclat popular contra els reclutaments forçosos per a la Guerra del Marroc que amb epicentre a Barcelona va desembocar en revoltes pel carrer i crema d'esglésies i convents.

Els actes s'han iniciat ja al Museu d'Història de la ciutat amb un seminari que abordarà qüestions com el malestar social a l'Europa del nou-cents, el rebuig a la guerra del Marroc i al servei militar imperant, les bases socials de la revolta i el paper de l'anticlericalisme i l'evolució cap a l'anarquisme després de la Setmana Tràgica. Les revoltes de la Setmana Tràgica es van iniciar el 26 de juliol de 1909 i es van allargar fins al 2 d'agost d'aquell any.


"La història de qualsevol ciutat és la història de les seves revoltes, i hi ha molts exemples en la història", ha dit Manuel Delgado (director de l'Institut Català d'Antropologia i coordinador de totes les activitats del centenari) durant la presentació dels actes amb els quals Barcelona recordarà la Setmana Tràgica. Delgado ha recordat que "aquesta febre col·lectiva moltes vegades adopta formes irracionals, com va passar en la Setmana Tràgica" i que va ser durant aquests dies en els quals es dirimia "què havia de ser Barcelona".

En els fets de 1909 "els protagonistes van ser la gent ordinària, i aquella dimensió és important, perquè no només es protestava contra la Guerra del Marroc, sinó que en aquell moment s'estava dirimint quin model de ciutat hi hauria", ha recordat Delgado. No és casual, agrega l'antropòleg, que en aquell moment s'aprovesin els plans urbanístics de la Via Laietana, que van acabar amb gran part de la Barcelona antiga, seguint el model de Haussmann a París.

Itineraris i documents de la revolta
Fins a set exposicions i diversos actes recordaran el primer centenari d'aquesta revolució popular. Amb motiu de la commemoració del centenari de la Setmana Tràgica, per iniciativa de la xarxa de biblioteques s'organitzarà els dissabtes de maig i juliol un passeig a peu de carrer pels escenaris de la revolta, que culminarà al castell de Montjuïc. En aquest itinerari els visitants podran veure edificis com la Catedral, l'Ajuntament, l'antic local de la Solidaritat Obrera, la seu de Capitania General, el lloc d'embarcament dels reservistes destinats a Melilla, l'antiga presó de les Drassanes, o les empremtes que van quedar a l'interior d'alguns dels edificis cremats.

Una de les exposicions centrals, Barcelona en flames!, es podrà veure al Castell de Montjuïc de maig a octubre, on a través de fotografies de gran format es crea un diàleg amb la pròpia fortalesa.

L'Arxiu Nacional de Catalunya presentarà de juny a octubre les imatges dels seus fons fotogràfics, en especial les dels fotoperiodistes Josep Brangulí i Josep Maria Sagarra, que van mostrar al món què havia passat a Barcelona i altres poblacions. Més enllà de les fotografies iconogràfiques dels fotoperiodistes, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona exhibirà instantànies dels seus fons des de juny fins a gener de 2010 per "revisar la pretesa neutralitat documental del registre fotogràfic".

Altres exposicions mostraran al públic documents de l'arxiu municipal administratiu que posarà l'accent en la "dones protagonistes" de la Setmana Tràgica.

Fotografies, bàndols, postals, diaris, caricatures, dietaris i altres documents originals es reuniran en l'exposició virtual Setmana Tràgica: una crònica documental (www.bcn.cat/setmanatragica), que acostarà a les vivències quotidianes d'aquell moment.




Publicat 28/04/2009 14:02h
http://www.lamalla.cat/cultura/article?id=258780
Mira també:
http://www.upf.edu/bibtic/expo/premsa/1909.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Multitut d´actes a Barcelona recordaran la Setmana Tràgica de 1909
29 abr 2009
http://es.wikipedia.org/wiki/Semana_Tr%C3%A1gica_(Espa%C3%B1a)
Re: Multitut d´actes a Barcelona recordaran la Setmana Tràgica de 1909
29 abr 2009
http://es.wikipedia.org/wiki/Semana_Tr%C3%A1gica_(Espa%C3%B1a)

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more