Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La futura línia Orbital Ferroviària
28 abr 2009
La futura Línia Orbital Ferroviària és un projecte de la Generalitat que pretén impulsar el ferrocarril de rodalies connectant les ciutats de Mataró i Vilanova la Geltrú, passa pel Vallès i el Penedès, i sense anar per Barcelona. L'Ajuntament de Mataró ha informat d'aquest tema en diversos Consells Municipals i està previst que ho faci en el Consell de Ciutat a mitjan pròxim mes de maig. Els Veïns de Mataró conjuntament amb la Unió de Pagesos organitzaràn un acte públic per donar a conèixer als ciutadans tan important projecte.S'ha aprovat inicialment per la Generalitat un Pla Director Urbanístic que conté el traçat de les vies per l'interior de la nostra ciutat del Maresme i el que cal reservar per posar les vies. Per això és ara el moment oportú per a aprofundir en el debat ciutadà sobre una obra d'infraestructura que ve a transformar l´urbanisme dins de les ciutats i el paisatge natural-agrícola-forestal on encara quedi, i també el tranport de persones i productes. D'aquí la seva importància.


Els plànols de la Generalitat contemplen l'entrada de les vies del tren a Mataró per l´oest atravessant la Riera d'Argentona sota terra. Continuaran submergides per tota la ciutat a 30 metres de profunditat i sortiran a la superfície per la zona est, al Turó de Mata. Allí es bifurcaran en dos brancals que connectaran amb la línia de la costa. Un en direcció a Llavaneras, al nord, i l'altre cap a Vilassar, al sud. També es preveu un tercer enllaç amb la línia de la costa per la zona sud-oest de Mataró. Aquest enllaç aniria sota terra des del Tecnocampus (Parc d´indústries tecnològiques-Universitat Politècnica) pujant pel polígon Industrial del Pla d en Boet per empalmar a la zona del Parc Central, una gran àrea ajardinada, amb la Línia Orbital procedent del Vallès per Argentona. En total, als plànols posa que onstruiran quatre estacions subterrànies i uns tallers de reparació de trens, tot sota terra. Les estacions estaran pel Parc de Cerdanyola, al Parc Central i pel Turó de Mata, passada la riera de Sant Simó, on també posaran els tallers. La quarta estació la posaràn a la zona Edifici de Vidre.


El debat s'ha iniciat i s'ha centrat en tres qüestions fonamentals:El pas del túnel ferroviari per les Cinc Sènies; la ubicació de l'estació i els tallers al Turó de Mata (un lloc dintre del que cap bastant agrícola-forestal encara, i per útim, com quedaran les vies del tren de la línia de la costa quan passen pel front i passeig marítim de Mataró. Respecte a les Cinc Sènies la polèmica ja ha saltat a l'opinió pública ja que els Veïns de Mataró i altres organitzacions s'han manifestat en contra del traçat de la línia al seu pas per aquesta zona agrícola. Es considera que es podria perjudicar els cultius a causa de l´impacte si no es mira bé sobre els aqüifers del subsol i dels pous d´aigua que allà són la manera de sempre de regar. I han presentat al·legacions al Pla Director Urbanístic.Amb referència a la línia de la costa de la Renfe l'Ajuntament de Mataró no té clar què fer. El projecte que els polítics presenten als Consells Municipals no es defineix sobre si cal mantenir-la, eliminar-la o soterrar-la. De tot això es parlarà a l´acte public que s´està muntant a Mataró i també al Consell de Ciutat.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat