Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Aliments ecològics a les Escoles... i Pageses a la terra
24 abr 2009
Presentació de la Taula de Treball de Grups Locals per a l'Alimentació Escolar Ecològica, ("La Taula").Es presenta oficialment a la societat la "Taula de treball de grups locals per a l'alimentació escolar ecològica", com espai de trobada i coordinació de totes les experiències catalanes que tenen per objectiu la consolidació de menjadors col·lectius agroecològics, es a dir, per aconseguir que qualsevol escola o menjador públic s'abasteixi directament dels aliments ecològics conreats per les pageses i pagesos locals.

Aquesta presentació s'enmarca en la Setmana de lluita contra els transgènics i per la Sobirania Alimentària, del 14 al 17 d'abril a Catalunya i a tot l'Estat. Prohibir els conreus i aliments transgènics és primordial i imprescindible per a poder assegurar una alimentació sana a les escoles i a les nostres llars.
2009-04-17_10.10.16_7626.jpg
2009-04-17_11.36.50_8061.jpg
Presentació de la Taula de Treball de Grups Locals per a l'Alimentació Escolar Ecològica, ("La Taula").Es presenta oficialment a la societat la "Taula de treball de grups locals per a l'alimentació escolar ecològica", com espai de trobada i coordinació de totes les experiències catalanes que tenen per objectiu la consolidació de menjadors col·lectius agroecològics, es a dir, per aconseguir que qualsevol escola o menjador públic s'abasteixi directament dels aliments ecològics conreats per les pageses i pagesos locals.
Aquesta presentació s'enmarca en la Setmana de lluita contra els transgènics i per la Sobirania Alimentària, del 14 al 17 d'abril a Catalunya i a tot l'Estat. Prohibir els conreus i aliments transgènics és primordial i imprescindible per a poder assegurar una alimentació sana a les escoles i a les nostres llars.#file_1#
(Fotografia cedida per Guillaume de Crop)

- 17 d'Abril de 2009, al Menjador del CEIP Fort Pienc de Barcelona.Les primeres entitats impulsores de Menjadors Escolars Ecològics (M.E.E.) a Catalunya s'han agrupat per crear la "Taula de treball de grups locals per a l'alimentació escolar ecològica", actualment composada per :
A.M.P.A. Puigberenguer de Manresa, F.A.P.A.C. , Serveis Educatius Pam i Pipa, Montanyanes, Cooperativa el Rebost , A.D.V. de Produccio Ecològica del Montsià-Baix Ebre, A.D.V. de Producció Ecològica de Ponent, A.D.V. Ecologica Gent del Camp, L'Era (Espai de Recursos Agroecològics), Fundació Futur, A.P.R.O.D.I.S.C.A., Entrepobles, CEDRICAT, Consell Comarcal de l’Urgell, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Consell Comarcal del Montsià, Ajuntament de St. Cugat del Vallès, Associació Menja Sà.


"La Taula" es gestà l'any 2007 durant un seguit de Jornades sobre M.E.E. per la voluntat de conèixer i compartir les experiències pioneres a Catalunya, i davant la necessitat de treballar en xarxa per la manca de recolzament dels Governs a aquestes iniciatives tant beneficioses per la societat. Aquestes persones i entitats es troben periòdicament a les diferents seus per intercanviar informacions, per coordinar recursos i fer difussió, per consensuar procediments i facilitar les relacions entre pagesos locals i les cuineres dels centres, per fer valorar la importància dels M.E.E. i la Sobirania Alimentària a les diferents administracions, etc.


Totes les entitats participants ja han iniciat diferents models de menjadors escolar ecològics a Catalunya i actualment estan redactant conjuntament un Manual per informar sobre els diferents aspectes a considerar en el procés de reconversió dels menjadors convencionals a M.E.E., tenint en compte les diferents situacions de partida. Es preveu la presentació d'aquest Manual per finals d'any.

Des dels inicis s'ha comptat amb l'exemple d'altres països europeus així com amb les experiències andaluses de M.E.E., pioneres a l'Estat en la relació directa i coordinació entre agrupacions de pagesos ecològics locals i els diferents centres escolars, comptant des del principi amb el recolzament efectiu de la Junta d'Andalucia qui finança part del cost dels diferents menús i facilita la distribució directa del pagesos habilitant magatzems col·lectius, promocionant els aliments ecològics també als hospitals i llars d'avis, etc.

Durant aquest temps de formació de "La Taula" ja s'han realitzat varies xerrades informatives i jornades de coordinació local, s'han publicat alguns articles a la prensa, s'han realitzat unes Jornades amb participació d'experiències de MEE d'arreu d'Europa, s'han entregat propostes estratègiques per ser incloses al Pla d'Acció per l'Agricultura Ecològica redactat pel D.A.R. , i s'està realitzant un assessorament continuat a totes les persones que volen iniciar el procés de canvi dels menjadors escolars i els hàbits alimentaris dels habitants de Catalunya.


El 17 d'abril es presentà "La Taula" coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita Camperola per llençar un missatge molt clar : necessitem una terra sana i pageses locals per poder alimentar la nostra població.

Els nostres Drets a la Salut i a la Sobirania Alimentària son irrenunciables, per lo que exigim la Prohibició de la propera sembra de Moresc Transgènic Mon-810 a Catalunya, declarant una Moratòria emparant-se en el Principi de Precaució i en els nombrosos estudis coneguts de contaminacions, d'extinció de la Biodiversitat, de les repercussions en les economies locals, de les dependències creades a la pagesia, i seguint l'exemple de la seva recent prohibició a Alemania, així com a França i d'altres països europeus.

Actualment ja es disposen de nombrosos Estudis Científics que constaten tant aquests fets com les repercussions sobre la Salut Humana provocades per la ingesta d'Organismes Modificats Genèticament (O.M.G. , Transgènics), motius pels que demanem a tots els partits polítics catalans que no ignorin més aquestes evidències i votin a favor de la I.L.P. que impulsa Som lo que Sembrem per prohibir els conreus i aliments transgènics a Catalunya, en coherència amb la voluntat de la majoria de catalans i catalanes recollida en vàries enquestes.
* Per contactar amb "La Taula" :

taulaecomenjadors ARROBA arrakis.es
#file_2#
(Fotografia cedida per Guillaume de Crop)


** Més informació :

http://www.xtec.cat/ceiplesfontsgelida/Menjadors%20escolars%20sostenible

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idn=

http://beta.elpunt.cat/barcelona/article/2/16-educacio/27359-una-vintena
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=10302

http://ekoos.org/cat/bloog/post/index.php?id=746

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa