Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
20 abr 2009
De ja fa uns anys, la CJC-Joventut Comunista de Catalunya commemorem la proclamació de la II República espanyola, el 14 d’abril de 1931, amb l’establiment d’una paradeta republicana al bell mig de la Plaça Cívica.

La nostra modesta acció s’emmarca en la voluntat i convicció de reivindicar i recuperar la memòria de la República, no només per a fer justícia amb el passat i no permetre que la iniciativa més avançada que hi ha hagut mai en la història de Catalunya i d’Espanya caigui en l’oblit, sinó per a evocar-ne els valors i els mèrits que ens hauran de servir per a construir una societat més justa, solidària i lliure.

Malauradament, la humil paradeta que posem sembla que és tot el
reconeixement, tant a nivell institucional com oficiós, que té el període més democràtic de la nostra història en un espai de cultura i coneixement com aquest en què ens trobem. La Universitat Autònoma de Barcelona, dita així recuperant –en un principi orgullosament– el nom que tingué la Universitat de Barcelona durant l’etapa republicana, no és ni tan sols capaç d’un petit gest simbòlic que demostri que encara és viu el record de milers de persones, homes i dones honestes i valentes, que van morir o sofrir exili durant tota la vida per defensar la República del criminal cop d’Estat perpetrat pels feixistes el 18 de juliol de 1936, i els qui sofriren persecució, repressió i clandestinitat durant els quaranta anys després a causa de la lluita per les llibertats.

Els pobles tenen el dret i el deure de salvaguardar la memòria i la veritat per sobre de l’oblit i les falsedats de la història del poder. Sembla que les contínues ofensives des dels sectors més conservadors del pensament polític espanyol, que pretenen situar els dos bàndols de la Guerra Civil al mateix nivell afirmant que “tos dos van cometre errors” –obviant que els franquistes van iniciar una guerra fratricida, bombardejaren milers de civils innocents, assassinaren més de cent mil persones i forçaren l’emigració de més de mig milió–, han anat quallant en les suposadament fermes conviccions democràtiques i progressistes de la institució de la UAB.

Per tot això, des del Col·lectiu UAB de la CJC-Joventut Comunista

1) Volem expressar la nostra profunda decepció pel menyspreu i el desinterès amb què es tracta des de la institució universitària de la UAB la commemoració de la II República. Considerem que, més que a un moment o fet històric, aquesta apatia afecta la memòria de totes les persones que feren possible l’actual règim de democràcia parlamentària i de llibertats formals. Considerem que no poden invocar-se hipòcritament els principis i l’herència de l’oposició de l’antifranquisme democràtic que van inspirar la fundació de l’Autònoma ni afegir-se al discurs sobre la memòria històrica sense aplicar-los en la pràctica diària de la universitat.

2) Exigim a l’actual Equip de Govern i demanem al conjunt de la comunitat universitària que treballin per a què un espai com la Universitat Autònoma de Barcelona sàpiga homenatjar com cal la nostra memòria republicana i democràtica. Alhora, felicitem i agraïm els esforços individuals i col·lectius d’alguns Departaments, sindicats i Grups de Recerca de la universitat per a recuperar i consolidar el coneixement i el reconeixement del període de la II República i la Guerra Civil.

3) Proposem que la UAB, com a institució de cultura i defensora dels valors democràtics, organitzi una commemoració oficial del període republicà anualment pels volts del 14 d’abril, amb la participació autònoma de tots els sectors de la comunitat universitària i oferint els ajuts necessaris als diversos sectors d’aquesta per a què així sigui.

4) Demanem als representants al Claustre d’estudiants, PAS i PDI que traslladin, si ho troben escaient, aquesta petició i la inquietud que ens ha motivat a fer-la pública per a què el màxim òrgan de decisió de la universitat pugui prendre posició i mesures al respecte.

Finalment, ens reafirmem en la convicció que sense el coneixement de la pròpia història els pobles estan condemnats a repetir-la. L’oblit és la pitjor de les repressions que van haver de patir injustament els i les lluitadores per la llibertat que s’enfrontaren durant dècades a la dictadura feixista del general Franco i els seus còmplices. Recuperant-ne el record, els fem el millor dels homenatges al seu exemple.

Visca la República!

Ara cal la tercera!

Cerdanyola del Vallès, 17 d’abril de 2009

CJC – Joventut Comunista de Catalunya
Mira també:
http://www.joventutcomunista.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
21 abr 2009
foteu pena! ara que la lluita contra Bolonya encara la seva recta final vosaltres sortiu amb aquestes tonteries i voleu que els claustrals parlem d'aquestes coses enlloc de parlar de Bolonya. Sou patètics. Si us dieu comunistes el que haurieu de fer és lluitar contra la privatització de l'ensenyament superior, cosa que no feu, i lluitar contra les injustícies del sistema. Clar que entenc que és difícl quan es forma part d'una coalició de govern com ICV-EUiA, que a més dirigeix la conselleria d'inerior que fa quatre dies enviava els mossos a apallissar-nos. I ara ens demaneu que "traslladem aquesta petició" al claustre? si home! a més no vull ni pensar en el tipus de republica que voleu vosaltres... amb joans sauras, miralles, etc. i encara us feu dir comunistes! pareu d'embrutar aquesta paraula!
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
21 abr 2009
jajaja, molt bé estudiant, es nota que o bé menteixes o no tens ni idea del que dius.

És que et sembla malament demanar a la UAB faci un reconeixement a la República? Això va en detriment de parlar sobre el principal problema que és la mercantitlització de l'ensenyament superior?

En sèrio, hi ha arguments incomprensibles
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
21 abr 2009
si em sembla malament quan la proposta bé dels mateixos col·lectius que boicotegen la lluita contra bolonya i que formen part d'aquest sistema capitalista que ens l'imposa a cops de porra sota la direcció d'ICV-EUiA (coalició on esta CJC, que demanaven el vot per en Saura)

Creu-me conec a bastants cj's i de comunistes no tenen res. Són aprenents de polítics que l'únic que volen és anar pujant dins d'EUiA per poder arribar a cobrar un sou al parlament quan siguin grans (concretament en conec uns quants de la UAB que ja el cobren). Així que almenys, jo com a claustral (i cap altre claustral ja que això hauria de passar per assemblees) no fare ni cas d'aquesta gent.
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
21 abr 2009
Si, tu coneixes mooooolts cejotes, segur. En tot cas, tenen molt de comunistes, i no fan seguidisme de gilipolles acabats com tu que l'únic que volen és anar-se'n al llit amb la consciència ben tranquila pensant que son revolucionaris.

Així us va
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
21 abr 2009
No conec als CJC, però la reflexió que fan al text és coherent i necessària.

No veig malament que demanin als claustrals a PDI o a qui els hi sembli que portin la seva reivindicació al Claustre (per demanar que no quedi!), tot i que també crec que si això és un problema i un motiu de divisió en el si dels claustrals assemblearis, no cal portar aquesta reivindicació al Claustre. Ara els estudiants hem d'estar units per aturar la privatització de la universitat!

I la unió passa per no criticar (i rajar per rajar) TOT el que fan els diversos grups que formen part del moviment estudiantil, ni per forçar unes reivindicacions que puguin dividir les assembleàries, però si volen demanar i proposar qualsevol cosa estan en el seu dret!!!
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
21 abr 2009
a veure l'inútil de la upc. Si vols et faig una llista de cj's que conec i les maquinacions que han dut a terme per boicotejar la lluita contra bolonya, de quans d'ells han estat alliberats, de quants d'ells tenen càrrec a EUiA, quants des de l'AEP s'han volgut colocar al claustre i a altres llocs per dur a terme els seus interessos, de com ha intentat desmobilitzar les assemblees, de com intoxicaven des de la PMDUP, de com van criminalitzar als companys que lluiten contra Bolonya... segurament ja tens el cap molts dels nostres coneguts comuns.

No et facis el llest. Jo, efectivament tinc la consciència ben tranquila, vosaltres no podeu dir el mateix.
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
22 abr 2009
va, en serio, calla la boqueta i deixa d'inventar tonteries
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
22 abr 2009
I des de quan els comunistes están de part d'una República liberal-burgesa? Durant la II República Espanyola, els comunistes veieren aquesta com un mer mitjà per arribar a la revolució social.
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
22 abr 2009
les veritats fan mal, oi?
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
22 abr 2009
quines veritats, si només has dit mentides?
J'accuse
22 abr 2009
Per a l'estudiant uab:

No sé quants ni quins cejotes coneixes, però em sembla que el que escrius són purs prejudicis i no es basen en dades reals -ni tan sols en apreciacions realistes-. D'entrada, tots els cejotes que coneixes segurament els has conegut al moviment estudiantil assembleari. Et pot agradar més o menys el seu discurs o la seva manera de treballar, pots tenir-hi desacords en la línia política, però no pots tenir la baixesa moral i la desvergonya de dir que han "boicotejat les assemblees" quan precisament els que coneixes molt probablement s'hi han deixat la pell. I no un dia ni dos, sinó durant temps, com tants altres companys i companyes que hi participen. Per no dir que abans que ningú tingués ni idea de què se'ns venia a sobre, era l'AEP qui ja advertia del que significava la Declaració de Bolonya i posteriors... i això sí que és ressenyable. Informa't i revisa documentació, que és gratis i accessible per internet.

Respecte a les alliberacions, em sembla increïble que algú tingui la barra de dir que els militants (o alguns militants) de CJC són alliberats. I em fot ràbia per tres raons, principalment: la primera, perquè acostuma a venir de persones que militen a organitzacions que reben unes subvencions escandaloses (vegeu http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/338525); segona, perquè presuposa que tenir militància alliberada és quelcom negatiu, i a més obvia que pràcticament tota organització o associació té alguna persona alliberada (ni que sigui per a tasques tècniques); i tercera, perquè suposa que els CJC o EUiA o qui sigui amb alliberats faria el mateix que fa actualment sense tenir-ne cap. No cal dir que ni CJC ni EUiA tenen cap persona alliberada, ni en el moviment estudiantil ni a cap altre espai de lluita.

Continuem: càrrecs a EUiA? Què vol dir càrrecs a EUiA? Et refereixes a responsabilitats? Segurament sí, hi ha comunistes que tenen responsabilitats assumides dins d'Esquerra Unida i Alternativa. Quin és el problema? Que no hi ha gent del SEPC amb responsabilitats (el terme "càrrec" és bastant burgeset i jerarquista, però com t'agradi més) dins la CUP o dins d'altres estructures polítiques? No entenc quin és el problema. Ah! Que quan dius "càrrecs" vols dir que cobren? I què més...!? Ja ens agradaria, company, però t'asseguro que les responsabilitats (perdó, càrrecs) són més una llosa que un regal en qualsevol partit o moviment d'esquerres, i nosaltres no tenim diners per pagar-li a ningú la seva militància (d'altres sí que poden, finançats amb diners d'Òmnium...).

I encara n'hi ha més: d'una banda, no crec que calgui ni tan sols defensar el dret legítim i democràtic que és que un sindicat d'estudiants (l'AEP en aquest cas) pugui presentar-se a les eleccions al Claustre i defensar el seu programa. Almenys jo no tinc cap mena de bloqueig mental ni dogma que em faci pensar que la pluralitat és una xacra (això és molt més cosa de nacionalistes i altres sectarismes). Però més enllà d'això, els i les militants de l'AEP de l'Autònoma sempre s'han integrat dins les llistes de les Assemblees d'Estudiants, tot i que això acostuma a voler dir neutralitzar i renunciar al potencial polític dels representants estudiantils, ja que la línia de cadires buides sistemàtiques a tots els nivells, a més de ser l'error estratègic més greu dels darrers anys, no ha reportat absolutament cap avenç ni cap victòria al moviment. Pensa abans d'escriure, campió.

Finalment, i ja per acabar.

La història posarà cadascú al seu lloc, i no serà als comunistes a qui s'acusarà d'intentar destruir el marc comú d'intervenció política més potent que ha existit a les universitats catalanes (això és, la PMDUP). No serà als comunistes a qui es recordarà fent desembarcaments, pixant-se en les decisions preses a les assemblees que "representaven", aportant documents propis d'una secta messiànica per a fer "neteja ètnica" als espais comuns... Em penso que és conegut entre el moviment estudiantil qui són els que un cop i un altre rebenten els marcs de treball col·lectius, no respecten els acords i consensos presos, fan sortir "l'autonomia de cada organització" quan els interessa, marxen de les assemblees quan veuen clar que no podran manipular-les per als seus interessos (Lletres UAB, curs 2006-07? UPF, a dia d'avui?)...

Pel que fa a la criminalització, no m'hi penso ni aturar. Només et demano que n'aportis una prova en comptes de vomitar odi gratuïtament.

En fi, això només ha estat un inici del que podria ser un debat basat en la realitat (o és que no som materialistes?) i no en elucubracions ni prejudicis fruit de l'enclaustrament mental. Les falsedats no ajuden la lluita, ni tan sols quan tenen l'únic objectiu de difamar. O sigui que compte amb el que diem, perquè quan hom xerra passa això, que corre el perill de quedar com un ignorant. O un mentider.
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
22 abr 2009
Evidentment tots els cj's que coneixo els conec perquè venien a les assemblees com a militants de l'AEP. Dic venien perquè a la UAB fa temps que no apareixen per les assemblees, des de que van deixar de tenir-hi influència perquè la resta d'estudiants els hi vam veure el llautó.
Quan van veure que amb la poca militància que ereu no podiue controlar unes assemblees que havien crecut molt vau intentar controlar el moviment des de la PMDUP i frenar la combativitat de la lluita contra Bolonya sobretot quan aquesta va coincidir amb eleccions.
Recordo com coneguts cj i altres membres de l'AEP vau intentar boicotejar una manifestació pocs dies abans de que es celebrés intentant desconvocar-la fins l'últim moment, cosa que no vau aconseguir. Finalment la manifestació va aplegar més de 10.000 persones pels carrers de Barcelona.

Pel que fa al tema dels càrrecs no deixa de ser curiós com el responsable d'organització interna de l'AEP i màxim manipulador de la PMDUP era també responsable de moviment estudiantil a CJC i no sé quin càrrec més a EUiA. Curiós perquè aquesta coalició forma part del govern que ens imposa Bolonya, aquesta coalició a votat a favor de l'EEES i s'ha pronunciat, juntament amb tot el parlament, a favor dels rectors en l'aplicació de Bolonya. També curiós que aquests mateixos demanaveu el vot per Joan Saura el repressor dels estudiants.

Recordem també com l'AEP (i cj's) us vau sumar al carro de les ocupacions quan aquestes feia dies que funcionaven i es veien com a garantia d'èxit. El dia després de fer un comunicat a favor van venir tots a dormir a les facultats (un dia només) malgrat que feia mesos que no passaven per les assembles i l'únic cop que hi van passar va ser per impedir que aquestes ocupacions es produissin (exemples clars a la facultat de polítiques i de lletres de la UAB)

Pel que fa a la criminalització. Bé, em limitaré a fer copiar/pegar amb un fragment del comunicat que va treure l'AEP (redactat per un cj) després del que va passar a la UAB l'any passat:

Considerem inacceptables totes les actituds de violència gratuïta o d’intransigència que tinguin com a resultat l’intent de guanyar posicions per via de la força i no de la convicció o la discussió, i rebutgem els mètodes d’agressió o d’intimidació física, tant si és per part dels cossos de seguretat de l’Autònoma com de les forces policials que mai no haurien d’accedir al campus, o per part de determinats comportaments d’alguns estudiants.

Després d'això es va obrir més de 30 expedients amb el resultat que ja sabem dels quals l'AEP i els cj's que hi militen en sou còmplices.

Per sort a la UAB ja us coneix tothom i tots els estudiants mobilitzats ja saben de quin peu calceu. Dit això, et dono la raó. El temps posa cadascú al seu lloc i es demostra qui esta en aquesta lluita per convicció i qui s'esta fent un currriculum per escalar dins EUiA. Espero que almenys tota aquesta immoralitat que teniu us serveixi per aconseguir el vostre objectiu: viure de la política.

Salut!
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
24 abr 2009
A l'estudiant de la UAB, volia dir-li varies coses, la primera felicitar-lo per dir moltes coses sense demostrar-ne cap, doncs això que dius de la PMDUP, de que l'aep, o la cjc volia manipular-la o frenar la "combativitat" em sembla d'un falaciós sublim. Primer perquè si evidentment eres en aquelles PMDUP's suposo que també recordaràs quines persones, després de segons tu boicotejar les manifestacions es van passar les setmanes prèvies muntant comissions de seguretat, recorreguts... i a més perquè no dir-ho deixant-se la pell i els dineres en fer que els cartells arrivessin a totes les facultats, potser et sona el nom de la persona: era el que tu dius que manipulaba la PMDUP i escrivia manifestos contra el moviment estudiantil, ajudat per les persones que volen càrrecs a EUiA.
Després m'agradaria felicitar-te per ser un espert en manipulació de textos, doncs extreure un fragment d'un manifest passant-se pel forro la resta del contingut d'aquest, això senyor o senyora meva se'n diu manipulació (i amés de la més burda existent).
Per últim no puc deixar de dir que si no fos pels cjotas i aeperos que van contribuir a aixecar les assemblees de la uab i a sanejar organismes com la CAF (organisme que era de propietat exclusiva de determinat sindicat independentista)encar avui estarieu fent pintades en nom seu per tota la UAB posant en boca de totes paraules que només son vostres, tot i que espera... Això ho esteu tornant a fer. No sé si et sonen potser el document en que deieu que marxaveu de la PMDUP i que us seguís qui vulgues doncs qui no estaba emb vosaltres estaba contra vosaltres...
Per últim dir-te que no espero convencet, doncs no espero que la teva límitada i manipulada ment entengui el que dic, doncs ja es diu que no hi ha pitjor sort que el qui no vol sentir, només espero que la gent que llegeix això com a mínim es plantegi (car tampoc la vull convencer per aquest forum) que les barbaritats que dius no son veritat.

Pensa, analitza, reflexiona, organitza't i lluita
(siusplau tingues en conte les tres primeres, ja que les altres dues si no no serveixen per res)

Visca la república
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
24 abr 2009
a veure en primer lloc, no m'acusis de manipulació perquè el comunicat que vau treure diu el que diu i no hi he afegit ni un punt ni una coma. Diu clarament "Considerem inacceptables totes les actituds de violència gratuïta o d’intransigència (...)per part de determinats comportaments d’alguns estudiants."

si això no és criminalitzar els estudiants que lluiten contra Bolonya ja em diràs que és. Però aquest comunicat no és una anècdota, n'hi ha hagut més. Quan van sortir les propostes de sancions que arrivaben fins a 11 anys d'expulsió vau dir que us semblaven "excessives", lamentable.

Pel tema de la PMDUP pots dir que m'ho invento però tothom que estava en aquell temps a les assemblees et podrà dir que tinc raó. Per cert, jo també vaig formar part d'algunes comissions i aquests mateixos que no volien que es fessin les manifestacions un cop no ho havien aconseguit intentaven, des de les comissions, que la manifestació fracasses (i ho dic perquè ho he vist en primera persona, o sigui que almenys a mi no intetis enganyar-me)

D'altra banda dir que vosaltres heu aixecat les assemblees és tenir molta barra. Com és que ara els aeperos i cj's no veniu a les assemblees (almenys a la UAB)? que curiós que en els moments importants mai i sou. Que curiós que quan no podeu fer dirigisme abandoneu les assemblees. Això és ser assemblearis?

Però bé, tots els assemblearis de veritat ja us hem vist el llautó i per això heu quedat fora del moviment estudiantil de la UAB.c3afd
Re: [UAB]Per la recuperació de la memòria democràtica, visca la República!
24 abr 2009
a veure en primer lloc, no m'acusis de manipulació perquè el comunicat que vau treure diu el que diu i no hi he afegit ni un punt ni una coma. Diu clarament "Considerem inacceptables totes les actituds de violència gratuïta o d’intransigència (...)per part de determinats comportaments d’alguns estudiants."

si això no és criminalitzar els estudiants que lluiten contra Bolonya ja em diràs que és. Però aquest comunicat no és una anècdota, n'hi ha hagut més. Quan van sortir les propostes de sancions que arrivaben fins a 11 anys d'expulsió vau dir que us semblaven "excessives", lamentable.

Pel tema de la PMDUP pots dir que m'ho invento però tothom que estava en aquell temps a les assemblees et podrà dir que tinc raó. Per cert, jo també vaig formar part d'algunes comissions i aquests mateixos que no volien que es fessin les manifestacions un cop no ho havien aconseguit intentaven, des de les comissions, que la manifestació fracasses (i ho dic perquè ho he vist en primera persona, o sigui que almenys a mi no intetis enganyar-me)

D'altra banda dir que vosaltres heu aixecat les assemblees és tenir molta barra. Com és que ara els aeperos i cj's no veniu a les assemblees (almenys a la UAB)? que curiós que en els moments importants mai i sou. Que curiós que quan no podeu fer dirigisme abandoneu les assemblees. Això és ser assemblearis?

Però bé, tots els assemblearis de veritat ja us hem vist el llautó i per això heu quedat fora del moviment estudiantil de la UAB.
Sindicat Terrassa