Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Ara mateix, sis activistes contra els transgènics encadenats al Centre de Recerca Agrigenòmica de Catalunya
14 abr 2009
Bloqueig del Centre de Recerca Agrigenòmica de Catalunya

ESTUDIS CIENTÍFICS ALERTEN QUE ELS TRANSGÈNICS SÓN TÒXICS PER A LA SALUT I EL MEDI AMBIENT
Per mitjà de l'acció de bloqueig del Centre de Recerca Agrigenòmica, situat al carrer Jordi Girona 18-26 de Barcelona que s'està fent en aquests moments, el col·lectiu Transgènics Fora! pretén assenyalar que cada vegada hi ha més evidències científiques que demostren que els cultius transgènics són tòxics per la salut i pel medi i que aquestes no s’estan tenint en compte per les institucions polítiques i científiques de Catalunya. Al contrari, el director d'aquest centre d'investigació pública, el Dr. Pere Puigdomènech, continua afirmant en xerrades en universitats, en informes tècnics i davant dels mitjans de comunicació que “els aliments transgènics són els més segurs que hi ha al mercat”, i que “no s’ha reportat ni una sola evidència pel que fa als possibles efectes negatius per la salut o el medi”. El col·lectiu Transgènics Fora! manifesta que és absolutament inacceptable que persones que ocupen càrrecs de responsabilitat pública en una matèria tan controvertida com la dels OMG -el Dr. Pere Puigdomènech és membre de la 'Comisión Nacional de Bioseguridad'- aprofitin la seva suposada autoritat com a científics experts en la matèria per mirar de vèncer el rebuig social del que són objecte els transgènics, enganyant a la població, donant cobertura científica a la propaganda indefensable de les multinacionals biotecnològiques, i obviant les evidències científiques sobre els impactes sobre la salut i el medi.En mans de quin tipus d'experts estan la nostra agricultura i la nostra alimentació? Per a qui treballen realment científics com Pere Puigdomènech? Quins interessos representen i defensen? Fins quan continuaran negant les evidències científiques que demostren la toxicitat dels transgènics en la salut i el medi ambient?

A dia d’avui 10 països europeus (França, Àustria, Hongria, Itàlia, Grècia, Polònia, Dinamarca, Bèlgica, Luxemburg i Romania) han prohibit el cultiu de varietats transgèniques en base als nombrosos estudis científics que mostren la toxicitat dels transgènics per la salut i el medi ambient. El 2008 han sortit a la llum diversos estudis científics que evidencien problemes de salut greus (pèrdua de fertilitat, afectació del sistema immunològic, elevada toxicitat en òrgans vitals com fetge i ronyó, comportament pre-cancerígen d'algunes cèl·lules, entre d’altres) en poblacions de ratolins alimentats amb blat de moro i patates transgèniques, respectivament (veure document adjunt amb les referències d’aquests estudis).

En aquest context, l'Estat espanyol és l’únic país europeu que ha permès el cultiu de transgènics des de l’any 1998 sense interrupció. Amb unes 80.000 Ha conreades l’any 2008, és actualment el major productor d'Europa. A la vegada, és el país on hi ha més camps experimentals de varietats transgèniques i és el port europeu que importa més milions de tones de soja transgènica. Catalunya i Aragó, amb unes 25.000 i 32.000 Ha conreades de blat de moro MON 810 l’any 2008 respectivament, són les dues regions europees amb major superfície cultivada de transgènics.

La Generalitat de Catalunya és responsable d'haver promogut l’expansió dels transgènics a Catalunya sense cap tipus d’informació ni debat; així mateix, és responsable d'haver incomplert les normatives europees relatives al seguiment, control i prevenció dels seus possibles impactes i d'haver convertit Catalunya en el laboratori transgènic europeu. Des de l’any 2003 s'han detectat prop d'un centenar de casos de contaminació genètica de l'agricultura i la ramaderia ecològica catalanes sense que cap institució o càrrec polític hagin assumit cap tipus de responsabilitat. La contaminació genètica que es produeix any rere any a l'estat ha suposat la pèrdua – com a mínim - de dues varietats tradicionals de blat de moro – una a Catalunya i l'altre a l'Aragó -, la reducció dràstica del cultiu de blat de moro ecològic i la demostració que la pretesa coexistència entre conreus ecològics, convencionals i transgènics és totalment impossible.

Per mitjà de l'acció de bloqueig del Centre de Recerca Agrigenòmica que ha tingut lloc el 14 d'abril, el col·lectiu Transgènics Fora! denuncia l'engany deliberat i massiu de que està sent objecte la població catalana en relació als transgènics. Transgènics Fora! acusa públicament al Dr. Puigdomènech d’ignorar les dades científiques sobre els riscos i impactes dels cultius transgènics, una actuació molt poc científica i gens a l’altura del seu càrrec públic. En aquest sentit, li exigeix una rectificació pública i que assumeixi les seves responsabilitats.

Així mateix,Transgènics Fora! acusa a la Generalitat de Catalunya d'actuar de manera totalment irresponsable i temerària, posant en perill la salut pública i el medi ambient i deixant en total indefensió als productors i consumidors catalans que no volen transgènics ni als seus plats ni als seus camps. Transgènics Fora! exigeix a la Generalitat que rectifiqui la seva política protransgènica i que enlloc d'invertir ingents quantitats de diners en investigacions públiques encaminades a legitimar l'agricultura transgènica inverteixi en la conservació de la biodiversitat agrària, així com en agricultura ecològica i agroecologia, doncs aquests són els pilars de l'agricultura que pot donar resposta a la degradació ecològica, alimentària i ambiental en curs.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ara mateix, sis activistes contra els transgènics encadenats al Centre de Recerca Agrigenòmica de Catalunya
14 abr 2009
encara hi son?
Funcionaris transgenics desmol.leculitzeu-vos!
14 abr 2009
És un bon principi de la setmana antitransgènica. Esperem veure algun dia incinerats tots els agrobussinessmen usant de llenya l' agrocombustible que fabriquen!
Re: Ara mateix, sis activistes contra els transgènics encadenats al Centre de Recerca Agrigenòmica de Catalunya
14 abr 2009
link video (6min.) acció
http://blip.tv/file/1993152
seguem transgénics!
15 abr 2009
Molt bona acció i olé pel video!!
Sindicat