|
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : ecologia : educació i societat |
economia alternativa amb moneda pròpia al massís del Montseny ?
|
|
per ... |
02 abr 2009
|
L'experimentació d'una nova economia ecoregional |
El desig de potenciar una economia col.laboradora, justa i ecològica és el motiu que ha començat a unir els habitants del Montseny sota el propòsit de restablir llaços socials de confiança que facilitin la comunicació i l'intercanvi. Aquests són els principis que han donat lloc al naixement de l'Eco Xarxa Montseny, una associació de ciutadans i ciutadanes que ha apostat per la creació d'una moneda local: l’ecoseny.
L'origen de la iniciativa és ben recent. Tot va començar quan, el 4 de gener passat, vint-i-cinc veïns del massís muntanyenc es van reunir en Can Bancell – una masia propera a la població de Montseny- per a establir sinergies i enfortir la seva consciència ecoregional. Durant la reunió, presidida simbòlicament per una cuina solar, va sorgir la idea de començar a teixir una xarxa que, d'una banda, servís de nexe de les iniciatives que ja funcionaven a la zona i, de l’altre, propiciés l'arrencada de cinc projectes interrelacionats.
Aquesta xarxa emergent es defineix com un “moviment social per l'intercanvi de productes i serveis i per la potenciació de l'ecologia i la creativitat de les persones”. I els seus cinc projectes són aquests: la creació d'una cooperativa de consum que potenciï els productes locals; la comercialització d'aquests productes a través d'una xarxa exterior de distribució que inclou la venda on line; la creació d'una xarxa d'Internet lliure i sense fils; la creació d'una xarxa d'ecologia i educació que col·labori en la defensa de l'espai natural del Montseny i, finalment, la creació de l’ecoseny, una moneda social que propiciï el funcionament d'una xarxa local d'intercanvi.
L'energia sempre circula
l’ecoseny va començar a circular en forma de bitllet durant la primera Fira d'Intercanvi que es va celebrar a la Costa del Montseny, una de les poblacions més petites de la zona, el diumenge 22 de març passat. La idea d'introduir una moneda alternativa va ser de Dídac Sánchez-Costa, un sociòleg amb una experiència dilatada, adquirida a Xile, l’Argentina i el Brasil: tres països en els quals el fenomen de les monedes paral·leles va adquirir gran relleu a partir de 1995 .
Actualment, a molts indrets del món s’han engegat experiències similars basades en l'intercanvi multirecíproc. I és que, a diferència del clàssic troc, l'ús de monedes locals permet establir intercanvis simultanis entre diferents persones i amb diferents escales de valor. La diferència essencial entre les monedes alternatives i els diners oficials és que amb les primeres no pots especular i, per tant, no té sentit acumular-les.
Per això -com observa Dídac Sánchez-Costa- les monedes paral·leles es converteixen en una bona manera d'aconseguir que l'energia positiva sempre circuli en l'espai social. I és que, en primer lloc, contribueixen a restablir el sentiment de comunitat al mateix temps que qüestionen la crua mercantilizació de les relacions socials des del seu àmbit més genuí, que no és altre que la vida quotidiana.
La vinculació directa amb l'ecologia i el principi de sostenibilitat d'aquest projecte comunitari, que tractarà d'estendre's a tota l’ ecoregió del Montseny a través de la labor pedagògica de la xarxa i la celebració d'esdeveniments locals, pren força i esdevé actual per la seva relació amb els propòsits de moviments com el Decreixement o Transition Towns.
“Transition Towns”
Aquest darrer moviment ha pres força durant els darrers anys al Regne Unit a pobles i ciutats que, des de la iniciativa ciutadana i fins i tot municipal, han començat un procés de transició cap a formes de vida més sostenibles que, entre altres propòsits, inclouen: la disminució de la petjada ecològica, el descens energètic i l'ús d'energies alternatives o la relocalització a través d'una economia de proximitat. Petites ciutats com Totnes, Lewes o Brixton ja tenen la seva moneda local. Qui sap, doncs, si la nova xarxa ecoregional i el recent estrenat ecoseny són l'inici d'un moviment similar a Catalunya.
Article publicat al setmanari Directa, nùm. 132, març de 2009, pág.25 |
This work is in the public domain |