Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : guerra
Declaració de la FMJD amb motiu del 10è Aniversari dels bombardejos a Sèrbia
28 mar 2009
Fa exactament deu anys, el 24 de març de 1999, la primera de moltes bombes va caure sobre Belgrad (en aquell moment Iugoslàvia, ara Sèrbia), iniciant així una guerra de l’OTAN imperialista contra un poble (el iugoslau) que no havia fet una altra cosa que rebutjar la submissió a l’agenda i als plans dels EUA i els països membres de la Unió Europea.

Aquest atac a l’antiga Iugoslàvia va ser un dels molts episodis de l’activitat de l’imperialisme en els Balcans des del començament dels 90, en un procés que va ocasionar morts, pobresa, misèria i odi a una zona i a un poble que, a pesar de les seues diferències, havia viscut feliçment unit durant dècades, en harmonia dins d’un estat sobirà. Aquesta guerra va assentar un precedent per a futures missions militars imperialistes basades en les denominades “raons humanitàries” i les “guerres preventives”. Aquestes “raons humanitàries” no volen dir una altra cosa que la defensa dels interessos imperialistes dels EUA, la UE i l’OTAN.

En els Balcans, la lluita pels recursos energètics entre els EUA, la UE i la cada vegada més forta Rússia ocasiona guerres, secessions i conflictes nacionalistes, igual que en altres zones, com va deixar clar el conflicte entre Geòrgia i Rússia a l’agost de 2008.

La FMJD denúncia que l’agressió a la sobirania iugoslava va assentar el precedent per a posteriors agressions imperialistes com les d’Iraq i Afganistan.

Els efectes d’aquesta pàgina negra en la història europea encara són visibles en la regió dels Balcans. L’ascens del nacionalisme, la presència de tropes estrangeres, l’establiment de noves bases i la molt recent ampliació de l’OTAN han sigut alguns dels efectes en la zona. Els efectes sobre la població civil encara són visibles: la separació de famílies, els efectes psicològics en la població que va sobreviure als bombardejos i a les dificultats econòmiques han sigut difícils de superar, especialment per a aquells amb menys recursos. Les forces responsables del bombardeig de Iugoslàvia, promouen hipòcritament 10 anys després la seua sensibilitat ecològica, en nom de la denominada “economia verda” que només serveix als seus interessos imperialistes.

L’últim capítol ha sigut la recent declaració unilateral d’independència de Kosovo. Declaració ràpidament reconeguda pels EUA i el denominat “nucli” de la UE. La FMJD va condemnar fermament este acte il·legal i, fa no molt, la majoria dels membres de Nacions Unides també va expressar la seua desaprovació a esta acció.

Com està demostrant la realitat, la “independència” va ser únicament una forma de convertir a Kosovo en una nova base d’operacions en la important àrea estratègica dels Balcans. Igualment va ser un desgraciat precedent per a futures situacions en tot el món.

Enguany, quan l’imperialisme celebra el 60 aniversari de l’OTAN, instrument imperialista responsable d’inenarrables crims contra la Humanitat (incloent l’esmentat bombardeig sobre Iugoslàvia fa deu anys), la FMJD crida a les seues organitzacions membre i amigues a reforçar la seua lluita en la denúncia dels crims de l’imperialisme i a afirmar que, amb la nostra lluita, és possible acabar amb ell, construir un món de pau, solidaritat internacional i justícia social.

Vencerem a l’imperialisme!

www.wfdy.org
Mira també:
http://www.comunistes.org

This work is in the public domain

Comentaris

quina basura
28 mar 2009
i quan els txeknics nazis arrassaven Sarajevo, Bosnia i Kosova, quan es produien violacions massives de dones ... que deieu? on ereu,
defensors d'una exburocracia ultranazi amb genocides criminals com el Karadtzi?

(els txeknics es deien aixi perque reinvidicaven els txeknics nacionalsocialistes originals dels anys 40)
Sindicato Sindicat