Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Ruta Quico Març'09
11 mar 2009
Ruta Quico Març'09
ruta.jpg
Ruta Quico Sabaté 2009No cal anar fins a Bolívia per conèixer la guerrilla... Els darrers dies de desembre de 1959, uns anarquistes armats amb metralladores i ideals de llibertat, encapçalats per Francesc Sabaté Llopart "El Quico", van travessar la frontera pirinenca en sentit sud amb l'objectiu d'arribar a Barcelona per combatre el franquisme. Gairebé 50 anys després, el Casal Popular i Independentista Quico Sabaté de Sant Celoni es proposa resseguir les passes d'aquest grup de maquis els dies 28 i 29 de març. L'últim viatge d'en Quico Sabaté va acabar en solitari a Sant Celoni el dia 5 de gener de 1960, sota les bales de la guàrdia civil i del sometent local, ja que la resta del grup havia estat abatut al setge dut a terme per les forces franquistes al Mas Clarà, masia situada entre Banyoles i Girona, on els guerrillers s'havien refugiat. La ruta organitzada pel casal celoní consta d'un tram de 30 quilòmetres a peu per pistes, camins i corriols de l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa, entre el punt fronterer de l'Hostal de la Muga i les faldes de la muntanya de Mare de Déu del Mont, mentre que la resta del trajecte fins al Baix Montseny s'efectuarà amb autocar, tot fent una parada per a visitar l'esmentat Mas Clarà. Els caminaires passaran la nit de dissabte a diumenge a l'església romànica de Lliurona, després d'un sopar a la vora del foc on agafaran forces per arribar fins a les immediacions de Mare de Déu del Mont, a l'indret on el grup de Sabaté tingué la primera topada amb la guàrdia civil. Aquest fet, així com la resta de detalls d'aquesta història, seran comentats durant la ruta per un equip de guies amb un bon coneixement del terreny i dels esdeveniments que hi van succeir fa gairebé mig segle. Història i natura, paisatge i memòria, una bona proposta per al darrer cap de setmana de març.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ruta Quico Març'09
11 mar 2009
Pero el Quico Sabate no era gaire nacionalista, oi? I no podia veure als comunistes ni en pintura.
Les seves octavetes que escampaba per barcelona,encara que era catalanoparlant, majoritariament estaven escrites en catella, tot i que no sempre. I en elles parla de "liberar españa, al pueblo español, llamamiento a los españoles antifascistas, viva la union del pueblo español, etc, etc..." Tretes de contexte poden semblar que era nacionalista espanyol, pero si es contextualitzen una mica queda clar que no ho era. Ara, nacionalista catala tampoc ho era gens.
I si no repaseu la seva biografia escrita pel Tellez, a on surten aquestes octavetes.
Re: Ruta Quico Març'09
11 mar 2009
y donde pone que era nacionalista ?
Re: Ruta Quico Març'09
11 mar 2009
Jo el que trobo es que des de molts ambits del comunisme aixi com de l´anarquisme, el fet de sentir-se una persona espanyol, està plagada de complexitat, quan això no hauría de ser-ho. Jo em considero republicà d´esquerres i anticapitalista, però nacionalment em considero català i espanyol. Sóc feixista per considerar-me espanyol??
Si jo considero que Espanya es el meu poble estic en contra de la meva ideologia?? Algú hem tirarà en cara que Espanya es sinònim d´opressió nacional i de totalitarisme colonial etc etc. Ni que els nazis, feixistes, ultradretans, etc tinguessin el monopoli de poder declarar-se espanyols. Que no hi han hagut espanyols obreristes, anarquistes, comunistes, apatrides???
Que una persona que neix a Cadiz, a Saragossa, a Madrid o a Santander no es pot declarar del pais on ha nascut??
Jo he conegut veterans faístes de la ultima contesa fraticida que no dubtaven en referir-se a ells com el "proletariat espanyol", "l´anarcosindicalisme espanyol" o els "anarquistes espanyols". Crec que sentir-se orgullós del pàís que es un hauría de ser una cosa despolititzada del tot, i aliena a la politització mateixa d´aquest sentiment (que era el que propugnava el Bakunin, la instrumentalització d´un sentiment de pertenyença a una terra). Crec que es una cosa que si tant lliure pensants sóm s´hauria de parlar sense ambagatges i sense complexos. O reivindiquem la nostra terra comú sigui espanya sigui catalunya sense problema o no en reclamem cap. Declarar-se comunista i orgullós de ser català es licit. Declarar-se comunista obertament espanyol ja pareix un sacrilegi. Crec que amb aquestes deformacions l´unic que fem es confondrens i oblidar la nostra identitat (sigui quina sigui). Perque el ser d´un país, per a mi es una cosa bastant trascendental, doncs no sóm fills de fa dos dies, sinò que sóm hereus de un passat mil.lenari (siguin els que siguin els pobles que han passat per la península)i trobo que renunciar a un passat on ens precedeixen centenars de generacions dels quals portem la seva sang i apellits es bastant irreal, doncs els nostres antecessors no pensaven politicament com nosaltres,o potser tenien inquituts similars, pero el passat no es pot borrar ni s´ha de borrar. Per això trobo que hauriem de ser mes consequents amb la terra on em nascut i del passat del quan provenim, doncs es la nostra historia i son les nostres arrels. I això no té res que veure amb nacionalismes ni patriotismes de cap mena, sinò de esser realistes amb les nostres arrels.
Re: Ruta Quico Març'09
12 mar 2009
Espanya no existeix, Espanya és un estat artifical de nova creació al S.XVIII després de conquerir i ocupar diversos pobles.

Salut
Re: Ruta Quico Març'09
12 mar 2009
catalunya tampoc existeix, és, com tots, un estat artificial creat, com tots, a sang, foc i conquesta, oblideu-vos dels estats naturals i preocupeu-vos de les persones...
Re: Ruta Quico Març'09
12 mar 2009
Una proposta collonuda. Moltes felicitats als organitzadors.

En el tema identitari que cadascú s'hi senti d'on vulgui, però que ningú em vengui que el sentiment de pertinença a un estat és igual al sentiment de pertinença a una terra, molt menys per un anarquista, els pobles existeixen, els estats els empresonen

Visca la terra, mort a l'estat (tingui el cognom que tingui)
Re: Ruta Quico Març'09
12 mar 2009
correcció: catalunya no és un estat, bé que ha estat independent, però no amb la forma d'estat que avui coneixem.
la retórica anarquista sempre ha estat plagada de referéncies a espanya als anys 30, ara es parla més en termes estat espanyol, quan existia la corona de castella i aragó li deien Las espanyas, i quan hi eren els romans Hispània. I fins als anys 30 es referien al conjunt de pobles que poblaven la península ibérica. Pq tothom ha reconegut des de sempre que no eren els mateixos els Bascos que els pobladors de l'extrem sud de la península, i que tampoc eren els mateixos els galaico-portuguesos dels de l'altre riba de la península que toca amb la mediterrània ( o sigui nosaltres).
el terme espanya avui fa pudoreta a espanyolisme. però als 30 era el mateix que cridar estat espanyol.
en quico Sabaté no era nacionalista català, però sí que era català i si en el seu moment hagués hagut de cridar estat espanyol en compte d'espanya així ho hauria fet. Simple retórica antiquada.
Re: Ruta Quico Març'09
12 mar 2009
La terra, es la sorra, la llavor, la palla que la protegeix, les arrels y el fruits, les persones hem de deixar de ser explotadors y propietaris, aquí i a on sigui.
Re: Ruta Quico Març'09
14 mar 2009
Comunista i espanyol estic d'acord amb la teva argumentació, costa tan de trobar analisis com el teu a l'esquerra...
Sindicat Terrassa