Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: amèrica llatina
Presentació a Barcelona del llibre "El parque de las hamacas"
28 feb 2009
Portada llibre.jpg
PRESENTACIÓ "EL PARQUE DE LAS HAMACAS", DIJOUS 5 DE MARÇ.

En els anys 70, milers de persones que treballaven en les finques plataneres de més de deu països pobres, es van exposar a un perillós producte químic denominat DBCP. S'aplicava en l'agricultura i els seus creadors ja coneixien els seus riscos tòxics des de les mateixes proves de laboratori. Encara així, es va usar durant anys sense informar i sense proporcionar equips de protecció individual als peons. En l'actualitat, milers d'afectats per aquest producte protagonitzen litigis en USA, Nicaragua, Panamà, etc. Busquen la justícia que aguanti la malaltia. En els últims anys, alguns ja van obtenir sentències favorables a Nicaragua i el 7 de novembre de 2007, dues multinacionals eren condemnades per una cort de Los Àngeles a pagar tres milions de dòlars a sis treballadors afectats. Encara que estan apel•lades totes les sentències, les victòries judicials són importants i podrien obrir la porta a desenes de milers de malalts més que en un passat van tenir contacte amb el producte químic.

“El parque de las hamacas” ha estat escrit per Vicent Boix (Almassora 1974). El llibre descobreix els esdeveniments succeïts al voltant del DBCP. Des de la seva trista vida a les conseqüències, passant pels processos legals, notícies de diversos països, infinitat de testimoniatges dels protagonistes i experts en diverses matèries, etc. Es va iniciar durant els tres anys en els quals l'autor va ser cooperant a Nicaragua. Ha estat editat gràcies al treball i l'interès de l'ONG Paz con Dignidad, que ha finançat la seva edició i l’està promocionant al costat d’organitzacions com USTEA, Amigos de la Tierra, Ecologistes en Acció, CERAI, etc. El llibre ha estat publicat per Icaria Editorial i està disponible a tota Espanya, així com a llibreries de Mèxic, Guatemala, Argentina, Honduras, Brasil i Colombia. En breu es podrà aconseguir a més païssos. Mirar la web per obtenir més informació del contingut, forma d'obtenir-lo, fragments, presentacions, fotos, contactes, etc.

Participen:
Salvador López Arnal: Col-laborador de rebelión y El Viejo Topo.
Vicent Boix: Autor del llibre.

Lloc i hora:
5 de març. 19:30 H. Llibreria Altaïr. C/ Gran Via, 616 (entre c/ Balmes i Rambla de Catalunya). Tel 93 342 71 71.



“DEBAT SOBRE EL DRETS DE LA CIUTADANIA”, DIMECRES 4 DE MARÇ

Emmarcat dins del cicle “Els Dimecres del Cinema de les cultures” que organitza l'ONG “Amics de la UNESCO”, el dimecres 4 de març es projectarà en la seu d'aquesta organització la pel•lícula “Erin Brockovich”. Aquest cicle pretén mostrar films per a reflexionar sobre els drets humans, socials i civils del món en el qual vivim. Per això es podran veure llargmetratges centrats en la denúncia social, així com uns altres que reivindiquen els drets humans en tots els seus aspectes.

Erin Brockovich és una dona jove sense marit i amb tres fills petits que busca una ocupació. Després de molts esforços, al final ho aconsegueix com ajudant en un petit bufet d'advocats. Un dia i després de revisar una sèrie de documents dels lletrats, troba casualment una petita pista que li durà a descobrir un dels majors casos de contaminació química esdevingut en Estats Units.

La presentació de la pel•lícula i el posterior debat sobre els drets de la ciutadania en matèria de contaminació, medi ambient i salut, correran a càrrec de Flora Royo, com representant de “Amics de la UNESCO”, i de Vicent Boix, autor del llibre “El parque de la hamacas”.

Aquest assaig narra una història bastant similar que descoberta en el seu moment per Erin Brockovich. En els anys 70, desenes de milers de persones que treballaven com peons en les finques plataneres es van exposar al DBCP, un perillós agroquímic que avui les manté malaltes. Encara que es va aplicar primordialment a Centreamèrica, el producte també va ser usat en països com Estats Units i fins i tot les Illes Canàries. Avui el cas segueix vigent gràcies als llargs, tediosos i obstaculitzats processos legals que els treballadors han emprès, assolint fins i tot alguna sentència favorable que deixa oberta la porta de l'esperança.

Sinopsi.

Erin Brockovich (EUA 2000). Steven Soderbergh (p) (130 min)

El 1993, una dona sense estudis universitaris, divorciada per tercer cop i amb tres nens petits, va ser notícia per aconseguir la major indemnització que mai no s’ha pagat als Estats Units. La seva lluita als tribunals es va produir contra la companyia Pacific Gas & Electric, responsable d’haver contaminat les aigües de tot un poble, fet que va provocar malalties com el càncer a pràcticament tots els habitants.

Moderador: Vicent Boix, escriptor y autor de “El parque de las hamacas”.

Data i hora: dimecres 4 de març. 19:15 H.
Lloc: Seu “Amics de la UNESCO”. Mallorca, 207, pral.
Entrada gratuïta
Mira també:
http://www.elparquedelashamacas.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat