Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats
editorial EL PUNT La presó contra l'activisme social no és justa
28 feb 2009
En relació a l'ordre de presó per un membre de la plataforma contra el pla caufec d'Esplugues de Llobregat.
http://www.elpunt.cat/barcelona/article/7/7-editorials/9284-la-preso-con

La presó contra l'activisme social no és justa

Un jove està amenaçat d'anar a la presó simplement perquè es nega a pagar 60 euros. És obvi que estem davant un tema de consciència perquè la immensa majoria de la gent evitaria l'ingrés a la presó per aquesta quantitat irrisòria de diners. El que motiva aquest jove activista a estar disposat a ser engarjolat és que les seves idees no li permeten pagar una multa que considera injusta. Una jutgessa del jutjat d'instrucció número 1 d'Esplugues la hi va imposar per desobediència a l'autoritat. Però el jove l'únic que va fer va ser negar-se a baixar, quan se li va requerir, de la façana d'un edifici on s'havia penjat amb una gran pancarta de protesta contra el pla urbanístic conegut com a Caufec que els opositors consideren perjudicial per a Collserola. No va fer cap dany, ni va agredir ningú. Es va limitar a penjar-se amb una pancarta de protesta. I com que no paga la multa, a la jutgessa no se li acut res més que ordenar que ingressi a la presó Model durant deu dies. Amb atracadors, assassins i altres tipus de delinqüents. És obvi que la jutgessa fa una actuació ajustada a la llei. Fins i tot és discutible l'oposició al pla urbanístic que té detractors però també defensors com el govern municipal de l'Ajuntament d'Esplugues. Però posar un jove a la presó per una qüestió de consciència és un despropòsit que no referma gens el sistema democràtic, més aviat debilita les bases d'un estat de dret. Si no s'ha comès cap agressió ni personal ni material no és comprensible per a la ciutadania que la protesta d'un jove acabi a la presó. Determinades legislacions i algunes conductes judicials més propenses a la supèrbia que al sentit comú fan que la protesta pacífica, fonament d'una democràcia, sigui més necessària que mai.

::

Un contrari al pla Caufec d'Esplugues anirà a la presó per no pagar 60 euros de multa
http://www.elpunt.cat/barcelona/article/1/10-administracions/9220-un-con

El jove està condemnat per desobediència perquè es va negar a baixar d'una torre de pisos, on es va encadenar tres dies

28/02/09 Esplugues de Llobregat - rosa m. bravo

3 torres el punt.jpg

Una imatge de l'acció del 2007, quan els tres opositors es van penjar de la torre. Foto: EL PUNT.

Un opositor al pla urbanístic Caufec, a Esplugues, entrarà a la presó perquè s'ha negat a pagar 60 euros de multa que li ha imposat el jutjat d'instrucció número 1 d'Esplugues. La jutgessa el va condemnar per una falta de desobediència a l'autoritat, ja que el jove es va negar a baixar d'una torre de pisos, on es va enfilar per protestar contra el projecte urbanístic i on va romandre durant tres dies amb dues persones més malgrat el requeriment dels Mossos d'Esquadra. S'ha arribat a la condemna de deu dies de presó perquè el jutjat no ha pogut embargar cap compte de l'activista i perquè aquest s'ha negat a canviar l'entrada a la Model per la localització permanent. El noi s'hi ha negat en una acció que s'emmarca en una campanya d'insubmissió a les penes de multa.

El 16 de maig del 2007 tres membres de la plataforma No al Caufec es van penjar a 50 metres d'alçada a la façana d'un gratacel d'habitatges a la carretera de Cornellà, a Esplugues. Van desplegar una gran pancarta on havien escrit: «Està tot fatal, no al pla Caufec.» Es tractava d'una de les freqüents accions del col·lectiu per protestar contra el que consideren un atac a la serra de Collserola, i la seva intenció era estar-hi uns dies penjats. Al cap de poques hores d'haver començat la protesta, una patrulla dels Mossos els va comminar a baixar, argumentant que la presidència de la comunitat de veïns els havia denunciat. Segons els opositors, va ser la policia que va obligar la presidenta a denunciar-los amb la intenció de fer-los baixar. Sigui com sigui, els manifestants s'hi van negar i van passar tres dies penjats, proveïts d'aliments i sacs de dormir, mentre un grup els donava suport al carrer. Van baixar voluntàriament i van ser acusats de desobediència a l'autoritat.

El jutjat d'instrucció número 1 d'Esplugues va condemnar els tres activistes a una pena de vint dies de multa amb una quota diària de 3 euros, és a dir, 60 en total. A dos dels manifestants se'ls va embargar aquesta quantitat però el tercer no té cap compte corrent ni nòmina per embargar, per la qual cosa aquest noi no ha pagat la multa imposada. La sentència, que es remet a l'article 53 del Codi Penal, estableix que en cas de no pagar es condemnarà el jove a un dia de privació de llibertat per cada dues quotes no satisfetes. És a dir, deu dies de privació de llibertat. Aquests deu dies, tanmateix, no cal complir-los a la presó, perquè en tractar-se de faltes el condemnat pot complir la pena mitjançant la localització permanent. És a dir, mentre duri la condemna haurà de romandre al seu domicili o al lloc que ell triï. La pena, a més, es pot complir en dies alterns.

Malgrat tot, el jove ha manifestat a la jutgessa que no té intenció de complir la pena de localització permanent, i tampoc ha pagat la multa perquè no està d'acord ni amb la denúncia ni amb la sentència. L'alternativa, doncs, és la presó, i s'ha requerit el jove perquè ingressi abans del 9 de març a la Model, a Barcelona. Si no ho fa voluntàriament, se'l declararà en crida i cerca i s'ordenarà als Mossos que el detenguin perquè entri a la presó.

Segons ha manifestat el jove a aquest diari, la seva negativa a pagar la multa i a les alternatives s'emmarca en una desobediència personal a l'Estat i la seva autoritat. «La meva primera història de lluita va ser la insubmissió al servei militar, i mantinc aquesta desobediència al sistema i la seva llei.» Aquesta actitud i les accions contra el pla Caufec li han valgut unes quantes multes, que ha esquivat sempre. Aquesta, però, no l'ha pogut evitar, fet que li costarà l'entrada a la presó perquè no pensa anar-hi per iniciativa pròpia.

Contra les penes de multa per tal de no finançar l'Estat
r.m.b

El procés que durà aquest activista respon a una lluita personal d'insubmissió contra l'Estat, però s'emmarca també en una campanya que estan duent a terme diferents col·lectius contra les sentències que impliquen el pagament d'una multa per castigar protestes i desobediències a l'autoritat. Els col·lectius consideren que les penes de multa són una manera de penalitzar la pobresa perquè, si no es pot pagar, l'alternativa és la privació de llibertat. També argumenten que és una fórmula per castigar la dissidència política i suposa un esforç molt gran als moviments socials, que han d'invertir temps i esforços a aconseguir els diners. Consideren, d'altra banda, que les multes són una font de finançament per a l'Estat. «No volem que les nostres lluites financin aquesta tipologia que ens reprimeix i que afavoreix desigualtats», segons un comunicat de la campanya. L'entrada a la presó és un fet no desitjable per als col·lectius: «Ho afrontem perquè és necessari, en última instància, per convicció política.»
Mira també:
http://www.noalplacaufec.net

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa