Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
L’Institut Pasteur i la Transgènia Animal
25 feb 2009
L’Institut Pasteur de Montevideo inaugurà al 2006 un modern edifici amb facilitats per a la investigació científica, i és ara un un centre internacional d’investigació biomèdica i d’entrenament per a científics.
Dibujo.JPG
La Unitat d’Animals Transgènics i d’Experimentació (UATE) és una de les vuit plataformes tecnològiques amb les quals conta l’Institut Pasteur de Montevideo. Es va començar a armar l’esmentada plataforma a principis de l’any 2007, quan l’institut iniciava les seves activitats a Uruguai. Prèviament s’havia creat una connexió amb l’Institut Pasteur de París, posant a punt tot el necessari per a fer possible que les tecnologies transgèniques en rossegadors comencessin a aplicar-se a Montevideo. Durant els primers 18 mesos es va avançar bastant, assolint l’objectiu de tenir a la disposició de la comunitat científica de la regió la possibilitat de generar rossegadors transgènics i mantenir-los en un bioteri. La finalitat d’això és iniciar els primers projectes amb diferents grups de la regió per a proveir-los de ratolins transgènics. La generació de ratolins transgènics sempre ha estat una limitant important per als grups d’investigació de la regió.



Les activitats que porta a terme l’UATE es poden resumir en: generació de ratolins transgènics per microinjecció de pronuclis i recombinació homòloga en cèl·lules mare embrionàries, criopreservació d’embrions i semen, rederivació embrionària i pròximament fertilització In vitro. Així mateix, hi ha acords particulars amb la indústria farmacèutica on s’està avaluant, mitjançant experiments en animals, l’activitat biològica de diferents medicaments.



El pròxim objectiu és començar a generar les seves pròpies línies d’investigació, mantenint alhora la col·laboració amb altres grups. En aquest sentit, existeix particular interès que la unitat pugui servir de suport i aportar els seus recursos per a complementar el treball en diferents àrees de la ciència. En aquest sentit ja s’estan realitzant col·laboracions tant amb grups que estaven establerts en la regió, així com amb grups més recents.



Per altra banda, es porten a terme activitats amb suposades fins educatius. En aquest marc, es realitzarà a Uruguai des del 23 de Març a l’1 d’Abril d’aquest any, a l’Institut Pasteur, un Curs Internacional de Genòmica Funcional en Biomedicina. L’objectiu general del curs seria explorar les bases de la tecnologia de microarranjaments. Disseny d’experiments, l’extracció i ampliació de ADN, l’hidratació de xips d’expressió, l’introducció a l’hibridació genòmica comparativa (CGH) i altres aplicacions dels microarranjaments.



També, des del 2 al 5 de Juny, però en la Sala Blava de la IMM, la III Reunió Científica Regional: Biomodels Aplicats al Desenvolupament i Innovació Tecnològica. La reunió en qüestió tocaria els següents temes:

Benestar animal i enriquiment en biomodels experimentals; qualitat animal en experimentació (aspectes microbiològics, genètics i ambientals), malalties i patologia; marcs regulatoris per a: ús i maneig d’animals, certificació de biomostres i/o GLP en bioteris, biomostres per a registres (fitoteràpics i pesticides, entre altres), biomodels i mètodes alternatius en innovació, desenvolupament i investigació.



Aquesta no seria la primera activitat de tals característiques organitzada a Uruguai, de fet, el passat any, entre el 24 de Novembre i el 5 de Desembre, es va portar a terme el Curs Internacional sobre Genètica de Rosegadors de Laboratori; en l’Institut Pasteur, en aquesta ocasió. Va ser un curs basat fonamentalment en tècniques utilitzades en genètica formal, quantitativa i funcional, i s’abordaren tòpics tals com origen i diversitat dels ceps de laboratori, la seva anatomia i histopatologia, ús de microsatèlits per a monitoreig genètic, mapes genètics de mutacions recessives, clonatge posicional, mutagènesis, ús de QTL i altres tècniques com transgènesis clàssica i ús de vectors lentivirals, així com recombinació homòloga en cèl·lules mare embrionàries de ratolí.



Un animal transgènic és el mateix que un vegetal transgènic, això és un organisme al que se li ha afegit una part d’un genoma estrany, d’un animal o d’un vegetal. En aquests moments la “fabricació” d’animals transgènics es porta a terme amb quatre objectius:



1. Obtenir models animals per a l’experimentació.

2. La transramaderia. Augmentar la productivitat respecte als sistemes pecuaris tradicionals (creixement més ràpid i major, potenciar determinades qualitats, augmentar la resistència a les malalties, entre altres).

3. El biopharming o obtenció de productes especials mitjançant la transgènia (generalment substàncies d’interès farmacèutic).

4. El xenotransplant.



1. Obtenir models animals per a l’experimentació:

Pràcticament la totalitat d’animals transgènics oferts en el mercat de “models animals” són els anomenats “ratolins de laboratori”, però cada vegada es modifiquen més espècies animals (gossos, rates i conills, entre altres).



La producció de models animals transgènics està molt difosa a Amèrica del Sud. Per exemple, els Bioteris de la UNAM, a Mèxic; el Centre d’Enginyeria Genètica i Biotecnologia, en l’Habana; en la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Xile i en l’institut Mil·lenni d’Estudis Avançats de la Universitat de Ñuñoa, també a Xile.



2. La transramaderia:

En aquests moments no s’ha desenvolupat del tot la idea d’animals transgènics amb finalitats agropecuàries (vaques que produeixen llet amb més proteïnes, per exemple), ara com ara, el camp més avançat en aquest sentit és el de la piscicultura. La transgènia dels peixos i invertebrats té l’avantatge que la fecundació i el desenvolupament embrionari són, generalment, externs i no és necessari implantar el cigot en una femella, a més, tenen el cicle vital més curt. La piscicultura és un negoci en expansió, cada vegada hi ha més varietat i quantitat de peixos són criats en captivitat, a més, és un negoci extremadament contaminant.



3. Biopharming:

El biofarming és un neologisme resultant d’un joc de paraules en anglès, entre les paraules “farming” de “farm”, que significa “granja” i “pharming” de farmàcia. Es refereix a la producció de substàncies d’interès farmacèutic mitjançant organismes transgènics, vegetals conreats o animals, sobretot mamífers i peixos. El mercat d’aquestes substàncies, que actualment s’obtenen d’organismes naturals no artificialitzats o de bioreactors, es situa en més de 25.000 milions de dòlars a l’any. Amb el biopharming l’animal queda reduït al paper de birreactor, ja no és la relació de dominació domesticada de la ramaderia convencional, sinó la cosificació artificialitzada d’un ésser viu.



4. Xenotransplant:

Hi ha una última utilitat de transgènia amb mamífers, es tracta d’introduir gens humans en altra espècie animal per a obtenir teixits i òrgans per al xenotransplant (el principal candidat és el porc, segons sembla, molt semblat a nosaltres). El principal problema del xenotransplant a part del rebuig agut, és la possibilitat de transferència de patògens d’altre animal a humans. Hi ha indicis, en alguns experiments, d’infeccions d’aquest tipus. De qualsevol manera, la totalitat dels xenotransplants assajats en humans i primats han estat un fracàs i la supervivència no ha superat mai unes setmanes i en la major part solament uns pocs dies.



Certament, és impossible viure al marge de la artificialització, ja que no és una qüestió elegible, sinó que imposada. Per exemple, es pot cuidar l’alimentació, però amb la majoria de la soja transgènica plantada al món això es torna complicat. I el mateix ens passarà amb altres biotecnologies, quan aquestes irrompin en la vida quotidiana. No és suficient rebutjar la artificialització parcialment, boicotejant alguns productes.



El rebuig ha de ser total, cal destruir la lògica del sistema de dominació.

No arriba a amb rebutjar un aliment transgènic o una pràctica biotecnològica, per a acabar amb tot això és necessari el complet rebuig al capitalisme d’estat, a la civilització i a tota forma de dominació.



Per un món lliure i salvatge!!
Mira també:
http://revueltaverde.entodaspartes.net/
http://alliberamenttotal.wordpress.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L’Institut Pasteur i la Transgènia Animal
26 feb 2009
aquí hay datos a hierro
http://www.pasteur.edu.uy/UATE.html
Sindicato Sindicat