Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : laboral : sense clasificar
L'especialització del treball ens fa INÚTILS
22 feb 2009
En una sistema tecnològic-industrial és necessari que el paper dels individus es restringeixi a una funció molt específica i especialitzada per tal que compleixin la seva funció de la forma més eficaç possible. L'especialització en un tasca o capacitat determinada resulta en detriment de la resta de capacitats per les quals l'individu està capacitat, sent substituït en aquestes funcions—cada cop més—per màquines. Cada individu actua com a una minúscula peça en l'engrenatge del sistema i el seu coneixement tendeix a reduir-se a l'àmbit de la funció que ha de complir, adquirint una visió molt parcial del sistema com a conjunt. Això explica perquè la gran majoria de la població delega la seva capacitat de decisió i transformació social a representants polítics.
L'especialització redueix en gran mesura la capacitat de l'individu d'explotar la seva intel.ligència i creativitat; al complir una funció especialitzada, l'individu només té control sobre una minúscula part d'una empresa determinada. Si abans els artesans i pagesos controlaven tot el procés de producció i podien exercitar el seu enginy tècnic i artístic fent tasques variades, ara els empleats de qualsevol fàbrica es veuen reduits a complir una tasca monòtona i mecànica. També cal tenir en compte que l'autorealització és molt més gratificant que no pas el treball en cadena!
L'especialització també redueix l'autonomia personal, ja que requereix un alt grau d'organització amb les conseqüents jerarquies: qui està a dalt no pot prendre una decisió sense tenir en compte tota l'estructura organitzativa,i qui està a baix, no li queda més remei que sotmetre's als designis que vénen de dalt.
L'especialització del treball és un fet cultural de la nostra societat que ens és inclucat a través de tot el sistema educatiu (“-què vols ser quan siguis gran? -vull ser atronauta” o “-tinc 16 anys, ara haig de decidir què vull fer la resta de la meva vida d'acord amb el batxillerat que elegeixi?”). És per això que la gran majoria de la gent s'identifica d'acord amb el seu treball especialitzat (“-i tu què fas?” “-sóc administrativa en una asseguradora” o "sóc mestra de parvulari")

L'especialització del treball fa als individus totalment dependents del sistema. Així, els individus són útils pel sistema, però inútils considerats per sí mateixos o en el si d'una comunitat, incapaços de cubrir les seves necessitats reals d'una forma directa. En contraposició a l'individu especialitzat, hi hauria la persona sencera, una persona capaç d'autogestionar la seva subsistència en conjunció amb el seu entorn social immediat.


«L’home que es passa la vida fent unes poques operacions simples, els efectes de les quals són, potser, sempre els mateixos, o més o menys els mateixos, no té ocasió d’exercitar la seva intel.ligència i generalment es converteix en una persona tan estúpida i ignorant com pot arribar a ser-ho un ésser humà... Però en totes les societats avançades i civilitzades aquest és l’estat en què els pobres treballadors, o sigui, la gran massa de la gent, han de caure per necessitat, fora que el govern es preocupi d’evitar-ho»
Adam Smith

Perquè vegeu com de perjudicial pot arribar a ser l'especialització del treball, considereu els seguents exemples:
nopersones.jpg
Mira també:
http://www.difonlaidea.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'especialització del treball ens fa INÚTILS
22 feb 2009
fuck adam smith!
Re: L'especialització del treball ens fa INÚTILS
23 feb 2009
A

la meva més gran aspiració en aquesta vida és viure enmig de la selva.
mitja vida estudiant coses que ni et van ni et vénen i et diuen k ja tindràs temps per a treballar... o no pq ningú sap kuans anys viurem

i cal aprofitar la vida i això és viatjar per tot
el món, no? jajaja descobrir el món pam a pam i treballar per canviar la realitat, conscient que em falta molt coneixement que encara he d'aprendre per això: "no deixeu que els vostres estudis interfereixin la vostra educació"

A
Re: L'especialització del treball ens fa INÚTILS
23 feb 2009
Unabomber... Presente!
Re: L'especialització del treball ens fa INÚTILS
23 feb 2009
i treballar per asegurar una bona posició social... kuan depens de tothom pq et resolguin les necessitats primàries... i tot és artificial
molt be noi, molt be
23 feb 2009
estic segur que els treballador@s de seat, damm etc, etc...avui dormen molt millor, segur qud dema les vendes d'antidepressius i pastilles per dormir augmenten.
Sindicat