Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Mor Conquilla Tristán. Última dona condemnada a mort pel franquisme
16 feb 2009
Conquilla Tristán va ser detinguda, interrogada i brutalment torturada pel comissari Roberto Conesa, individu singularment cruel que manava la Brigada Central d'Informació de la BPS
crpe1977.jpg
La setmana passada va morir Conquilla Tristán, republicana i militant antifranquista.

Va ser codenada a mort en el segon Consell de Guerra celebrat al setembre del 1975 en l'El Llaminer, aquarterament de la Divisió Cuirassada Brunete, columna vertebral de l'exèrcit espanyol. Juntament amb María Jesús Dasca, van anar les dues últimes dones condemnades a mort pels militars espanyols. En aquells dies, Conquilla Tristán contava 22 anys i estava embarassada. En l'actualitat, vivia sola, a Cadis i estava malalta. Va ser la seva filla Aurora la qual va descobrir la seva cadaver en una de les seves visites regulars.

Conquilla Tristán va ser detinguda, interrogada i brutalment torturada pel comissari Roberto Conesa, individu singularment cruel que manava la Brigada Central d'Informació de la BPS. Quan va ser detinguda, no es va fer constar la seva entrada en la Direcció general de Seguretat per a facilitar les tortures durant els dies que la policia política jutgés oportú, sense control algun i per a preveure l'eventualitat que pogués morir en els interrogatoris. En tal cas, no hagués constat la seva detenció.

Condemnada a mort, el fet del seu embaràs va permetre que li fos commutada la pena per la de trenta anys. Posteriorment, i ja mort el dictador, va ser amnistiada i posada en llibertat al novembre de 1977.
Els seus ideals republicans els va mantenir fins al final.

LQSomos. Kevin Vázquez. Febrer de 2009.
Más articles de l'autor

* 27/9/75: Els últims assassinats de l'Assassí
* 27 de Setembre de 1975, Borratxera de sang
* 27 de Setembre de 1975: JUSTÍCIA!
Mira també:
http://www.loquesomos.org/index.htm
http://www.loquesomos.org/lacalle/memoria/Concha.htm

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat