Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Es dobla el número de desnonaments per impagament
12 feb 2009
Mentre que el número de desnonaments per impagament de lloguer a Barcelona s'ha doblat en l'últim any, el Ministeri de Justícia ha presentat en el Congrés el projecte de Llei de Mesures de foment del lloguer i habitatges i l'eficiència energètica dels edificis(més conegut com de desnonament express).
Alhora que es presenta un projecte per al desnonament express

Es dobla el número de desnonaments per impagament de lloguer a Barcelona
Mariana Cantero

El número de desnonaments per impagament de lloguer a Barcelona s'ha doblat en l'últim any, sobretot en els districtes del centre, on es concentra la població amb major risc d'exclusió social: gent gran i immigrants. Així ho ha denunciat en roda de premsa la Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne, que aglutina diferents agents socials (CCOO, UGT, FAVB, l’OCUC i Justícia i Pau).

En 2007 s'executaven uns 12 desnonaments diaris en el centre de la ciutat Comtal. Però l'actual conjuntura de crisi ha elevat a 30 el número de famílies que es queden sense sostre. “Hem arribat a un punt en què la situació de crisi actual, que encara no sabem on acabarà, ha dut a moltes persones a no poder pagar les hipoteques i els lloguers. Cada vegada hi ha més gent en situació de risc de perdre el seu habitatge”, ha denunciat Montse Torrent, de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya.

Desnonament express
Amb aquestes dades de teló de fons, el Ministeri de Justícia ha presentat en el Congrés el projecte de Llei de Mesures de foment del lloguer i habitatges i l'eficiència energètica dels edificis. El projecte (més conegut com de desnonament express) preveu escurçar els terminis per als desnonaments de forma tal que, una vegada executada la sentència judicial, el llogater d'un pis es vegi obligat a deixar el seu habitatge de manera immediata.

Així les coses, la Plataforma ha anunciat que presentarà una sèrie d'esmenes al Congrés exigint la retirada immediata del projecte perquè “no s'ajusta a la realitat que s'està vivint en aquest moment”. El problema bàsic que veuen les entitats en el projecte és que simplement contempla els impagaments de lloguers sense diferenciar si l'immoble és un habitatge familiar o un local, per exemple. Tampoc distingeix entre les persones que puguin tenir problemes econòmics, casos de mobbing o qui no estiguin disposats a pagar.

“En cap cas donarem suport a aquestes mesures de desnonament express”, ha sentenciat Eva Fernández, presidenta de la FAVB. “En aquest context s'estan generant uns sectors vulnerables cada vegada més amplis, que requereixen de mesures que protegeixin a les persones en situacions més fràgils i no aquesta llei, que el que pretén és el contrari”, va dir.

No només les entitats estan en desacord amb el projecte. “Personalment m'ha dit el president del Col·legi d'Administradors de Finques i el d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona que tampoc estan d'acord amb el projecte, perquè entenen que no fomenta el lloguer i que en les al·legacions que han presentat ja ho havien dit”, ha explicat Torrent. “Per tant ni propietaris ni llogaters estem a favor”, ha resumit.

La Plataforma exigeix també que el govern assumeixi les rendes que els llogaters no puguin pagar. “S'està parlant en aquest moment de fer-se'n càrrec dels impagaments de les hipoteques i en canvi no es parla de pagar els deutes dels llogaters, amb el que es discrimina”, va denunciar la representant de la OCUC.

Al contrari del que estableix el projecte, la Plataforma entén que ara és necessari ajornar els terminis fins que les famílies que no puguin pagar el lloguer es recuperin econòmicament o trobin un habitatge alternatiu. Finalment, creuen que és necessari que s'estableixi un “mecanisme de control en xarxa” per part de les diferents administracions (inclosos els serveis socials) per detectar situacions de risc i evitar els desnonaments.

Lleis que incrementen els lloguers
Les entitats també denuncien que les mesures que s'han pres fins ara suposadament per fomentar el lloguer “no només no han estat efectives” sinó que “han precaritzat cada vegada més la situació” de les persones que lloguen un habitatge.

“Ni la Llei Boyer del ‘85 ni la LAU (Llei d'Arrendaments Urbans) han aconseguit pal·liar la situació. AL contrari, en el cas de Barcelona un dels efectes que ha tingut la LAU, sobretot a Ciutat Vella, ha estat el d'incrementar moltíssim els lloguers i que molts pisos migren cap al mercat dels pisos turístics”, va explicar en la roda de premsa la presidenta de la FAVB.

Per tant, “abans que es presenti una nova llei del lloguer pensem que cal obrir un ampli diàleg social per a veure quines mesures són les més adequades en aquest moment”, va concloure Torrent.
Mira també:
http://www.eldebat.cat/cat/notices/es_doblega_el_numero_de_desnonaments_per_impagament_de_lloguer_a_barcelona_42667.php
Sindicato Sindicat