Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[CAJEI] El jovent amb la cultura popular.
09 feb 2009
Des de la CAJEI donem suport i reconeixem a totes les entitats de cultura popular que continuen reivindicant que el foc i la polvora són una manifestació de la cultura popular catalana. Ni Europa ni l'Estat Espanyol podran negar ni prohibir un fet cultural que ens uneix com a nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, als Països Catalans foc, polvora, cultura i revolta.
El jovent amb la cultura popular

La cultura popular catalana està a punt de rebre un nova agressió, aquest cop sota el paraigua de la Unió Europea i amb el corresponent aval de l’Estat espanyol i fins i tot, d’alguns partits que s’autodenominen catalanistes i d’esquerres (PSC i ICV).
Aquest cop les víctimes són la cultura del foc i totes les seves expressions en forma de balls de dimonis, salts de plens i bestiari festiu amb material pirotècnic. L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu imposa greus limitacions a totes aquestes activitats, la seva exclusió de seguicis i correfocs i el conseqüent perill de desaparició d’aquesta expressió de cultura popular amb 800 anys d’antiguitat i que és present a tots els Països Catalans.

Per tot això, el jovent combatiu no podem restar quiet davant d’aquest atac frontal a la cultura catalana i la seva relació amb el foc, que va des de les fogueres de Sant Joan i d’altres solsticis, fins al bestiari i als balls de dimonis documentats des del segle XIV o la mateixa Patum de Berga. Aquestes formes d’expressió, alliberament i socialització popular corren el risc de desaparèixer. Per aquest motiu, des de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) fem una crida a tot el jovent dels Països Catalans a mobilitzar-se en defensa de la nostra cultura popular i a donar suport a les mobilitzacions com la que el passat diumenge va reunir més de 10.000 persones a Berga.
Igualment donem suport i reconeixem a totes les entitats de cultura popular que continuen reivindicant que el foc i la polvora són una manifestació de la cultura popular catalana. Ni Europa ni l'Estat Espanyol podran negar ni prohibir un fet cultural que ens uneix com a nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, als Països Catalans foc, polvora, cultura i revolta.

Que no s’apagui la flama de la cultura popular!

CAJEI, febrer del 2009, Països Catalans.
Mira també:
http://www.cajei.cat

This work is in the public domain

Comentaris

EUiA dóna suport a l´ús de la pirotècnia en festes d´arrel cultural, popular i tradicional
09 feb 2009
5 de febrer de 2009

EUiA dóna suport a l´ús de la pirotècnia en festes d´arrel cultural, popular i tradicional


La formació dóna suport al Manifest per la defensa dels grups de cultura popular i tradicional catalana amb ús de materials pirotècnics.

En aquest manifest, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l´Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya demanen al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Govern Espanyol que estableixin una regulació específica en l´ús de materials pirotècnics que garanteixi el correcte desenvolupament de les representacions festives dels grups de foc i de les colles infantils. Establint, a més, la singularitat dels elements festius de cultura popular i tradicional catalana.

L´origen del problema rau en l´aprovació de la nova directiva del Parlament Europeu que regula el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea que està previst que entri en vigor l´any 2010. Aquesta Directiva no distingeix entre l´ús privat d´elements pirotècnics i l´ús per a elements festius de cultura popular i tradicional. Aquest fet suposa l´impediment de la participació d´aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Besties de foc, Salt de Plens, segons han fet públic la Federació de Diables i Dimonis, i l´Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Per la seva banda, la Generalitat i els ens locals ja han demanat al Ministeri d´Indústria que la transposició de la directiva europea sobre la pirotècnia sigui respectuosa amb el patrimoni festiu català.


http://www.euia.cat/noticia_final.jsp?id=652
Re: [CAJEI] El jovent amb la cultura popular.
10 feb 2009
per Vicent Partal
dilluns, 9 de febrer de 2009
No fem trampa: Europa no vol prohibir la pirotècnia a Castelló i a Berga milers de persones han reivindicat aquest cap de setmana que la directiva sobre material pirotècnic no afecte les festes populars. Popularment, s'ha estès la idea que Europa vol prohibir la 'cordà' del meu poble o la Patum de Berga, per exemple. Però la realitat és una bona demostració de les trampes que els estats fan habitualment amb la Unió. En tot cas, allò que amenaça les festes populars és la manera com el govern espanyol aplicarà la Directiva o si deixarà passar de llarg el temps que té per aplicar-la. Per això, la continuïtat de les festes és en joc a Madrid, no a Brussel·les.

Passa sempre (gairebé sempre) a la Unió: hi ha una enorme deslleialtat institucional dels estats. Quan Europa paga una obra, i mira que en paga!, són els polítics locals els qui la inauguren i l'apunten a compte seu, sense esmentar la font dels diners. En canvi, quan hi ha una dificultat que poden adjudicar a Brussel·les ho fan sense pensar-s'ho ni dos segons.

I aquest cas de la pirotècnia és un cas de manual. En primer lloc, parlem d'una directiva. Una 'directiva' de la Unió Europea és un acte legislatiu que proposa objectius sense dictar la manera d'aconseguir-los. Si fos un 'reglament' s'executaria sense unes mesures ad hoc. Però les directives, com la de la pirotècnia, deixen sempre als estats un marge important de decisió sobre la manera d'arribar a l'objectiu que marquen.

Quan la Unió aprova una directiva deixa un temps als estats perquè facin allò que se'n diu una 'transposició'. La transposició és que cada estat membre de la Unió canvia les seues lleis, si cal, perquè no contradiguen els principis generals de la directiva. Si un estat no ho fa, aleshores la Comissió pot portar aquell estat al Tribunal Europeu.

La directiva sobre material pirotècnic conté previsions provades que permetrien al govern espanyol de salvar els petards i coets de les festes populars. Per exemple, a l'article 8 diu que 'en el cas de les festivitats religioses, culturals i tradicionals dels estat membres els artificis de pirotècnia [...] que l'estat membre haja autoritzat en el seu territori no poden llançar-se al mercat i no són subjectes, per tant, a la present directiva'. Més endavant, a l'article 10, la directiva diu: 'l'ús d'articles pirotècnics, i més concretament, l'ús d'artificis de pirotècnia va lligat íntimament als costums i tradicions culturals sensiblement divergents dels estats membres. Això fa necessari que es permeta als estats membres adoptar mesures per a limitar l'ús o la venda al públic de determinades categories d'artificis de pirotècnia per raons de seguretat pública o d'una altra índole.'

Amb aquests dos articles n'hi hauria prou perquè l'estat espanyol fera una transposició a la legislació local que salvaguardara l'ús de material pirotècnic en les festes populars. Però el mal real és que l'estat espanyol ha de fer els canvis legislatius abans del 4 de gener de 2010 perquè, si no ho fa abans, la directiva europea passarà a ser norma espanyola per defecte. Així, doncs, la protesta o la pressió és a l'estat espanyol, a les corts i al seu govern, que cal fer-la.

La directiva de la Unió Europea vol facilitar la lliure circulació de material pirotècnic per tota la Unió, en coherència amb la idea d'un mercat únic. Això requereix unes normes unificadores i coherents per a aquell material que haja d'anar d'un estat a un altre, però aquest trànsit de mercaderies no requereix que una determinada tradició haja de desaparèixer. Sincerament, a mi, em sembla que és una directiva exemplar en el sentit que troba l'equilibri entre el respecte a la tradició local i la necessitat d'harmonització europea (que no pot entrar en detalls localistes, com resulta fàcil d'entendre). Per això crec que cal ser molt concrets a l'hora d'exigir responsabilitats, i ben ràpidament, a l'estat espanyol, i no pas a les institucions europees, que no tenen gens de culpa de l'enrenou que hi ha hagut.
Re: [CAJEI] El jovent amb la cultura popular.
10 feb 2009
l'article anterior es extret de Vilaweb
Sindicato Sindicat